Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Nanoszerkezetek tulajdonsága fém- és fém-oxid felületeken

Szeged – Fém-, illetve fém-oxid felületeken tervezett tulajdonságú nanoszerkezeteket igyekszünk előállítani különböző anyagú folyadékréteg alatt femtoszekundumos időtartományba eső fényimpulzusokkal – mondja munkájáról a fizikus Füle Miklós.
Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar adjunktusa kísérleteihez ígéretes felületnek tartja például a szenzorikában, illetve katalitikus folyamatokban is elterjedten használt vanádium-pentoxidot. A lézeres előállítás előnye, hogy a felületen felépülő nanoszerkezetek mennyisége, alakja és a felületi borítottság is finoman szabályozható a lézerimpulzus paramétereinek változtatásával és a kísérlet geometriai paramétereinek szabályozásával, ami akár új tulajdonságokkal rendelkező szerkezetek kialakítását is lehetővé teszi.

A kisméretű elektronikai, optikai eszközök fejlesztésekor különös figyelmet kell fordítani az anyagok méretfüggő tulajdonságaira. A nanométeres mérettartományban elkészítendő és elkészített eszközök elektromos, optikai tulajdonságai erősen függnek a méretüktől. Ezen eszközök esetében nem érvényesek a tömbi anyagokra megállapított törvényszerűségek – hangsúlyozza az adjunktus. Mi történik az anyaggal, ha nem a klasszikus eljárásokkal állítjuk elő a fém-, illetve fém-oxid felületen a nanoszerkezeteket? Mennyire tervezhető az anyag tulajdonsága azáltal, hogy változtatjuk az előállítás körülményeit? E kérdésekre is választ keres Füle Miklós, mert a nanoszerkezetek alkalmazási lehetősége is érdekli a fiatal kutatót.

Az ifjú kutató, Füle Miklós tanítás közben. Fotó: Schmidt Andrea
Az ifjú kutató, Füle Miklós tanítás közben.
Fotó: Schmidt Andrea

Olvasóink írták

 • 5. öregvegyész 2011. április 18. 12:25
  „Én ugy gondolom kedves uraim pl. novaklaszlo az ember nagyon sok mindent szeretne, de az anyag kurvasága nem ismer határokat, nem igen akarja azt amit a kutató szeretne. Ezért illik arról beszélni ami kész, megvan,működik Én ezt nem látom sehol.Ezt régen ködevésnek mondtuk. Nagy baj ha néhány varázsszó,manapság a nano is ilyen kimondására öntik a pénzt és nemcsak ide,hanem általában.Buzágh Aladárnak,Szántó Ferencnek elég volt szubmikroszkópos diszkontinuitásokról,meg kolloid rendszerekről beszélni. Oláh György sem beszél nano-ról csak fullerénekről.A nano- ugyanugy mint a femto- és az atto- önmagában csak a méter törtrészeinek előtagja utána jön csak az a sokkal bonyolultabb kérdés, hogy mi,hogyan,miért,biztos és mire,jó.Mert lehet gipszből nanotörpéket is csinálni a nanotudósoknak”
 • 4. tol 2011. április 17. 09:37
  „a téma igen érdekes, a felvezetés igen tökéletlen. Ezt neveztem én parasztvakításnak. Fogalmazásom félreérthető volt; életem legnagyobb hibája lenne, sóhajtva hátradőlnék a fotelban...”
 • 3. novaklaszlo56 2011. április 17. 01:33
  „"Mennyire tervezhető az anyag tulajdonsága azáltal, hogy változtatjuk az előállítás körülményeit?"
  Ez azért egy kicsit többnek látszik holmi parasztvakításnál, felebarátaim, mert a nanotechnológia fejlődésének, a hétköznapi felhasználású eszközök előállításának egyik nagyon fontos, tömörített kérdése ez. Ezért hát én csak egyszerűen, fitymálás és intrikálás nélkül, kitartást és sok sikert kívánok a kutatásokhoz, hogy tényleg legyen mitől vakulnia a parasztnak, amikor majd a kezébe veszi és megcsodálja az új technológiájú szerkentyűket! Ha minden igaz, Szegeden erre remek lehetőség nyílik majd a nem túl távoli jövőben. Hajrá! :)”
 • 2. tol 2011. április 16. 23:28
  „parasztvakításnak hívják ezt a szakirodalomban. Azért - sok sikert.”
 • 1. öregvegyész 2011. április 16. 12:11
  „Ez eddig nagyon frankó,de mit csináltál ed-
  dig,hol mit publikáltál,lett-e szabadalmad,ki mit gyárt okosságaid közül?Legalább a táblát törölted volna le!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatjóléti támogatások: megint van pénz

Csongrád megye - A vidékfejlesztési miniszter visszavonta 2010. szeptember végi közleményét az… Tovább olvasom