Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Naposcsibét nevelnek a baksiak

Baks - 140 rászoruló család kapott 25 naposcsibét és 20 kiló takarmányt vasárnap reggel Bakson a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány programrájában. Indul a háztáji állattartás.
– Jó dolog, hogy sikerült az önkormányzatnak bekerülnie ebbe a programba, csak azt nem tudom, mikor tudok majd a gyereknek enni adni. Majd ott fog állni a kiscsirkék mellett, és nézi, hogy mikor vághatjuk le őket – fogalmazott Bogdán Ibolya. Az asszony megengedte, hogy elkísérjük Mária-telepi házukig, de kérte, ne fotózzuk. Útközben láttuk, ahogy a helyiek kihasználták a szokatlanul hűvös május reggelt: az utcán disznót vágnak. – Itt a zöldség is, amit elvetettünk, de ettől még nem lesz tele a hűtő – tette hozzá az asszony, majd megmutatta: amíg hideg van, a csibék a villany nélküli kiskonyhában lesznek. – Ha tojást is akarunk és újabb csibéket, akár két év eltelik. Értem én a szándékot, de ez túl sok idő.

„Baromfipiac
„Baromfipiac" az önkormányzat udvarán. Nagy volt a forgalom tegnap a baksi csibeosztáson.
A szerző felvétele

Vasárnap kora reggel a baksi önkormányzat udvarán a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány programjában 140 rászoruló család kapott 25 kisállatot és 20 kilogramm takarmányt. A kisállatosztást vasárnap reggel 8 órára hirdették meg, de már 7-től sorban álltak a baksiak. Sok családnál a babakocsiba vagy éppen kézikocsira került a takarmány, biciklire a naposcsibe. A főként romák lakta Mária-telepre vezető úton egymást érték a sárga zsákkal felpakolt kerékpárok.

Dübörög a háztáji program

Két kunhegyesi többgyermekes család kapta a 99 ezer 999., illetve a százezredik zsák vetőkrumplit a Vidékfejlesztési Minisztérium által indított háztáji programban szombaton. A 30 kilogramm burgonyával megtöltött zsákokat Fazekas Sándor, a tárca vezetője adta át a nehéz szociális helyzetben lévő, középkorú házaspároknak. A háztáji gazdálkodás újraindítását szorgalmazó országos programhoz 850 önkormányzat csatlakozott, ezek a helyhatóságok felmérték, hogy a településeken anyagi körülményeik alapján kik részesüljenek burgonyavetőmagban. A gazdálkodók ennek fejében vállalták, hogy a termésből egy zsákkal visszajuttatnak a programba, így újabb rászorulók kezdhetik meg a krumpli háztáji termesztését – mondta az átadás alkalmából Fazekas Sándor az MTI-nek.

– Apa, hadd fogjam meg! – kérlelte Szilágyi Ferencet a kisfia, Olivér. A családot a nagyszülők is segítik, együtt nevelik majd a 25 naposcsibét. Szilágyiékat is elkísértük, hogy megnézzük, hogyan látnak hozzá az állattartáshoz. – Ha elfogy a táp, majd pótoljuk. Fűvel vagy őrölt kukoricával is lehet őket etetni – mondta útközben Szilágyi Ferenc. A baksi léptékkel messze lakó család kézikocsival, a hidegtől kabátokkal védve szállította a naposcsibéket. A házhoz érve megmutatták, hogy a nagypapa szalmával kibélelt és villanykörtével melegített helyet készített elő a kisállatoknak. Olivérnek a kis Vanda segített, együtt pakolták ki a csirkéket. A szülők úgy vélték, 10 hét múlva vághatók, ahhoz, hogy kotlósuk is legyen, természetesen több idő kell.

– Tavaly lemaradtunk a programról, idén viszont sikeresen pályáztunk. A családsegítő javasolt 140, többségükben mélyszegénységben élő családot. Manapság a családok bevételeik javarészét rezsire és élelmiszerre költik, másra szinte nem is marad – mondta Búza Zsolt. Baks polgármestere elmondta, a településen minden ingatlanhoz tartozik föld, kert, amelyet többé-kevésbé művelnek. Részt vettek a vetőmagprogramban is, több portán már ki is kelt a vetemény.

Olvasóink írták

 • 9. AN 2013. május 27. 18:13
  „Már megint csak fikáztok. Rokonaim laknak Szabolcsban, ők mondták el, hogy arrafelé ez a módszer már évek óta van, nagyon jól működik, sok olyan család van, akik már nem kérnek kiscsirkéket, met maguk ültetnek kotlót, csak a tápot kérik, mert az nagy segítség. Kapnak vetőmagot, palántákat és szépen gazdálkodnak. Persze ott is volt olyan,aki a csibéket és a tápot már aznap eladta, de a többség jól él a lehetőséggel. Még mindig jobb, mintha segélyt kapnának évente kétszer, ami egy-két napra elég, aztán meg csak ülnének otthon. Ez elfoglaltságot is ad, az embereknek van miért felkelni. A pár éve még megműveletlen kertek most be vannak ültetve, és van olyan porta is, ahol már a virágok is megjelentek. Sajnos az igaz, hogy ez még nem "tömeges", de legalább valami elindult, ami jó.”
 • 8. Qllancs 2013. május 27. 15:32
  „De a vető krumpli is inkább evő volt.Mert ugye áprilisban vetünk, csírázott apró krumplit.Itt meg öklömnyi nagyokat kaptak , jun. ban. Majd megeszik paprikáskrumplinak.”
 • 7. nagypappa 2013. május 27. 13:15
  „Nem tudom, 25 csibére fűteni. a drága tápot megetetni, ha megfáznak elpusztulnak, nagy korukban ha kiengedik elveszhetnek....érdemes?
  Jobban járnának, ha a táp és a csibe árán vágott csirkét vásárolnának, nem eszik, nem döglik, nem veszhet el.”
 • 6. pachakuti 2013. május 27. 11:09
  „" Értem én a szándékot, de ez túl sok idő - fogalmazott Bogdán Ibolya."

  Lefordítva: -Mé´ nem pízt adtatok, de azonnast? Mitet tik gondútok, mennyit kapok a tápé´? A csirkébű még levest is alig főzhetek!”
 • 5. jq 2013. május 27. 10:46
  „Kruplit fognak nemesíteni? Ugyanis a cikk szerint burgonyaVETŐMAGOT kaptak. Mi vetőgumót szoktunk vetni, csak úgy parasztosan.

  Amúgy még nincs elkésve, tarlókrumpli is van a világon...”
 • 4. Qllancs 2013. május 27. 09:58
  „Vajon hányan adják el ..most pár napon belül a csirkéket + a takarmányt????

  Miér Hollandiából hozták a csibéket?? Magyo. termelőket ÍGY segíti az állam ????

  Hány hétig elég a 20 kg takarmány??

  Miből pótolják ??hiszen nincs lóvéjuk ??

  Mivel fűtenek rájuk..lopott árammal ???

  Kaptak 1-2 zsák krumplit. Megeszik ...mert már 2 hónapja el kellet volna veteményezni !!!
  Ha ma éheznek..ezekre a kajánakvalókra..még várni kell hónapokat ! Mennyi az elhullás ???

  Máshol miért nincs ilyen lehetőség ?? Sok rendes fehér embernek NEM adnak semmit ..csak a romáknak ! MIÉRT ????

  Ma Magy.on 47 % a szegény ember..aki 66 000.- alatti pénzből él !! ez kb : 4,5 millió ember !!!!”
 • 3. nobody13 2013. május 27. 09:55
  „Szerencsétlen jószágok halálra vannak ítélve. Anno, amikor mi neveltünk, ilyen klímában javában ment rájuk a szalmával bélelt kis ólban az infralámpa, hogy meg ne fázzanak, mert akkor elpusztulnak.”
 • 2. utopia 2013. május 27. 07:41
  „Bogdán Ibolya mivel fogja melegíteni a kiscsibéket a villany nélküli kiskonyhában? Ha már adjuk a jószágot az alapvető tartási körülményeket is magyarázzák már el, nem mindenki nevelt még kiscsirkéket!”
 • 1. JungHeinrich 2013. május 27. 07:07
  „Ez egy tipikusan agrarorszagban igen erdekes jelenseg :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hömpölygő tömeg a hídi vásáron

Tízezreket vonzott a hétvégén a hídi vásár: kézművesek, karikatúrista és élő szobor is várta a kilátogatókat. Tovább olvasom