Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 05. szombat - Viktor, Lorinc

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Mit jelent ez a tábla?

Mit jelent ez a tábla?

Szeged – Egyik kedves olvasónk hívta fel a figyelmünket erre a Tímár utcai táblára. Szeretnénk megtudni, hogy mit jelent. Kérjük a kedves kommenteklőket, magyarázzák el nekünk mit és milyen hatállyal jelent a képen látható tábla! Köszönjük!

Segesvári Csaba - 2010.05.26. 04:56
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Egy folyamatban lévő ügy kapcsán kaptuk a fenti érdekességet: kérték, hogy nézzük meg, mit jelent a tábla. A Tímár utca Római körút sarkán található táblát lefényképeztük, és közszemlére tesszük.

A Szent György tér sarkán is hasonló „különlegességet" figyeltünk meg. A bónusz kérdés, melyik tábla meddig tart, és mit jelent. Várjuk a hozzászólásokat, a jogszabályidézeteket és a többi felfedező, magyarázó értékű kommentet! Köszönjük!

A Tímár utca és a Szent György téri táblák. Várjuk a megfejtést. Fotó: Segesvári Csaba
A Tímár utcai és a Szent György téri táblák. Várjuk a megfejtéseket!
A szerző felvétele

Ha a fenti megállni tilos tábla mögött parkolást engedélyező tábla van, akkor meddig tart a megállni tilos tábla? Mi oldja fel a megállni tilost?

A Délmagyarország honlapján „Mit jelent ez a tábla?" címmel megjelent írásukra és az ehhez kapcsolódó kommentekre az alábbiakról kívánjuk tájékoztatni a Tisztelt Olvasókat.

A Szent György téren bemutatott két tábla közül az egyik a „megállni tilos", míg a másik a parkolási zóna határát (kék zóna) jelző tábla. Amint azt a 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól is rögzíti, a „Megállni tilos" tábla azt jelzi, hogy - a forgalmi vagy műszaki okból szükséges megállást kivéve - megállni, valamint várakozni tilos. Sajnos a honlapon megjelenő fotót olyan szemszögből készítették, ahol nem látható, hogy a táblával egy vonalban, az úttest másik oldalán „Stop" tábla került kihelyezésre, amivel egyidőben a jogszabályban meghatározott kötelező megállás helyét jelző vonal és hét méter hosszú, az úttest közepén lévő záróvonal lett felfestve, amely nem teszi lehetővé az útest tér felőli oldalán a megállást. A „Megállni tilos" és a parkolási zóna határát jelző tábla között – ami a fényképről szintén nem kivehető –tíz méter távolság van, így ott a megállási tilalom már hatályát veszti.

A Tímár utcában (a Tímár utca és Római körút sarkán) készült fotón a „Korlátozott várakozási övezet" tábla – mely fizető parkolási zónát jelző táblával egészül ki - azt jelzi, hogy az úton a „Korlátozott várakozási övezet vége" tábláig a várakozás a tájékoztató táblán feltüntetett időtartamig, illetőleg feltételekkel engedélyezett. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a jelzett útszakaszon várakozni csak a fizető parkolási zónában hatályos parkolási rendeleteknek megfelelően lehet.

Amennyiben a parkolási rendszerre, táblázásra vonatkozóan kérdésük, észrevételük van, ügyfélszolgálatunkon dolgozó munkatársaink szívesen állnak rendelkezésükre.

Forrai Gábor
Forgalmi és parkolási üzletág igazgató
Szegedi Közlekedési Kft.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123456789... következő >> végére >>> 98 hozzászólás
Moderálásra küldöm 98. Sportplusz 2010.05.29. 23:24

azt jelenti , hogy mielőtt elviszik, parkolo jegyet is kell váltani . mert a területet koptattad.( botka + ujhelyi páros nagyobb évvégi jutalékot kapjon) )

Moderálásra küldöm 97. hofjani 2010.05.27. 16:42

Én aránylag jól értettem, amíg Forrai meg nem magyarázta. A magyarázat annyira kusza, hogy nem tudok vele mit kezdeni.

Moderálásra küldöm 96. pubi 2010.05.27. 10:56

Na és azt ki teszi meg? Talán a Szepark? Mert neki kell(ene) a közút kezelőjének hozzájárulása alapján!

Moderálásra küldöm 95. tintasbarns 2010.05.27. 10:45

Nem szerencsés a szegénységi bizonyítványt védeni. Ami kivan téve tábla az úgy rossz ahogy van. EL KELL TÁVOLÍTANI.

Moderálásra küldöm 94. pubi 2010.05.27. 10:40

92. burgikukac 2010.05.27. 10:16
mondjuk valaki megnezhetne a parkolasrol szolo helyi rendeletet is, gondolom, ott megtalalhatoak ezek a tablak. ha nem, akkor lehet ervenytelensegrol beszelni.

Nos, a rendeletben nincs tábla! Kerestem a Szepark honlapon is, de csak a hatályos rendelet van meg.

Moderálásra küldöm 93. burgikukac 2010.05.27. 10:34

well, nem nyertem, a tablakat nem rajzoltak bele a rendeletbe. megegyszer megtekintve oket, a kresz alapjan ertelmezhetoek

(a fizetesi kotelezettseg meg ugyis a rendeletben felsorolt utcakon keletkezik)

Moderálásra küldöm 92. burgikukac 2010.05.27. 10:16

mondjuk valaki megnezhetne a parkolasrol szolo helyi rendeletet is, gondolom, ott megtalalhatoak ezek a tablak. ha nem, akkor lehet ervenytelensegrol beszelni.

a 10m-rel meg csak annyit akart mondani a joember, hogy a masodik egyertelmuen az elso mogott van, ezert felulirhatja azt. mas kerdes, hogy a zonatabla mennyiben irja felul a megallni tilos ervenyesseget, bar egyertelmuen erezheto a tablakirakok ezen szandeka (ezert van a 2fele tabla)

(amit mond: a 7 m zarovonal miatt lett kiteve a megallni tilos, mert ott nem lehetne kikerulni szabalyosan egy allo jarmuvet, es 10m-re van a zonas tabla)

Moderálásra küldöm 91. pubi 2010.05.27. 09:45

ifj. Nagy Gábor 2010.05.27. 08:39
Az "ellenkező értelmű" jelzőtáblát viszont nem részletezi a KRESZ.
Nem kell részletezni, mert értelmezés. A "megállni tilos" ellenkező értelme a "parkoló" tábla. Szigorúan csak a parkoló tábla. (Négyszög alakú, kék, benne egy P). -a többit nem részletezem-
Ha már Forrai úr hivatkozik a -már sokszor módosított- rendeletre, akkor azt is tudni illik, hogy olyan tábla nincs, amire a büntiket osztogatják. Még a módosításban sincs. A színre "kódolt" parkolótábla sem jelenik meg a szabályok között, tehát önállóan nem engedi a parkolást, így a fizetési kötelezettséget sem. A hiba meg még az is, hogy olyan helyeken is megtalálható az a "kódolt" tábla, ahol önmagában a rendelet tiltja vagy a megállást, vagy a várakozást. -Ugye erről már volt cikk régebben is, pl. Dudonics tér-Kárász u. kereszteződés gyalogátkelő hely. (Ez azóta korrigálódott.)

Moderálásra küldöm 90. ifj. Nagy Gábor 2010.05.27. 08:39

86. mentelmi-jog 2010.05.27. 00:53
" "A ,,Megállni tilos" és a parkolási zóna határát jelző tábla között - ami a fényképről szintén nem kivehető -tíz méter távolság van, így ott a megállási tilalom már hatályát veszti."

Nem is tudtam, hogy a KRESZ szerint a megállni tilos táblát a szepark kft táblája feloldja..."

Én meg azt nem, hogy a megállni tilos csak tíz méteren át érvényes. Ami gázabb Forrai válaszára nézve, hogy a KRESZ sem így tudja... Mert ő a tíz méterre hivatkozik, nem a Szepark táblájára.

Az "ellenkező értelmű" jelzőtáblát viszont nem részletezi a KRESZ. A parkolási övezet táblát ennek tekinteni azért necces, mert az övezet jellegű tábla, tehát elvileg kirakod például a kiskörútnál az onnan befelé nyíló utcák torkolatában, és akkor a belváros egészére vonatkoznak, na de attól még a belvárosban akadhatnak olyan helyek, ahol meg kikerül egy megállni tilos vagy várakozni tilos és az a tábla már a rá vonatkozó szabályok szerint érvényes.

Moderálásra küldöm 89. ifj. Nagy Gábor 2010.05.27. 08:35

35. Nyomozo 2010.05.26. 09:33
" "ifj. Nagy Gábor" A helyhözi buszoknak ott nincs megálló, így ők nem tudják a "busz" sáv előnyeit élvezni."

Eddig nem volt, de a hírek szerint lesz.

"Dorozsmai hol rakja le az utasait?"

A Tavasz utcánál vagy a Mars téren.


98 hozzászólás123456789... következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...