Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Mi köze a 110 ezres munkaruhának a Lafayette áruházhoz?

Szeged – Gyurcsány Ferenc, Lázár János, Zsiga Marcell, egy 110 ezer forintos munkaruha és a párizsi Lafayette áruház is előkerült hétfőn a jogi bizottságban, ahol a szokott koreográfia szerint egymásnak ugrott a jobb- és a baloldal a költségvetésről szóló vitában.
Bevezetésként Póda Jenő (KDNP) azzal bírálta a város idei költségvetés-tervezetét a jogi bizottság ülésén, hogy a kiadások ide-oda csoportosítgatása nem eredményez újabb bevételeket. Márpedig a szegedi adminisztráció mást sem tesz évek óta. A 2000-es évek eleje óta alig nőtt a bevétel, 7 milliárd az iparűzési adó és 10 milliárd a helyi adó; ezzel a logikával viszont nem lehet kitörni a mókuskerékből. Azt díjazta a képviselő, hogy nem lesz új adó. Úgy látja, azzal lehetne növelni a helyi adóbevételt, hogy nagyobb forgalmat, beruházásokat, nagyobb üzleti dinamikát teremtene a város.

Ostorozta Botka László polgármestert, mondván ahelyett hogy működő tőkét telepítene be, azt hajtogatja, hogy nincs elegendő területe a városnak. Kevesellte az út- és járdafelújításra létrehozott 200 milliós keretet, a szociális alap 400 millióját pedig Miskolc 210 milliós szociális kasszájához viszonyítva elegendőnek értékelte.

Szentgyörgyi Pál szocialista gazdasági alpolgármester megvédte a tervezetet. Szerinte épp a jobboldal szajkóz, mint aki pontosan tudja, hogy kell foglalkoztatáson javítani, holott az állam éppen kiszárítja az önkormányzatokat. A törvények átszabása miatt a város forrásoktól esik el, drasztikusan csökken a szociális kiadásokra költhető állami pénz. Igazságosan kellene szétosztani a központi pénzt, ehhez képest a kormány az önkormányzatokat ellehetetleníti, megfojtja. Ezért semmi értelme pont az önkormányzaton számon kérni a kormányzati manővereket.

Póda Jenő visszavágott, más városokban sikerül dinamikus fejlődést elérni, például Kecskeméten. Hozzátette, állandó ködszurkálás a költségvetés, mert évről évre más az összetétele, nem lehet összehasonlítani. A kiszárításról megjegyezte: az idei adósságszolgálatból 1 milliárdot vállalt át az állam.

Binszki József DK-s bizottsági elnök a kecskeméti példa nyomán nem hagyhatta ki, hogy a Gyurcsány-kormány vitte oda a Mercedest, ha az Orbán-kormány idehozza a BMW-t – amire kevés esély van – akkor tett le valamit az asztalra. Tóth Károly szocialista bizottsági alelnök a városi cégek Fidesz-érában zajlott herdálására hozott példát. A piacigazgatóság összetévesztette a céget a párizsi Lafayette áruházzal, mert 110 ezerért varratott munkaruhát. Hogy Póda Jenő korábbi megbízatása se maradjon említés nélkül, Szentgyörgyi Pál hozzáfűzte, önvizsgálatot tanúsíthatna, mert felügyelő bizottsági elnök volt abban az IKV-ban, ahol jelentős károkozások történtek. Végül a büdzsétervezetet 6 igen és a jobboldal 3 nem szavazata mellett megtárgyalásra javasolta a bizottság a közgyűlésnek.  

A 400 milliós szociális alapról is vitatkoztak a képviselők, de – nyilván a sajtómunkások szórakoztatására – újabb színes nagypolitikai fordulatokat vetettek be. Solymos László alpolgármester hangsúlyozta, bár csökken a szociális kiadásokra jutó pénz, hiszen 2010 óta 900-ról 183 millió forintra csökkent, az önkormányzat saját forrásaiból biztosítja a segélyeket az eddigi feltételekkel és összegekben. Binszki József hozzátette, ennek forrását a pazarló cégek támogatásából veszik el. Póda Jenő visszanyúlt a múltba, mondván, persze hogy csökkentek a szociális kiadások, mert mindezek hitelből mentek a Gyurcsány-kormány idején, össze is esett miatta a gazdaság, nőtt az államadósság, most meg jelentkeznek az elvonási tünetek.

Erre Binszki József a szakadékba rántásról azt mondta: "bezzeg a Fidesszel milyen jól haladunk azóta. Átugrottuk a szakadékot, de két lépésben". Szentgyörgy Pál Lázár Jánost idézte, aki szerint "mindenki annyit ér, amennyije van". Hozzátette, ha az önkormányzat nyújtja a kezét, annak örül a kormányzat, mert szereti, ha függnek tőle. Tóth Károly Zsiga Marcellt idézi, aki szerint meg lehet élni havi 47 ezer forintból, és ezt bizonyítva vígan él napi 47 ezerből.

Szentistványi István LMP-s képviselő azt fejtegette hosszasan, hogy az elhangzottakkal szemben inkább csökkentette a város a szociális kiadásokat, de mert nem lehet összehasonlítani a költségvetéseket, nem lehet eligazodni a sorok közt. Végül az előterjesztést 6 igen és 3 jobboldali tartózkodás mellett tárgyalásra alkalmasnak  minősítette a testület a pénteki közgyűlés számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos a téli közfoglalkoztatás a megyében

"Terveik szerint más önkormányzatokkal cserélnek majd a fölöslegből". Nem ilyesmit csináltak a törzsek is az őskorban? Tovább olvasom