Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Menekülteket vert a taxis?

Szeged - A polgárőrök azt állítják, egy szegedi taxis egy hete megvert két afgánt, mert azok csak dinárral tudtak fizetni az állomásig tartó fuvarért. A meggyanúsított sofőr szerint erről szó sincs, sajnálja a migránsokat.
 „Túlbuzgómócsingság"

– Elvittem őket, és nem fizettek ki. Semmiféle verekedés nem volt, csak megkérdeztem, hogy fizetnek-e vagy sem. Dinárt akartak adni, amit én nem fogadtam el – mondta a verekedéssel gyanúsított taxis. A férfi kérte, a nevét ne írjuk le. Az ököllel verésre azt mondta, nem az a típus, aki tettlegességet vállalna alig 1000 forintért. – Rájuk hagytam, sajnáltam őket. A hangomat felemeltem, kevesebb mint egy ezresért nem akartam velük vitatkozni. Ön szerint ennyi pénzért bajba sodornám magam? – folytatta a sofőr. Úgy vélte, a polgárőrök túloznak, mint fogalmazott, az egész ügy egy „túlbuzgómócsingság".

– Ököllel ütötte a taxis az afgánokat, csak akkor hagyta abba, amikor az autó mellett megjelentünk. A két védtelen menekült döbbenten állt a kocsi mellett – mondta lapunknak Sándor János. Az Alsóvárosi Közhasznú Polgárőr Egyesület elnöke elmesélte, múlt héten egy esti járőrözés közben figyeltek fel arra a szegedi taxisra, aki a Moszkvai körút közepén vett fel két menekültet.

– A vasútállomásra tartottak. A határon elfogott migránsokat a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a menekültügyi eljárásban egy igazolással kiengedi, az afgánok a papír birtokában ingyen utazhatnak vonattal a kijelölt befogadó állomásra. Az úti cél lehet Debrecen, Bicske vagy Vámosszabadi. A migránsok többsége gyalog indul az állomásra, az eset napján viszont kemény mínuszok voltak. A két férfit a taxis a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Kálvária sugárúti épülete mellett vette fel, a kocsit az állomásig kísértük – folytatta Sándor János.

A polgárőr elmesélte, amikor a Szent Ferenc utcai körforgalomhoz értek, azt látták, a taxis vitatkozik a kocsi mellett álló migránsokkal.

– A sofőr a következő pillanatban már ütött is, mi a taxihoz siettünk. Megkérdeztük, hogy mi a probléma, a taxis erre kifakadt: a migránsokat szidta. Állította, az afgánok nem hajlandók kifizetni a 2,5 ezer forintos viteldíjat. A migránsok angolul azt válaszolták, 1000 szerb dinár – mintegy 2600 forint – van náluk, de azt a sofőr nem fogadta el – vette át a szót Szabadi Diána. A polgárőr úgy emlékszik, a taxis csak forintot akart, azt hajtogatta, a Moszkvai körúttól az állomásig tartó 950 méteres út 2,5 ezer forintba kerül.

Szabadi Diána és Sándor János a vasútállomásnál eleveníti fel az eseményeknek. A polgárőrök teljesen másképp látták a történteket, mint a meggyanúsított taxis. A szerző felvétele
Szabadi Diána és Sándor János a vasútállomásnál eleveníti fel az eseményeknek. A polgárőrök teljesen másképp látták a történteket, mint a meggyanúsított taxis. A szerző felvétele

– Benéztem a kocsiba, és azt láttam: az óra nem egészen 1000 forintot mutat. Ezt jeleztem a sofőrnek, javasoltam, hívjunk rendőrt. A taxis ezt elutasította, az autóba ült, és elhajtott a Boldogasszony sugárút felé – mondta Sándor János, akihez időközben két másik polgárőr, Szabó Lajos és Jochim Beáta is csatlakozott. Hozzátette, az afgánok nem kértek rendőri segítséget, mint fogalmazott, „nem folyt vér", mindenki ment a dolgára.

Az Alsóvárosi Közhasznú Polgárőr Egyesület elnöke úgy véli, egy európai város nem szólhat a migránsok lehúzásáról. Sándor János arról is beszámolt, hogy új taxisdroszt kezd kialakulni a migrációs hivatal előtt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél órát késhetnek a vonatok a szegedi vonalon

Kiskunfélegyháza és Petőfiszállás között elromlott a biztosítóberendezés, a vonatok emiatt… Tovább olvasom