Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Mórahalom ismét klímasztár lett

Mórahalom - Az Európai Klímaszövetség idén ötödik alkalommal tüntette ki települések és közösségi hálózatok legjobb klímavédelmi projektjeit. Kilenc európai ország közül Magyarország húsz projektje kapott klímavédelmi elismerést, Mórahalomé is.
A klímastratégiáért és az éghajlatvédelmi beruházásokért odaítélt nemzetközi elismerést, a Klímasztár díjat két magyar város, Veszprém és Mórahalom vehette át a Bécs melletti Schloss Hofban tartott gálán múlt csütörtökön.

Megfékezni az éghajlatváltozást

A Klímasztár díjas közösségek beruházásaikkal helyi szinten járulnak hozzá az éghajlatváltozás megfékezéséhez, saját területükön csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását és a fosszilisenergia-felhasználást.

– Évek óta törekszünk arra, hogy a város energiatakarékosan működjön – mondta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. A városban gáz helyett geotermikus energiával fűtik a közintézményeket. Összesen 30 kilométernyi kerékpárutat építettek az utóbbi években, a közvilágítást LED-es égők biztosítják. A településen az ivóvíz minőségének fejlesztésére és a szennyvíztisztító biológiai hatékonyságának növelésére is ügyelnek. – Iskolánkban nagy hangsúlyt fektetünk a természetvédelmi oktatásra és a szelektív hulladékgyűjtésre, környezettudatosságra neveljük a fiatalokat – hallottuk a polgármestertől.

Az 1990-ben alakult Klímaszövetségben 18 európai országból több mint 1600 város, település, civilszervezet működik együtt. A csatlakozók önkéntes célokat vállalnak az éghajlatvédelemért, többek között 5 évente legalább 10 százalékkal csökkentik szén-dioxid-kibocsátásukat. Mórahalom tavaly után másodszor kapta meg az elismerést.

Olvasóink írták

  • 1. CID 2012. május 02. 10:35
    „Basszus, Mórahalmon hektoliterszámra locsolnak fúrt kútból ! Ezért, mikor kapnak kitüntetést ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyházmegyével szerződik Szeged

Megállapodást köt a szegedi önkormányzat a Szeged–Csanádi Egyházmegyével. Tovább olvasom