Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Nagyító alatt a Csongrád megyei veszélyes üzemek

Csongrád megye - Radioaktív anyagokat, veszélyes hulladékot, savat is szállítanak a Csongrád megyei utakon. Január óta a katasztrófavédők ezeket is ellenőrzik. Valamint azokat az üzemeket, ahol veszélyes anyagokkal foglalkoznak.
Több ezer négyzetméteren égett az avar Szeged határában, a Medikémia gyártelep közelében szerdán kora délután. A tűzoltók megfékezték a lángokat. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a tűz nem fenyegette a vegyipari üzemet. Csongrád megyében 12, úgynevezett „küszöbös" veszélyes anyaggal dolgozó üzem működik. Ezek ellenőrzésére a január elsején hatályba lépett katasztrófavédelmi törvény értelmében az országos és megyei iparbiztonsági főfelügyelőségek jogosultak.

Medikémia: Szeged egyik ellenőrzött, veszélyes üzeme. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Közúton, vasúton is ellenőriznek

A Csongrád Megyei Iparbiztonsági Főfelügyelőség azt is ellenőrzi, hogy az előírásoknak megfelelően szállítják-e a veszélyes anyagokat a Csongrád megyei közutakon és vasútvonalakon. Ezeken ugyanis radioaktív anyagokat, veszélyes hulladékot, savat, lúgot, mérget is visznek. Január óta öt vasúti szállítmánynál találtak hibát. Eddig több millió forintos bírságot róttak ki. A január óta ellenőrzött 15 Csongrád megyei üzemben 3 hibát találtak: nem megfelelő dokumentálást, valamint hogy a veszélyes anyagokkal foglalkozó alkalmazottak nem kaptak megfelelő oktatást.

A katasztrófavédők három területet vizsgálnak meg: a kritikus infrastruktúrák védelmét, a veszélyesáru-szállítást és a veszélyes üzemeket. Utóbbiakat attól függően csoportosítják, hogy a különböző veszélyes anyagokból mekkora mennyiséget alkalmaznak. Így megkülönböztetnek küszöbérték feletti és alatti üzemeket. Előbbiből 12 működik Csongrád megyében, utóbbiból közel 20 megyeszerte. Számuk egyelőre azért nem biztos, mert a törvény értelmében ezeknek az üzemeknek magukat kell beazonosítaniuk március 31-éig. Újdonság, hogy katasztrófavédelmi hozzájárulást is fizetnie kell több száz megyénkben működő gazdálkodó szervezetnek, amelyek veszélyes anyaggal foglalkoznak.

– Csongrád megyében specifikus veszélyes anyagok a mezőgazdasági tevékenységek miatt például a műtrágya összetevői, az ammónium-nitrát, a növényvédő szerek. Vagy az olaj- és gázbányászattal kapcsolatos technológiák – tudtuk meg Gáti Ádámtól. A megyei iparbiztonsági főfelügyelő elmondta: az összes, látókörükbe kerülő üzemben szemlét tartanak. Ezekben ugyanis védelmi tervet kell meghatározni, esetenként védelmi rendszert kötelező kiépíteni. Algyőn például régóta működik ilyen. Folyamatosan tájékoztatják a lakosságot, hogy egy esetleges katasztrófa során mit kell tenniük. A diszpécserhez beérkező jelzés után hangszórón keresztül adnák az instrukciókat.

Azok az üzemek, amelyek elmulasztják a beazonosításukat, vagyis nem töltenek ki és adnak le formanyomtatványt, büntetésre számíthatnak. Bírsággal sújthatók akkor is, ha a a helyszíni szemle során szabálytalanságokat találnak. A büntetési tétel minimum 300 ezer, maximum 5 millió forint. De kötelezhetik az üzemet a veszélyes anyag mennyiségének csökkentésére, a tevékenysége korlátozására, vagy akár be is zárathatják. A szemléken a teljes technológiát ellenőrzik, az anyagok szállítását és raktározását is.

* * *

Tájékoztatót tartanak

A veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek számára folyamatosan tájékoztatót tartanak Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság épületében. Legközelebb március 14-én, 9 órától lesz előadás.

Olvasóink írták

 • 6. eljensokaszeged 2012. március 09. 13:14
  „2. maci53 2012.03.09. 07:46

  a lakókat? de. minek költöztek és épített ipari létesítmény mellé.”
 • 5. alfa258 2012. március 09. 12:47
  „......Szeged határában, a Medikémia gyártelep közelében szerdán kora délután. A tűzoltók megfékezték a lángokat" amiről írni tetszik az nem a Medikémiával szomszédos terület, egy másik városrész!!!!!!!!!! Ha már írnak, ne marhaságot!!! Ennyit a hitelességükről!!!
  A tüzet pedig nem csak a szárazság, hanem a felelőtlen barmok okozzák, a töltések melletti városlakók, csikket kidobálók, stb”
 • 4. Queenmargareth 2012. március 09. 12:40
  „Fura....Mindenki azt mondja a Gumigyári dolgozókat ne irigyeljük a fizujukért és az összes juttatásért, mert veszélyes üzem........Algyőn senki nem gondolt azokra a vasutasokra, akik a sósavas tartályokat ellenőrizték, bárcázták, vagy Oh-n a Na-lúgos vagonokat. mindezért fizettek 68 e ft-ot..műszakpótlékkal.”
 • 3. uborka 2012. március 09. 11:57
  „Erről többet tudna mondani Németh Ferenc úr ki a Taygers kft ügyvezetője és országos vagyon védelmi elnök, hiszen minden tetű helyet Ő őriz, mindegy csak pénz legyen belőle alapon.”
 • 2. maci53 2012. március 09. 07:46
  „A múltkor pl.leégett egy bútor gyár-raktár a lakóházaktól 10 méterre.Nem kellene azt is messzebbre telepíteni?
  A bútorgyári anyagok a leggyúlékonyabbak,a Bortön is leégett annó.”
 • 1. balihoho 2012. március 09. 07:15
  „És mi van a városokban működő szennyvíz tisztító művekkel? Ezek nem veszélyesek a környezetre, a kibocsátott, és kétesen tisztított szennyvíz miatt? Példaként. A vásárhelyi időnként olyan vizet enged ki a csatornába, amely olykor fehér színű, és méter vastag habot gerjeszt a kifolyásnál. Gusztustalan, bűzlő víz, mely minden vízi életet pusztít. Pedig amikor ezt a tisztítót megépitették Rapcsák idejében , azt mondták, megfelel az EU s előírásoknak a technológia.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perek, pénzek, Virágok: de mikor lesz újra cukrászda?

Elutasította a Fővárosi Törvényszék György Sándor keresetét, aki ráépítés jogcímen egyharmad tulajdonrészt szeretne szerezni a Virág cukrászdában. Tovább olvasom