Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Négy párt már remélhet területi mandátumot

Honatyává nem csupán az egyéni választókerületben megválasztott politikusjelölt lehet. A pénteken záruló kopogtatócédula-gyűjtési finis tétje a pártlistaállítás is. Csongrád megyében négy jelölőszervezet már reménykedhet listás mandátumban.
A politikai erőviszonyok kiegyenlítése az egyik célja annak, hogy nem csupán az egyéni választókerületek győztes képviselőjelöltjei kerülhetnek a Parlamentbe. A rendszerváltozás utáni választási szisztéma újítása, hogy a pártok területi és országos listáján szereplő politikusok is országgyűlési mandátumhoz juthatnak – az egyéniben fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatokért.

A területi (vagyis a megyei, illetve a fővárosi) választókerületben azok a pártok indíthatnak listát, amelyek a térség – például Csongrád megye 7 – egyéni választókerülete egynegyedében, de legalább kettőben egyéni jelöltet tudnak indítani. Az általános szabályok közül ismert: két vagy több párt – közös egyéni jelölés alapján – közös listát indíthat. A listán háromszor annyi jelölt indítható, mint amennyi az adott területi választókerületben megszerezhető mandátumok száma.


Csongrádban 18 nevet tartalmazhat a pártlista, mivel e térségből összesen 6 területi listás mandátum szerezhető. A www.valasztas.hu adatai szerint március 10-én vette nyilvántartásba a választási iroda az MSZP területi listáját. Ezen az első hat „befutó helyen" Botka László, Buzás Péter, Kozma József, Bedő Tamás, Csengeri István, Móra József neve olvasható – mindannyian indulnak egyéniben is. A hetedik: Solymos László szegedi alpolgármester, míg a „sereghajtó": Géczi József, aki 1991 óta honatya.

Országos névsor

Az országos listaállítók közül is az MSZP a legfrissebb: a március 12-e óta nyilvántartásba vett névsor ötödik helyén Botka László, míg a tizediken – az ugyancsak szegedi körzetes egyéni induló – Ujhelyi István áll. A Fidesz–KDNP országos listáját a Fidesz-honlapon böngészhetjük: az első 20 helyen nem találtunk megyebeli politikust.

A Fidesz és a KDNP közös területi listája még csak a narancsos párt honlapján olvasható, a napokban kerül a helyi illetékesekhez. E névsor érdekessége, hogy itt is a legelőkelőbb helyen szerepel a megyei pártelnök és képviselőjelölt, Lázár János, valamint a további 6 egyéni kerület honatyajelöltje, vagyis Vincze László, Farkas Sándor, Mágori Józsefné, Bohács Zsolt, Nógrádi Zoltán és Bodó Imre. Ugyanakkor a biztos befutónak számító 2. helyre tették a korábban szegedi polgármesterjelöltként emlegetett B. Nagy Lászlót. Itt is a tisztelet jele lehet, hogy az utolsó helyre közismert politikus, Deutsch Tamás neve került.

Az utolsó simításokat végzi a 7 egyéni képviselőjelöltet már bejelentett Jobbik a területi pártlistáján. Erre legkésőbb hétfőn 16 óráig adott a lehetőség. A területi választási irodán még az MDF is jelentkezhet, hiszen két egyéni választókerületben már állított jelöltet. A többi kis párt – például az egy-egy megyebeli képviselőjelölttel büszkélkedő Civil Mozgalom, MIÉP, Munkáspárt, illetve az ezért még küzdő LMP – pedig hajráz: gyűjti a kopogtatócédulát. Péntekig természetesen teheti.

Olvasóink írták

 • 13. dodó 2010. március 18. 16:36
  „Kalampárnak, Dávid Ibolykának, Görényi-Herényinek csak egy kiút van a börtön elől. A képviselői mentesség. <moderálva> Az biztos, hogy néhány nap alatt több MDF-es jelöltnek is összegyűlt a 750 ajánlószelvénye, Debreczeni József szerint ,,gátszakadásszerűen megindultak a cédulák".
  Néhány napja még úgy tűnt, hogy gondban vannak az MDF erős emberei. Herényi Károly és Csapody Miklós mindössze 450, Debreczeni József 400, az eredetileg SZDSZ-es Boruzs András 450, Kerék-Bárczy Szabolcs pedig 170 ajánlószelvényt volt képes összegyűjteni saját választókörzetében.
  Azonban március 15-e előtt néhány nappal olyan fordulat történt, ami Debreczeni Józsefnek is ,,nagy meglepetésére szolgált", mert ahogy a hírTV-nek elmondta: ,,gátszakadásszerűen megindultak a cédulák". A balliberális kötődésű Debreczeni József állítása szerint csak március 15-én több mint 100 cédulát kapott, de átlépte a 750 darabos lélektani határt Csapody Miklós, Pusztai Erzsébet és Herényi Károly is.
  A budapesti listaállításhoz három jelölt hiányzik még. Az MDF-es politikusok cáfolták, hogy az MCF Roma Összefogás Párt jelentős számú kopogtatócédulát adott volna át az MDF-nek, és azt is, hogy cserébe a gazdasági bűncselekményekkel vádolt Kolompár Orbán pártelnök előkelő helyet kapna a fórum országos listáján.”
 • 12. emzsr 2010. március 18. 13:32
  „tőlük”
 • 11. emzsr 2010. március 18. 13:32
  „LMP-nek a 2., 3. közet megvan, az 1.-ért még küzd. Pedig a gyűjtőládáját is ellopták egyszer... Milyen "tiszta" az egész... Ennyire félnek tlük?”
 • 10. tuskóhopkins 2010. március 18. 07:36
  „Hajrá kispártok! LMP, Civilmozgalom, Zöld Baloldal és a többi! Hátha bejut egy misszionárius a vadak közé!”
 • 9. masodiklajos 2010. március 17. 22:27
  „Már a Fidesz megyei listáján is látszik:

  Bohács = Mohács!

  Én csak tudom.
  II. Lajos”
 • 8. Tapasztalt 2010. március 17. 15:50
  „A fidesz a törvényesség bajnoka........ én is kaptam támogatási csekket orbántól, pedig sosem irtam alá a fidesznek, hogy nyilvántartásba vehetnek. Tehát szerepelek az adatbázisukban akaratom ellenére. És most nem küldök pénzt a kampányukra, tehát egy ujabb, negativ, a nemfizetök listájába is bekerülök.....a "törvényesség pártja " többszörösen, sulyosan sérti itt is az adatvédelmi törvényt.”
 • 7. Agyalapi 2010. március 17. 13:42
  „Nem hiszek a közvélemény-kutatóknak, eddig még egy választásnál sem jött be a jóslatuk.”
 • 6. deszkás 2010. március 17. 13:23
  „Tompika a helyén van.”
 • 5. toxi_2 2010. március 17. 13:16
  „A Jobbik megelőzte az MSZP-t!
  2010-03-17 12:51
  A március 12-14. között készült kutatás alapján az összes megkérdezett körében a Fidesz támogatottsága 45 százalék (előző héthez képest +5 százalék), az MSZP-jé továbbra is 11 százalék, a Jobbiké 12 százalék (+4 százalék).”
 • 4. magyarock1 2010. március 17. 11:36
  „Lmp-t bukott szadeszesek alapították, nem kéne megint be........”
 • 3. Dema 2010. március 17. 11:12
  „Hajrá ÉN!! Király akarok lenni! :D :D”
 • 2. neso 2010. március 17. 11:08
  „hajrá LMP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. AN 2010. március 17. 09:50
  „Hajará LMP!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többszörös a túljelentkezés a megyei magánóvodákba

Az óvónő személye és a pluszfoglalkozások lehetnek szempontok az óvodaválasztásnál. Tovább olvasom