Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Miből tartják el a családjukat az emberek a Dél-Alföldön?

Szeged - Miből tartják el a családjukat az emberek a Dél-Alföldön? A KSH szerint a legnagyobb foglalkoztatók a vállalkozások voltak 2013-ban, az államtól az alkalmazottak alig egyharmada kapta a fizetését.
 Minden, ami feldolgozóipar

A Top 100 kiadványban a NAV is elemezte 2013-as adatait, hogy következtetéseket vonjon le. Ebből az derült ki, hogy – csak a társas vállalkozások számai alapján – a legtöbben az úgynevezett feldolgozóiparban dolgoztak. A feldolgozóipart a Pick, a Sole-Mizo, a Hungerit képviseli, és ide tartozik a kecskeméti Mercedes, a szentesi Legrand, a szegedi és a makói ContiTech Kft. is.

Miközben az utca embere a benyomásai, az ismeretségi köre alapján azt érzékeli, hogy Csongrád megye városaiban minden második ember az államtól kapja fizetését, a KSH 2013-as, a nemrégiben bemutatott Top 100 kiadványában publikált adatai nem ezt támasztották alá. Hiába gondoljuk, hogy a legtöbben az ismerőseink közül önkormányzatoknál, adóhivatalnál, rendőrségnél, kormányhivatalokban, kórházakban, iskolákban, óvodákban dolgoztak, nem ez volt a helyzet.

A Dél-Alföld lakosságát főleg a szolgáltatások tartották el, vagyis a régióban a legtöbb álláshely a kereskedelemben, a pénzügyi területeken és a vendéglátásban volt.

Az alig több mint 400 ezer lakosú Csongrád megyében 2013-ban 121 ezren álltak alkalmazásban.

Call-center Szegeden. A régió 64 százalékának a szolgáltatószektor adott munkát. Illusztráció: Frank Yvette
Call-center Szegeden. A régió 64 százalékának a szolgáltatószektor adott munkát. Illusztráció: Frank Yvette

A dél-alföldi régióban a vállalkozások alkalmazták a munkavállalók közel háromnegyedét: 71 százalékuk dolgozott 19 főnél több embert foglalkoztató vállalkozásoknál. (A KSH a 19 fősnél kisebb vállalkozásokat meghatározott módszerrel „saccolja meg".)

Bruttó 198 ezer volt az átlagkereset

A dél-alföldi régióban Csongrád megye vezetett 2013-ban bruttó átlagkeresetben, ami 198 ezer forint volt. A családi kedvezmény nélküli nettó elérte a 130 ezer forintot. Ez az országos átlagnál 14 százalékkal alacsonyabb összeg.

A vállalkozások közül a mezőgazdasági profilú cégeknél, szövetkezeteknél dolgoztak a legkevesebben – 5,6 százalék –, az ipar a munkavállalók 25 százalékának, az építőipar közel 5 százalékának ad munkát. A költségvetési intézmények a foglalkoztatottak 27 százalékának adtak munkát, a nonprofit szervezetek pedig csak 2,2 százaléknak utaltak fizetést. A szolgáltatási szektor az alkalmazottak 64 százalékának adott kenyeret.

1000 lakosra a régióban 57 vállalkozás jutott: Bács-Kiskunban 58, Békésben 47, Csongrádban 63. A mi megyénk közelítette meg 2013-ban a legjobban az országos, 65-ös átlagot. A megyeszékhelyek mágnesként gyűjtötték a vállalkozásokat, jelentősen felülmúlták az országos átlagot. Szegeden 1000 lakosra 84, Kecskeméten 82, Békéscsabán 73 jutott.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koszovóból Münchenig jutott a 18 éves albán fiú

Két hónap alatt közel 60 ezren menekültek el Koszovóból. Csak januárban 11 ezer koszovói kért menedékjogot Magyarországon. Tovább olvasom