Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Nálunk is csíp a harlekinkatica

Sándorfalva - Sándorfalván százával jelentek meg a harlekinkaticák, a harapós állatok megkeserítik az emberek életét. A katicainvázió az első hideg napig tart.
– Egyik napról a másikra meglepték a házat, ha összeszedjük őket, csípnek. Szeretik az enyhe őszi időt, ezt a befőttesüvegnyit pár pillanat alatt gyűjtöttük be – mutatta az üvegbe zárt katicákat Nagy Attila.

A tavasztól őszig a Sándorfalva melletti Kővágó-dűlőben élő férfi arról is beszámolt, tavaly is inváziószerűen jelentek meg a katicák, akkor az ablakfelújítás miatt porszívóval gyűjtötték be a házba beszökött egyedeket. – A piros pettyes fekete csíp. Ő a főgonosz – mondta a férfi.

Megjegyezte, úgy tudja, a harlekinkaticákat a levéltetvek ellen telepítették, de túlszaporodtak: egyéb táplálék híján a szelíd katicákat is megeszik. – Az invázió két-három napig tart, amikor hidegre fordul az idő, eltűnnek – mondta Nagy Attila.

Csípős katica Nagy Attila kezében. A hideggel együtt a faj is visszaszorul. Fotó: Segesvári Csaba
Csípős katica Nagy Attila kezében. A hideggel együtt a faj is visszaszorul. Fotó: Segesvári Csaba

A sajtóban csak rémkaticának nevezett harlekinkatica eredetileg egy kelet-ázsiai, mérsékelt övi faj, fő táplálékát levéltetvek és pajzstetvek jelentik. A harlekinkatica rendkívül változatos megjelenésű, Európában három változata terjedt el.

Az origo.hu azt írta, az első változat szárnyfedőjének alapszíne sárgás vagy vöröses, 0–19 fekete folttal, az előtoron általában világos alapon fekete, M alakú mintázattal. A második változat szárnyfedői fekete színűek, 4 vörös folttal, míg a harmadik, legritkább forma ehhez hasonló megjelenésű, annyi különbséggel, hogy csak 2 vörös foltja van, a foltok közepén apróbb fekete pettyekkel.

A harapós katicát az USA-ba valóban a levéltetvek ellen telepítették, Magyarországra viszont a szomszédos országokból érkezett meg. Első hazai példányára a Magyar Természettudományi Múzeum zoológusa, Merkl Ottó bukkant rá 2008 februárjában Szigetszentmiklóson. A faj megjelenése nem volt váratlan, a rohamos nyugat-európai elterjedés miatt számítani lehetett rá, hogy előbb-utóbb nálunk is előkerül. Azóta az egész országban elterjedt.

A fajnak megvan az a rossz szokása, hogy a tél előtt tömegével jelenik meg a lakóépületekben. Ha megpróbáljuk elfogni, védekezés céljából rendszerint sárga, bűzös folyadékot bocsát ki magából, amit nagyon nehéz a lakásból eltávolítani. Őshonos rokonaitól eltérően csípni is tud.

A harlekinkatica azoknak sem fog tetszeni, akik szőlőt szüretelnek. A bogár képes belerágni magát a szemekbe. Egyik látogatónk például arról ír: kertjében a katicák az érett fügébe másztak bele.

A katicafaj növényvédelmi szempontból nem káros, hiszen az őshonos katicabogaraknál is több levéltetvet képes elfogyasztani.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai álom Angliában

Nagy sikerű koncertet adott a szegedi IH Rendezvényközpontban az angol Jerry and the Jive Stars nevű angol rock'n' roll banda, amelynek zongoristája a szegedi Kelemen Márton. Tovább olvasom