Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Napokon belül ideér Romániából a folyóba került méreg

Napokon belül ideér Romániából a folyóba került méregA szennyezés miatt a szegedi vízitelepen is óvatosabbak. A gyerekek edzés után lemossák a Tiszából kiemelt hajókat. Fotó: Frank Yvette
Románia, Csongrád megye - Harmadfokú készültség van a Maroson a romániai szennyezés miatt. Az evezősök ettől függetlenül a vízen vannak: fokozott odafigyelés mellett sportolnak, amíg a mérgező anyag levonul.
Mint arról tegnap beszámoltunk, egy berendezés meghibásodása miatt zagy, más néven szürke iszap került hétfőn a romániai Cupru Min bányavállalat Verespatakhoz közeli tározójából az Aranyos folyóba. Előzetes becslések szerint mintegy hatezer köbméternyi, nehézfémeket és kénsavat tartalmazó mérgező anyag került ki a természetbe, amely jövő hét elejére érheti el a Maroson keresztül Csongrád megyét.

– Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság április 4-én 20 órától I. fokú, majd április 5-én 6 órától III. fokú vízminőségi kárelhárítási fokozatot rendelt el a Maros magyarországi szakaszára – tájékoztatott Kozák Péter, az Ativizig igazgatója.

Napokon belül ideér Romániából a folyóba került mérgező anyag

A vízügyi szakemberek bejárják az érintett területet, ellenőrzik a vízkivételi műveket, valamint naponta két alkalommal a nagylaki határszelvényben vízmintát is vesznek, amelyet akkreditált laborban vizsgálnak meg.
A Tiszán már február vége óta evez a Szegedi Vízisport Egyesület mintegy 600 tagja, néhány szülő azonban aggódni kezdett, hogy a következő napokban levonuló méreganyag nem veszélyezteti-e a gyerekek egészségét.

– Én is egy szülőtől tudtam meg még kedden, hogy mi történt Romániában – mesélte Kása Ferenc, az egyesület mesteredzője, aki szerint jó, hogy tudnak a problémáról, így fel lehet készülni rá. – A ciánszennyezés idején sem maradtak abba az edzések. Nem volt egyszerű akkor sem, most sem lesz az, de a kajakos társadalom nagy túlélő, fel vagyunk készülve minden helyzetre, csak hogy dolgozni tudjunk. Ha nem tiltják meg az evezést, a vízen leszünk, de fokozott óvintézkedések mellett, hiszen felelősek vagyunk a gyerekekért. Ez azt jelenti, hogy a lapátokat és a hajókat is lemossuk minden edzés után, és a kézmosásra is jobban odafigyelünk. A többi pedig a természet dolga, ami – mint tudjuk – előbb-utóbb mindent megold.

A szennyezés egyébként több száz kilométert tesz meg, mire Szeged közelében a Tiszába jut. Számítások szerint jövő hét elejére érheti el Magyarországot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kodállyal gyűjtöttek a tehetségeknek

Kodállyal gyűjtöttek a tehetségeknek
A tehetséges gyerekek művészeti nevelésének támogatására tartottak ma jótékonysági estet Tisztelet… Tovább olvasom