Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Mennie kell a gyermek-klinikáról a volt igazgató alapítványának

Szeged - Perre megy az egyetemmel a szegedi gyermekklinika korábbi igazgatója, Túri Sándor. A professzor alapítványának, mely több száz gyermeket és felnőttet dializált az elmúlt években, májusban mennie kell a klinikáról. Az indok, hogy nem lát el gyerekeket – ezeket a betegeket egy korábbi döntéssel az egyetem vette el az alapítványtól.

A sajtó részéről érkezett megkeresésekre válaszolva a Szegedi Tudományegyetem az  alábbiakat kívánja közölni.

Az SZTE eddig is, és ezután is mindent megtett, illetve megtesz annak érdekében, hogy a  betegellátás színvonalát semmilyen módon ne befolyásolják az estlegesen harmadik személyekkel fennálló jogi vagy egyéb természetű konfliktusok. Így természetesen a  gyermekek krónikus vesepótló kezelése – más művese állomások gyakorlatának is
megfelelően – a felnőttekkel azonos művese állomáson biztosított. Erről a bejelentést az  illetékes hatóság részére az egyetem megtette, az akut vesepótló kezelés és a plazmaferezis kezelés az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán, utóbbi vonatkozásában az I. sz. Belgyógyászati Klinika Nephrológia Hypertónia Centrum Dialízis Központtal  együttműködésben valósul meg, a szakma szabályai szerint.

A Szegedi Tudományegyetem az intézmény és a SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvány között fennálló szerződést 2015. május 10. napjától felmondta, mivel álláspontunk szerint a szerződés eredeti célja, azaz gyermekkorúak művese kezelésének az Alapítvány keretében történő ellátása jelen időpontra már nem valósul meg, az Alapítvány keretében jellemzően felnőtt korú betegeket látnak el. Az SZTE a szerződés felmondásának indokolását több pontban részletezte és ezek vonatkozásában az Alapítvány által tett kifogásokat részletesen megválaszolta.

Egy, a szerződés felmondásával kapcsolatban nem álló problémakört jelentett, hogy az Egyetem és az Alapítvány között megkötött eredeti szerződésnek megfelelően az SZTE az SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvánnyal szemben bérleti díjat nem érvényesített. Ez, az időközben megváltozott jogszabályi környezet miatt már tovább nem tartható fenn, a kérdésben az egyetemnek mérlegelési joga nincs. Ezért az ezen típusú, ún. egészségügyi ellátási szerződésekre előírt jogszabályi felülvizsgálat keretében, a vagyonkezelésre vonatkozó jogszabálynak megfelelő díjat megállapította, amit az Alapítvány ellentmondása miatt nem tudott érvényesíteni.

A SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvány az SZTE Klinikai Központ területén beruházást valósított meg. Az ennek eredményeként létrejött épületrész – a beruházás megkezdésekor adott tulajdonosi hozzájárulással összhangban – a Magyar Állam tulajdonát képezi és a Szegedi Tudományegyetem vagyonkezelésében áll. Az ingatlan átadás-átvételét – az ingatlanon túlmenően – kizárólag azon tárgyi eszközök képezik, melyek az SZTE, vagy jogelődje leltárában szerepelnek, az Alapítvány saját tulajdonú eszközeit nem érintik.

Miután a Szegedi Tudományegyetem és a SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvány között jogvita áll fenn, ezért annak lezárásáig az ügyben az SZTE további nyilatkozatot nem kíván tenni.

Szeged, 2015. április 29.

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, Média Centrum


Korábban írtuk:

Felmondja a Gyermek Művese Alapítvánnyal való együtt-
működést május 10-étől a Szegedi Tudományegyetem – erről kapott tájékoztatást múlt héten Túri Sándor, az alapítvány elnöke. Ez azt jelenti, hogy az 1995 óta vesebetegeket kezelő szervezet nem működhet tovább, betegeit egy magáncég veszi át. Túri professzor, aki 2013-ig a gyermekklinika igazgatója volt, a döntés miatt beperli a Szegedi Tudományegyetemet.

– Tavaly novemberben a gyerek betegeinket már a hozzájárulásunk nélkül elvették: a művesekezelést igénylőket a Diaverumnak, a plazmapherezisre várókat pedig az I. számú Belgyógyászati Klinikának adták át. Utóbbi nagyon rossz döntés volt. Külön szakma ugyanis, hogyan kell pár éves gyerekeket kezelni, a felnőttellátóhelyen azonban nem gyerekgyógyász nephrológusok dolgoznak. Mégis kimondták az egyetem vezetői: nincs szükség gyermekművese-állomásra. Arra, ami az országban elsőként itt volt – mesélte a professzor. – Most viszont az összes többi betegünk is átkerülne a Diaverum céghez – ahhoz, amelyet annak idején éppen az alapítvány fogadott be saját épületébe, szívességből, miután korábbi helyükről az egyetem kirakta őket.

Szegeden jelenleg a művesekezeléseket két szervezet végzi ugyanazon a helyen, váltott időszakokban: Túri Sándor alapítványa és a Diaverum. Mindkettő OEP-finanszírozást kap ezért a tevékenységért. A súlyos betegek számára a Gyermek Művese Alapítvány épített 2004-ben saját költségen, 52 millió forintból épületet, ahol a kezelések folynak, egy másik szárnyat pedig felújítottak 10 millió forintból. – Ehhez az egyetem semmit nem adott, most mégis rendelkezni akar vele és ki akar tenni innen – mutatott körbe a professzor.

Túri Sándor szerint rossz döntés volt tavaly, hogy hozzájárulásuk nélkül átvette a gyermekbetegeket a felnőttellátóhely. Fotó: Schmidt Andrea
Túri Sándor szerint rossz döntés volt tavaly, hogy hozzájárulásuk nélkül átvette a gyermekbetegeket a felnőttellátóhely. Fotó: Schmidt Andrea

Túri Sándor elmondta: az egyetem álláspontja szerint a kapacitással ők rendelkeznek, ezért vehetik vissza. – Többek között arra hivatkoznak, hogy nem fizettem bérleti díjat. Való igaz: miután havi 160 ezerről 600 ezer forintra emelték az összegét, azt már méltánytalannak éreztem – fogalmazott a professzor.

Vannak most is olyan felnőtt betegek az alapítványnál, akiket kisgyermekkoruk óta itt kezelnek. A 40 éves Horváth Zoltán például másfél éves kora óta jár művesekezelésre. Ajtai Károly Budapestről utazgatott Szegedre évekig – itt találta meg ugyanis szakmailag azt, amire szüksége volt. Ők és a többiek is most aggódnak – nem szeretnének új személyzethez, új orvosokhoz kerülni.

Az üggyel kapcsolatosan kérdéseket tettünk fel az egyetemnek. Az SZTE sajtóosztálya közleményt küldött tegnap, amelyben a szerződés felmondását azzal indokolják, hogy „a szerződés eredeti célja, azaz gyermekkorúak művesekezelésének az alapítvány keretében történő ellátása jelen időpontra már nem valósul meg, az alapítvány keretében ugyanis jellemzően felnőtt korú betegeket látnak el". A közlemény szerint a szerződés felmondásával nincs kapcsolatban, hogy az alapítvány nem tudott bérleti díjat fizetni. A kiszabott díjra az egyetem tájékoztatása szerint a megváltozott jogszabályok miatt került sor, abban nem volt mérlegelési jog.

A tulajdonlással kapcsolatos vitáról a közlemény úgy fogalmaz: az alapítvány által megvalósított beruházással létrejött épületrész – a beruházás megkezdésekor adott tulajdonosi hozzájárulással összhangban – a magyar állam tulajdonát képezi és a Szegedi Tudományegyetem vagyonkezelésében áll. Az ingatlan átadás-átvételét – az ingatlanon túlmenően – kizárólag azon tárgyi eszközök képezik, melyek az SZTE vagy jogelődje leltárában szerepelnek, az alapítvány saját tulajdonú eszközeit nem érintik.

Túri Sándor ügyvédjével, Magyar Györggyel együtt azon az állásponton van, hogy nem vehetik el tőle azt, amiért évtizedekig dolgozott. Álláspontjuk szerint ugyanis a föld az államé, a felépítmény viszont az alapítványé. Éppen ezért nem is adja át sem a helyet, sem a műszereket a megjelölt időpontban. A megindított perrel most időt nyertek, amíg ugyanis az nem zárul le, az alapítvány tovább működhet. Azt senki nem tudja, hogy meddig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

120 gyereket küldtek haza a Gregor-iskolából

Egy nap alatt több mint száz gyerek betegedett meg a Gregor-iskolában. A hányással, hasmenéssel járó kór elsősorban az alsósokat érintette - calicivírus okozhatta. Tovább olvasom