Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Muzsikaszó - kilenc megyében

Szeged - A Filharmónia Kelet-Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lett június 1-jétől a koncertszervező cég eddigi szegedi irodavezetője. Finta János Miskolc és Szeged között ingázva ezentúl kilenc megye komolyzenei életét irányítja.

A Dunán inneni kilenc megye szimfonikus koncertjeit szervezi, komolyzenei életét koordinálja a Kelet-Magyarország Nonprofit Kft., amelynek ügyvezető igazgatójává a cég szegedi irodájának vezetőjét, Finta Jánost választották. A gyakorló muzsikusból lett menedzser június 1-jétől irányítja a 160 millió forintos éves költségvetésből működő nonprofit szervezetet, amely a négy profi, első kategóriás nagyzenekar, a debreceni, a miskolci, a szegedi és a szolnoki szimfonikusok, valamint a többi megyeszékhelyen alakult kisebb együttesek filharmóniai koncertjeit is szervezi.

- A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő cég központja továbbra is Miskolcon marad, 35 évnyi szolgálat után az ott leköszönt Gonda Ferenc vezetői megbízatását vettem most át. Számomra is meglepetés volt, hogy lobbizás nélkül, kollégáim javaslatára, pusztán szakmai munkám alapján kaptam meg az igazgatói kinevezést. Ingáznom kell majd Szeged és Miskolc között; kilenc megye évi hétszáz koncertjének megszervezése a feladatunk. Ennek többsége ifjúsági hangversenysorozat a megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban – mondja Finta János, akinek az a célja, hogy erősítse Szeged regionális zenei központ szerepét a Dél-Alföldön.

Finta János szándéka szerint szeretné erősíteni Szeged regionális zenei központ szerepét. Fotó: Karnok Csaba
Finta János szándéka szerint szeretné erősíteni Szeged regionális zenei központ szerepét. Fotó: Karnok Csaba

Új helyszíneket is keres, ahol filharmóniai koncerteket rendezhetnek. Kecskeméten és Békéscsabán a helyi félprofi zenekarok bevonásával felnőtt és ifjúsági bérleti hangversenysorozatot hirdetett a Filharmónia. Finta arra számít, a szegedi szimfonikusok több fellépési lehetőséghez juthatnak majd Bács-Kiskun és Békés megyében is.

Szeptemberben indul a bérletezés

A szegedi szimfonikusok és a Filharmónia közös koncertsorozatára szeptember 1-jétől lehet a bérleteket megújítani és újakat váltani. Finta János úgy fogalmazott: a gazdasági válságra való tekintettel nem emelnek árat. A következő szezon október 5-én indul: Michael Hurshell amerikai karmester dirigálásával ad Liszt- és Berlioz-estet a szegedi zenekar a nagyszínházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Károly hisz a szerencséjében

Szeged - A szegedi Nagy Károly indította a 21. heti ötöslottó-sorsolást. Hitt a szerencséjében, és… Tovább olvasom