Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Nagy Bandó András verselő betűi

Sorozatunkban a szegedi Somogyi-könyvtár kínálatából szemezgetünk. Ez alkalommal Nagy Bandó András Verselő betűk és számok című kötetét ajánljuk.
Megint egy új tanév kezdődött, a kis elsősök szorgalmasan, nyelvük hegyét csücsörítve rajzolják írásfüzetükbe a köröket és vonalakat, hogy azok hamarosan valódi betűkké formálódjanak kezük alatt. Móra Ferenc Zengő ABC-jének kedves sorain több nemzedék nőtt fel, ezt a hagyományt folytatja megújult formában Nagy Bandó András.

Kötetében a betűk és a számok verses formát öltenek, az ábécé minden tagja rövid, derűs versikében mutatkozik be. A versszakokban szereplő szavak többnyire az adott betűt tartalmazzák, vastagon és színesen kiemelve, hogy a gyermek könnyebben megjegyezhesse. „Állok álmosan, én az Á vagyok, szólj rám hangosan, s máris itt vagyok." A versek alatt Antal Tamás kedves, életszerű betűt formázó rajzai díszelegnek minden oldalon.


A kötet segítségével az érdeklődőbb nagycsoportos óvodások játékos formában ismerkedhetnek meg a betűkkel, persze szülői, nagyszülői segítséggel. A már iskolás lurkók pedig nyelvtörőként, rejtvényként is használhatják a kötet verseit, sőt a szövegek ihletet adhatnak saját rajzok elkészítéséhez. Nagy Bandó András végigveszi az ábécé minden betűjét, s ha valaki azt gondolná, hogy a ritka dzs betű majd feladja a leckét, hát téved!

„Szinte nincs szavam, én a Dzsé vagyok, élek boldogan, párban, láthatod. Dzsem a reggelim, findzsám, dzsungelem, dzsesszes kis dzsekim, lándzsám nincs nekem."

A betűk után a számok vonulnak fel előttünk nullától tízig. A 7-es szám így vall önmagáról: „Hetes vagyok, ringó nádszál, hét nyak, hét fej minden sárkány. Hét kis törpe hét kis ágyban, hét lámpással, hét kabátban."

Nagy Bandó András igényes kivitelű könyve remek szórakozást nyújthat családi körben, s hasznos segédanyagként szolgálhat mind az óvodai nevelésben, mind a tanórán kívüli oktatásban. És ezennel e könyvajánlónak V, mint vége! 

(Orfű: Szamárfül Kiadó, 2013)
Mosonyi Helga könyvtáros

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidám ökumenikus borozgatás a Dóm téren

A dóm plébánosát, a Szegedi Zsidó Hitközség elnökét és egy evangélikus lelkészt hívtunk a Dóm térre baráti borozgatásra. Tovább olvasom