Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Nagy kenyéradó a közfoglalkoztatás

Szeged - Közel 6000 embert szív fel a közfoglalkoztatás a megyében. Általában 4 hónapra veszik fel a munkanélkülieket, a munkaidő 6 vagy 8 óra, utána mások következnek. Kevesen tudnak megragadni vagy hosszabbítani, a pár 10 ezer forintnak is örülnek.
– Csak július végéig lehetek közmunkás, de szívesen maradnék itt még tovább is – mondta a Szegedi Vadasparkban A. Gy., aki áprilisban kezdett, és hamarosan lejár a 4 hónapos szerződése. – Előtte egy évig voltam munka és egy fillér ellátás nélkül, mivel nem voltam bejelentve: kőműves mellett segédmunkát végeztem. Asztalos az eredeti szakmám, nem tudtam vele elhelyezkedni.

Mennyit lehet keresni közmunkában?

Aki szerencsés, és 8 órában dolgozik, ráadásul diplomája vagy szakmája is van, az nettóban 63 ezer 404 forintot vihet haza. A többiek ennél csak kevesebbet kaphatnak: 8 óráért szakma nélkül csaknem 50 ezer forint jár, 6 órában képzettséggel 47 ezer 553 forintot, anélkül csak 37 ezer forintot lehet keresni.

A férfi azt az „átlagos" közmunkást testesíti meg, akiről a hírek is szólnak: a havi nettó jövedelme ugyanis 47 ezer 553 forint. Azért nem maradhat tovább, mert másoknak is kell a munka. A vadasparkban a jégfácán kifutóját építették társaival együtt, a munkát Gyuris János, a karbantartó részleg vezetője irányította. Korábban ő is közmunkásként kereste a kenyerét, de „meg tudott ragadni" – ma már ritka az ilyen történet.

– Vendéglátós voltam, a vállalkozásom azonban 5 évvel ezelőtt csődbe ment, én meg az utcára kerültem – mesélte a férfi.

Gyuris János (középen) Fotó: Frank Yvette
Gyuris János (középen)
Fotó: Frank Yvette

– Másfél évig futottam munka után, álláskeresési járadékot nem kaptam, nem volt meg a 200 napom. A vadasparkba először 3 hónapra vettek fel, majd meghosszabbították egy évre a szerződést az akkori jogszabályok szerint. Aztán vettek fel „állandóra". Most is sokan maradnának, de nincs rá lehetőség.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója elmondta: amióta a közmunkaprogram létezik, azóta alkalmaznak munkanélkülieket, mivel nagyon kell a munkás kéz a karbantartásban, a tereprendezésben, kertészetben. A jelenlegi alkalmazottak közül többen közmunkásként kezdték: most éppen 17 embert foglalkoztatnak 6 órában. Egy diplomásuk is van, ő zoopedagógiai asszisztens.

A megyében június elején 5623 fő közfoglalkoztatott volt, ennél frissebb adat jelenleg nincs. Ha nem lenne a közmunka, akkor a mintegy 20 és fél ezer Csongrád megyei munkanélküli száma 30 százalékkal lenne magasabb. Az emberek önkormányzatoknál, önkormányzati intézményeknél, civilszervezeteknél, vízgazdálkodási társulásoknál, vízügyi igazgatóságoknál, erdőgazdaságokban, rendészeti szerveknél és a katasztrófavédelemnél dolgoztak.

Mintaprogramjuk van

A több mint 5600 közmunkás közül az úgynevezett Kistérségi Startmunka Mintaprogramban 2079 személyt, közel egyharmadukat alkalmazták – közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A munkaadók a hátrányos helyzetű kistérségek önkormányzatai. Csanádpalotán például fóliasátrakat építettek, amelyekben uborkát, paprikát, paradicsomot, egy használaton kívüli önkormányzati épületben pedig gombát termesztenek. A növényeket a közétkeztetésben, a piacon adják el, valamint a rászorulókat támogatják velük. A településen a mintaprogramon belül még járdalapokat is gyártanak, akárcsak Csanyteleken: de itt is a növénytermesztés ad inkább munkát. Maroslelén az önkormányzat a határon átnyúló együttműködésben romániai partnereivel közösen élelmiszer-feldolgozó technológiára nyert támogatást, olajos magvak hideg sajtolására alkalmas kisüzemet hozott létre. Az üzemben az olajtök magjából nyert étolajat dolgozzák fel.

Olvasóink írták

 • 8. öreganyó 2013. október 28. 21:03
  „Így lehet jó statisztikát csinálni, és hirdetni mennyivel többen dolgoztak mint előzőleg. 4 havonta újabb emberek
  alkalmazása, éves viszonylatban már 4 x többen dolgoztak. Volt az egyik képviselő, aki azt mondta, meg lehet élni
  47 ezerből. Ott feszített a Bp-i villája mellett fülig érő szájjal. Szerintem a 47 ezer a gázszámlájára nem lenne elég.
  A család gyermekeinek jövőkép, mennyire érdemes tanulni, hova jut vele. Amennyiben a tanult, akár diplomás
  apa, anya is nem tud dolgozni. Most hajrá ellenzék!! Lehet mondani, hogy van munka, még ha akár mit, akár
  mennyiért is kell csinálni. Az az ember akinek senkije sincs az el tud menni világgá, és el van. Bizony azoknak a
  családoknak nagyon nehéz ahol akár az apa, v. az anya külföldön dolgozik, és az itthon maradtnak kell helytállni
  mindenben. Tisztelet nekik.”
 • 7. Légiós 2013. július 27. 13:30
  „ha nagy kenyér ado, amelyik ostoba igy gondolja akkor egye EZT a nagy kenyeret ő is a <moderálva> családja :) a NAGY KENYERET”
 • 6. Légiós 2013. július 27. 11:23
  „elég szomorú , a polgármesteri hivatalokba érettségi nélkül is dolgoznak jo fizetésekért a közmunkások közt meg diplomások is vannak , érdekes azt a fideszes eberkét kéne fejbe verni aki azt mondta 47.000f t bol meglehet élni. neki meg villája van isten barma. Remélem mindenki tudja ki a renitens aki igy carja le a magyarokat igy nem nézi semmibe a magyarokat a nagy HONATYA <moderálva> MÁR MEG )”
 • 5. Léni 2013. július 18. 16:24
  „Gazdasági fejlődés, munka kellene, nem pedig közmunka!”
 • 4. ikszy 2013. július 18. 14:25
  „Ha szakképzettséget nem igénylő munkakörben alkalmaznának embereket, akkor dupla annyi lenne a szénahordás, trágyakihordás stb. költsége. Így még a látványos munkaruha kiegészítőkre is futhatja. Ha tisztességes bért kapnának, akkor valószínűleg 20-30 százalékkal még magasabbak lennének a belépők. "Ezeknek ennyi is elég! Csak munkanélküliek." ??! Így lehet teljesíteni a terveket. Egyes vállalati vezetők így követelhetik ki a jutalmukat. "Ennyiből meg lehet élni."”
 • 3. macs 2013. július 18. 14:20
  „Nem tudom, miért, de, amit mintaprogramként emlegetnek, az lenne a normális. Az ilyen és hasonló vállalkozásokat segíteni kéne, hogy saját lábukra tudjanak állni.”
 • 2. waterbear 2013. július 18. 11:53
  „Fura ez a közmunka... egyes önkormányzatoknál csak és kizárólag "parkgondozás" van.... vajon ez min múlik, mert ugyanazon önkormáyzat diákmunkát már dupla akkora bérét tud másfélét is adni....”
 • 1. szatyi 2013. július 18. 11:11
  „"Nagy kenyéradó a közfoglalkoztatás"

  Így igaz, csak a kenyérre-vegetálásra elég!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tornyai János alföldi tájképei a REÖK-ben

Válogatás Tornyai János festőművész életéből címmel nyílik kiállítás pénteken 17 órakor a szegedi REÖK-ben. Tovább olvasom