Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

˝Mindig Javert volt a kedvencem˝

Szeged - Debreczeny Csaba Jászai Mari-díjas színész játssza Javert-t, a felügyelőt, aki izgalmas, feszült hangulatot teremt A nyomorultakban.
Debreczeny Csaba már annyi színházi, tévés és szinkronszereppel büszkélkedhet, hogy napestig sorolhatnánk, akkor sem jutnánk a végére. Az Örkény István Színház tagja, de megmutatta tehetségét a Beugró című televíziós műsorban, több budapesti nagyszínházban és nem egyszer a szegedi szabadtérin is.

– Már játszottam A nyomorultakban Marius és Enjolras szerepét. Ezek akkor az életkoromnak megfelelők voltak, nem vágytam más karakterre, bár akkoriban is Javert volt a kedvencem – mondja.

– Jean Valjean alakja nem illik rám, ezért nem is álmodozom róla. Többször is elhangzik a darabban, hogy ő egy rendkívül erős, nagydarab férfi. Én nyilvánvalóan nem ilyen vagyok, elénekelni se tudnám úgy, ahogy azt kell – vallja be. Javert célja az a musicalben, hogy a kezei közé kaparintsa Jean Valjeant, a szökött gályarabot, ez a macska-egér játék a darab végéig fenntartja a feszültséget.

Debreczeny Csaba Javert szerepében a Dóm téri színpadon. Fotó: Madách Színház/Mohos Angéla
Debreczeny Csaba Javert szerepében a Dóm téri színpadon. Fotó: Madách Színház/Mohos Angéla

– Javert jog- és vallásfanatikus. Nagyon határozott elvekkel éli az életét. Az ő tragédiája az, hogy nem képes engedni ezekből a nézetekből – beszél Debreczeny Csaba a megformált karakterről.

– Javert az ószövetségi büntető, haragvó Istennek a képviselője, míg Jean Valjean az újszövetségi szolidaritás és megbocsátás Istenének a megtestesítője. Javert-nek tulajdonképpen mindig igaza van, amikor börtönbe akarja vinni Jean Valjeant. De folyton olyan élethelyzetben találja, amikor a környezetének nagy szüksége van rá, ezért húzódik el annyira a kettejük csatája.

Debreczeny Csabának a próbák alatt nem volt ideje kikapcsolódni, mert sokszor hajnali négy órakor ért haza, így a másnapot pihenéssel töltötte. Nem először játszik a szegedi szabadtérin. – Szerintem jobb ezen az oldalon a színpad, ugyanis a dómnak van egy olyan monumentalitása és szépsége, amely minden díszletet legyőz – vélekedik. Elsősorban prózai szerepeket játszik, de nem ritka, hogy egy-egy zenés darabban is feltűnik.

– Ugyanannyira szeretem a prózát és a musicalt, mindkettő kihívás. Javert hangja passzol az enyémhez, mert bariton alkat vagyok. Marius és Enjolras dalait nehezebb volt elénekelni a magas hangok miatt. Javert szerepe sokkal kényelmesebb – árulja el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még a szamuráj kardot is ellopták a felújítás alatt álló házból

A tettes a sértett ingatlanjának felújításán dolgozott kőművesként, akkor szemelte ki az… Tovább olvasom