Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Natasa újra kosarazni akar

Két hónappal a szörnyű győri buszbaleset után kapta meg ideiglenes lábprotézisét Belgrádban a HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapatának volt játékosa, Natasa Kovacevic. A 19 éves sportoló bal lábát térd alatt kellett amputálni. Natasa napról napra több lépést tud megtenni, és lapunknak elmondta: újra szeretne kosárlabdázni.
Belgrád nyüzsgő belvárosában, egy rehabilitációs központban találkoztunk Natasa Kovaceviccsel. A kosárlabdázónak térd alatt kellett amputálni a bal lábát szeptember elején, miután a győri női kosárcsapatot egy soproni mérkőzésre szállító autóbusz Kapuvárnál összeütközött egy személyautóval. A balesetben a csapat klubigazgatója és vezetőedzője meghalt, a játékosok közül az akkor alig egy hónapja a Győrben szereplő Natasa sérült meg a legsúlyosabban.

A belgrádi rehabilitációs klinika folyosóján sok idős ember ücsörgött kerekes székében. A négyes szoba ajtaján golyóstollal felírva az apartman szó volt olvasható. Az ajtó zárva volt, Vukasin Kovacevic, a sportoló édesapja nyitotta ki. A fiatal nőre néhány percet kellett várnunk, addig az egyágyas szoba berendezését vettük szemügyre. A kórházi ágy melletti szekrényen egy ezüstkeretes kis piperetükör pihent, az ágyon egy távirányító, szemben tévé, a szekrényben egy női kabát lógott. A földön kosárlabda állt mozdulatlanul. – Minden napunkat a klinikán töltjük, de estére mindig hazamegyünk – magyarázta az apa. A család Belgrád külvárosában, egy húszemeletes társasház tizenkettedik emeletén lakik.

Natasa újra kosarazni akar. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Sziasztok – hallatszott hirtelen magyarul az ajtóból egy vidám női hang. Két mankóra támaszkodva érkezett a szobába Natasa Kovacevic, aki november 8-án kapta meg ideiglenes protézisét. A sportoló kosaras mezben, mosolyogva, minden különösebb erőlködés nélkül ment az ágyához, ahová leült, majd mankóit a lehető legtávolabbi helyre lökte.

A tökéletes lépés

Nincs benne harag

Natasa győri csapattársa, Pénzes Kinga október elején meglátogatta a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban a 69 éves K. Mihályt, azt a férfit, aki Ladájával áttért a szemközti sávba, és összeütközött a csapatot szállító autóbusszal. A játékos csaknem két órát töltött a férfi betegágyánál. – Nem ismerem a baleset pontos körülményeit, de ez bármikor bárkivel megtörténhet. Bennem sincs harag a bácsi iránt – mondta Natasa.

– Történt, ami történt: én ezt elfogadtam. Két hónapja küzdök azért, hogy meglegyen az első tökéletes lépésem, hogy újra tudjak járni és normális életet élni – mesélt Natasa az elmúlt hetek küzdelmeiről. Sportos családba született, a kosárlabda alapjaival anyja ismertette meg, testvére edző. Először röplabdázónak szánták a szülei, de a kosárlabda, amit nyolcévesen kezdett el, jobban tetszett neki. – Nem gondolkodtam soha azon, hány éves koromig szeretnék játszani. Első lépésként annyit akartam elérni, hogy olyan csapatba kerüljek, amely játszik az Euroligában: ezért igazoltam idén nyáron a Győrhöz. Bár a baleset miatt csak egy hónapot tudtam a csapattal készülni, egyáltalán nem bántam meg, hogy őket választottam. Még a baleset tudatában is újra aláírnék hozzájuk – jelentette ki. A beszélgetés közben egy ápoló lépett be a szobába, hallotta, hogy Natasa interjút ad, és kérdezte, hány csésze kávét hozzon vendégeinek. A fiatal kosarast, mint megtudtuk, a tenyerén hordozzák a rehabilitációs klinika dolgozói és betegei. Mindenkinek van hozzá egy kedves szava, ő szintén szívesen beszélget velük.

Családi örökség az optimizmus

– Turizmust tanulok az egyetemen, első lépésként ezt szeretném befejezni, ebbe fektetem most a legtöbb energiámat. A rehabilitáció után dől majd el, hogy milyen irányt vesz az életem. Már ezzel az ideiglenes protézissel is napról napra jobban megy a járás, és ha minden jól alakul, teljes értékű játékosként szeretnék visszatérni a kosárlabdapályára. A paralimpia szóba sem jöhet – mondta ellentmondást nem tűrően Natasa. A sportoló a gyors felépülésért mindent megtesz. Örök optimizmusa, mint mondta, családi örökség, a klinikai bentlét és az otthoni alvás között pedig konditerembe jár. Néhány napja a világhálót bejárta egy fénykép, amelyen – akkor még lábprotézis nélkül – kosárra dob egy edzőteremben. – A testvéremmel együtt mentünk le a terembe. Volt egy labdánk is, és kitaláltuk, hogy versenyzünk egy kicsit egymással kosárra dobásban. A fényképet ő készítette, és a dobóversenyt is megnyerte – mesélte a sportoló.

Natasa újra kosarazni akar. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Együtt küzdeni tovább

A Győr első Euroliga-mérkőzését a címvédő Jekatyerinburg ellen játszotta. A klub felhívást tett közzé, hogy a csapat bemutatásakor a nézők dobjanak plüssállatokat a pályára, amelyeket aztán a csapat személyesen ad majd át Natasának. – Szerdán jönnek meglátogatni, nagyon jólesett ez az akció. Várom őket, és bár kevés helyem van, ahová ki tudom majd rakni a plüssállatokat, de mindenképpen megoldom – mondta mosolyogva. A győri kosarasok első meccsüket nagy arányban vesztették el. – A címvédő ellen mindig nagyon nehéz játszani, a történtek miatt nem is volt egy súlycsoportban a két csapat. Az is nagy csoda, hogy egyáltalán ki tudtunk állni ellenük, így a pályán elért eredmény semmiképpen sem tekinthető vereségnek. Annyit mondanék a volt csapattársaimnak, hogy folytassák a küzdelmet, játszanak szépen, és élvezzék, hogy együtt vannak. A távolból is figyelem őket – mondta Natasa.

Mindenki szurkol a sportolónak

Nemcsak a világhálón, a mindennapi életben is sokan támogatják Natasát. A minap a klinikáról tartottak hazafelé, éppen beszállt az őt szállító autóba, és miközben hátradobta a botjait, a kocsi ablakán egy 70 éves bácsi kopogott be hangos „Bravó" felkiáltással. A család lakásához közeli piacon pedig egy csomagokat cipelő néni haladt el mellettük, majd néhány méter után megállt, visszafordult, letette a csomagjait, és átölelte Natasát.

Olvasóink írták

  • 3. macusnéni 2013. november 18. 15:16
    „Mielőbbi felgyógyulást és álmai megvalósulását kvánom ennek a fiatal leánynak.”
  • 2. állatbarát3 2013. november 18. 14:22
    „Tiszta szívből kívánom,hogy minden álma teljesüljön, sok erőt és kitartást kívánok, HAJRÁ NATASA!!!!!!!!!!!!!!”
  • 1. szöszi 2013. november 18. 09:55
    „Egy szuper protézissel sikerül visszajutni a pályára! Én drukkolok és további ilyen pozitív hozzáállást kívánok és gyors felépülést, irigylésre méltó. Sokan példát vehetnének rólad!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adományokat vár az UNICEF a Fülöp-szigetekre

Sosem látott erősségű tájfun söpört végig múlt pénteken a Fülöp-szigeteken. Tovább olvasom