Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Miért tűntek el a kommentek?

Szeged - Szombaton 0 órától kampánycsend lépett életbe, amely a vasárnapi országgyűlési választás lezárásáig, 19 óráig tart. Ebben az időben cikkeinkhez nem lehet hozzászólni.
Kampánycsend lépett életbe péntek éjféltől az ország egész területén a vasárnapi országgyűlési választások másodi fordulója miatt. A vasárnap este 7 óráig tartó, összesen 43 órás korlátozás valamennyi helyi és országos terjesztésű, írott vagy elektronikus médiumra is érvényes.

A hivatalos kampány Magyarországon január 22-én vette kezdetét, amikor Sólyom László köztársasági elnök kiírta az országgyűlési képviselők választását. A pártok április 9-én 24 óráig kampányolhattak. A képviselő-választási kampány vasárnap este 7 órától tovább folytatódik a második forduló előtti péntek éjfélig.

A választási eljárási törvény értelmében a kampánycsend szombaton 0 órakor kezdődik és a szavazóhelyiségek bezárásáig, vagyis vasárnap este 7 óráig tart, ezen időszak alatt kampánytevékenységet folytatni tilos. A törvény úgy rendelkezik, hogy "a kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása". Így például tilos a választók szervezett szállítása a szavazásra, vagy étel-ital adása számukra.

Kampánycsend a delmagyar.hu-n

A kampánycsend ideje alatt a delmagyar.hu nem közöl a kampánnyal, a választásokon részt vevő szervezetekkel, jelöltekkel kapcsalatos újabb híreket, közvélemény-kutatási eredményeket. Korábbi cikkeink olvashatók az oldalunkon a kampánycsend idején is, azonban azokat a nyitó oldalról közvetlenül nem lehet elérni. A delmagyar.hu cikkeinél a hozzászólási lehetőséget szüneteltetjük a kampánycsend alatt.

Tilos továbbá pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát elhelyezése, vagy a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

Kampánycsendsértésnek számít az is, ha a tiltott tevékenységet nem jelölt vagy párt végzi, sőt akkor is, ha a törvénysértőt nem találják meg. A választási bizottságok így megállapíthatják a kampánycsendsértés tényét abban az esetben is, ha az elkövető személye ismeretlen marad.

A kampánycsend intézményét többször megtámadták az Alkotmánybíróságnál. A testület 2002-ben hozott határozatában úgy fogalmazott: a kampánycsend a választói akarat kinyilvánításának zavartalanságát biztosítja. Mint fogalmaztak, a kampánycsendre vonatkozó 43 órás korlátozás csak a választási kampány időtartamának elenyésző töredékére vonatkozik, ami a célhoz képest arányosnak tekinthető.

"Elavult a kampánycsend"

Elavultnak tartja a kampánycsendet a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) - mondta Gerényi Gábor elnök az MTI-nek. A közösségi portálokon megjelenő felhasználói véleményformálást lehetetlen szabályozni.

Gerényi Gábor szerint a választás után a kampánycsendre vonatkozó szabályozást az Országgyűlésnek érdemes volna újragondolnia, mivel ma már egymásba mosódik a tömeg- és a magánkommunikáció. A választási törvény szerint péntek éjféltől vasárnap este hét óráig az internetes tartalomszolgáltatók sem jeleníthetnek meg olyan új anyagokat hírportáljaikon, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatják a választókat döntésükben.

"Mára a professzionális tartalomszolgáltatók helyett az internetes magánkommunikáció, azaz a felhasználói tartalmak adják az internetes tartalom többségét" - folytatta az elnök -, a blogok, a feltöltött videók, a facebookos üzenetek pedig mind az internet használói által létrehozott tartalmak. Ezért csak kérni lehet tőlük, illetve ajánlani lehet nekik, hogy a kérdéses időben tartózkodjanak a politikai megnyilvánulásoktól, de "betartatni nem lehet a kampánycsendet." Gerényi Gábor úgy látja, hogy az internet ilyen értelemben már a kezdetekkor szürke zónát jelentett a fórumozók beírásai miatt.

Az MTE választási kódexe az idén külön részben foglalkozik a közösségi médiára vonatkozó ajánlásokkal. Az egyesület arra hívja fel a közéleti szereplőiket, hogy ezeket az oldalakat a kampánycsend ideje alatt ne használják.

A közösségi oldalakat külön nem ellenőrzik

Külön a közösségi oldalakat, a Facebook-ot, a Twittert vagy az Iwiwet nem ellenőrzik – ezt mondta az Országos Választási Iroda vezetője egy pénteki sajtótájékoztatón. De ha feljelentés érkezik, azokat is kivizsgálják a választási bizottságok. De mindig az adott konkrét esetben az adott konkrét bizottságnak kell eldöntenie, hogy történt-e kampánycsendsértés, ezért azt javasolják: mindenki tartsa tiszteletben az összes választópolgárnak azt a lehetőségét, hogy legyen egy napja, hogy eldöntse, kire szavaz. Azaz ne kampányoljanak a közösségi oldalakon sem - hangzott el a TV2 Tények című hírműsorában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszavazást akarnak az egyetemisták

Egy évfolyamnyi friss diplomás orvos hagyhatja el hazánkat, ha nem függesztik fel a „röghöz kötő" rendeletet – írtuk cikkünkben egy hónappal ezelőtt. Tovább olvasom