Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Múmia érkezett a Fekete Házba

Szeged - Több mint kétezer éves egyiptomi múmia érkezett kedden a Fekete Házba a budapesti Szépművészeti Múzeumból.
A testet különleges hőmérsékleti és párafeltételek mellett szállították, tárolják és bemutatják be, ezért egy hűtő-fűtő-párásító szarkofágot is hoztak az elhunyttal együtt. A múmiát – melynek a biztosítási értéke meghaladja a 300 millió forintot – a balzsamozás termében helyezték el.

A Fekete Ház lesz ugyanis a Móra-múzeum háromrészes egyiptomi kiállításának második helyszíne. Itt mutatják be két szinten az állatok kultuszát, balzsamozását, valamint az embermumifikálás rejtelmeit. Az összeállítás pénteken 17 órától látogatható.

Múmia érkezett a Fekete Házba. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– A most érkezett gyermekkoporsó és a férfimúmia is az időszámításunk előtti III-I. századból származik. A felnőtt holttest csak félig van kicsomagolva, a korban jellegzetes, overálszerű ruhát visel. Csak az arca látszik. A gyerekkoporsó azért kuriózum, mert gyerekmúmiákból jóval kevesebb maradt fenn, mint a felnőttből – fűzte a látottakhoz Kevély Flóra egyiptológus, a tárlat kurátora. A Fekete házi tárlat érdekességei lesznek a Természettudományi Múzeum csontmaradványai, az ezekhez tartozó koporsókat a szépművészeti kölcsönzi és a Kass Galériában láthatók.

– Halmúmiát is bemutatunk, a debreceni múzeumból. Két szempontból előnyös ezt a nagyszabású kiállítást három helyszínen megrendezni. Egyrészt 1200 négyzetmétert a főépületben nem tudtunk volna biztosítani, és a Kass Galériában létrehozott sírkamra hangulata a Tisza-parti épület 6 méteres belmagasságával nem megoldható – tette hozzá Fogas Ottó városi múzeumigazgató. Másrészt azoknak, akiket csak egy-egy téma érdekel, lehetőségük nyílik egy részletet megnézni. Nem utolsó sorban nem kell elkérnünk egy helyszínen horribilis jegyárat. Az első helyszín tapasztalatai nagyon jók, három hét alatt majdnem 4 ezren látták, a hosszú hétvégén 700-an voltak rá kíváncsiak. Az eddigi évi 1500-2000 látogatóhoz képest nagyon komoly teljesítmény.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy Jancsikályha mindig mindenre jó

A „gyűjtsd a vasat és a fémet" szellemében „ténykedtek" egy udvaron, hiába: tetten érték a szegedi rendőrök a fémtolvajokat. Tovább olvasom