Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Molnár Dixieland: 45 év a színpadon

Szeged - Tizenkettedik alkalommal csábította zenei időutazásra a műértő közönséget a Szegedixie. A pénteki újszegedi koncerten a Storyville Jazz Band, a Fool Moon és a Molnár Dixieland Band vendégművészekkel kiegészülve éjszakába nyúlóan játszotta az örökzöld dalokat.
– Uraim! Az első számunk a Now Is The Time, adom a tempót! – indította a koncertet Háló Pál. A Storyville Jazz Band dobosa ütőivel a kezében elindult az üres színpad felé, ám mire elfoglalta helyét, megérkezett a zenekar többi tagja is. A rendezvény első háromnegyed órája swinges, jazzes dalokkal telt. Frankie Látó hegedűszólóját szám közben kitörő tapsvihar jutalmazta, éppúgy, mint Kurina Kornél leheletfinom gitárjátékát és Hegyi Viktor harsonaimprovizációit. Az instrumentális szakaszt Paku Bea korhű énekhangja törte meg, hatására az ezerfős közönség pillanatok alatt egy száz férőhelyes füstös bárban érezhette magát.

Szokatlanul rövid technikai szünet következett, hiszen a Fool Moonnak mindössze öt mikrofon kellett ahhoz, hogy hangjukkal betöltsék a teret. Don’t Worry, Be Happy – az életérzést a közönség is visszaigazolta, lelkesen reprodukálva azokat a dallamokat, amiket az a cappella társulat előénekelt nekik. Műsoruk végén a hallgatóság ütemes tapssal jelezte, hogy szívesen viszontlátná őket a világot jelentő deszkákon. A Petit Fleur, avagy Kis virág című örökzöldet már Molnár Gyula klarinétszólója színesítette, az alfától pedig tényleg csak egy ugrás az Omega. Az 1958-as boogie-woogie klubban már a Molnár Dixieland Band kísérte a Fool Moont, előbbi névadója szaxofonra cserélte a klarinétot.

A Molnár Dixie koncertjén az állandó tagok mellett a Fábry-show zenekarából ismert Kuzbelt Péter és Louis Prima magyar hangja, Lázár István is jelenlétével emelte az est fényét. A világhírű cimbalomművész, Balogh Kálmán néhány órával a fellépés előtt érkezett haza Madridból, hasonló sebességgel váltott a különböző stílusok között is. A ragtime-tól a swingig minden nótából kivette a részét, virtuóz cimbalomszólói tökéletesen beleillettek a hangszert nem igazán kiaknázó dixie világába.

Örömzenélés a Ligetben - KÉPGALÉRIA

Végezetül egy össznépi örömzenélés következett, amibe az addig fellépők szinte kivétel nélkül beszálltak. Tizenegy óra előtt nem sokkal a színpad pillanatok alatt Bourbon utcai parádévá változott. Mindenki két kör szólóval köszönte meg a közönség szeretetét, a rézfúvósok még a nézőtérre is kisétáltak hangszerükkel.

Olvasóink írták

 • 3. Felhőfejes 2009. augusztus 18. 08:57
  „Így van, egyet értek.
  Másfelől pedig a fotósnak is csak a műsor egy részére jutott ideje, különben nem csak Molnárék szerepelnének a fényképeken.
  Úgy látszik, ez az újságnak nem volt elég nagy szenzáció: itt nem öltek meg és nem erőszakoltak meg senkit, tömeges baleset se volt, úgyhogy...”
 • 2. online 2009. augusztus 17. 22:08
  „Kedves Felhőfejes. Olyan íze van a cikknek mintha leírták volna a szerzőjének előre és ott sem volt.
  "Az 1958-as boogie-woogie klubban már a Molnár Dixieland Band kísérte". Nem a MDB kísérte, csak a ritmusszekció. Lehet hogy a szerző ennyire nem ért hozzá, ott volt egyáltalán? Egyébként igazad van teljesen. Üdv.”
 • 1. Felhőfejes 2009. augusztus 17. 15:18
  „Bravó!
  Ismét bebizonyosodott: nem kellenek ide külföldi bárokból, innen-onnan idehozott vendég-"sztárok", mi jobban szeretjük a hazait!
  És Szaniszló János fellépésével mi van?
  Őt miért hagyta ki a krónikás?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

I love Szeged – öten még versenyben

Szeged - Szeged napján a Rádió 88 meghirdetett egy versenyt, melyben olyan zenei tehetségek… Tovább olvasom