Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Negyed évszázada a fúvósok élén

Kistelek - Negyed évszázada áll a kisteleki fúvószenekar élén Czirok Zoltán. A kezdeti létszám megduplázódott, az általános iskolás csapatból ifjúsági és felnőtt korosztályú együttes alakult ki.
Huszonöt éve vezet fúvószenekart Kisteleken Czirok Zoltán. A karmesterként és zenekarvezetőként eltöltött negyed évszázad emlékére egy nemzetiszínű szalaggal ékesített tamburmajor botot és egy tablót kapott a zenekar tagjaitól azon a telt házas koncerten, amelyet nemrégiben rendeztek a kisvárosban. Nagyon meglepte a kedves gesztus, hiszen éppen ő volt az, aki 15 éve először kezdeményezte a kerek jubileumot ünneplő zenekari tagok díjazását.

A 47 éves zenész friss diplomásként érkezett a városba, rézfúvós tanárként. Egy évvel később az akkor működő zeneiskolai fúvószenekar vezetését is rábízták.

Munkában a zenekarvezető. Fotó: DM/DV
Munkában a zenekarvezető. Fotó: DM/DV

– Kisteleken nagy hagyománya volt a fúvószenének – mesélte. – Idősebb Vándor Rudolf hozta létre a korabeli leventezenekart, amely később úttörőzenekarként működött tovább, és sokszor anyagi támogatás nélkül, a kistelekiek nagy lelkesedése által maradhatott csak fenn. Idősebb Vándor Rudolf halála után a zenekar felvette a nevét, amelyet azóta is büszkén visel. Az akkori általános iskolás korú gyerekek nőttek fel a vezetésem alatt, és mivel szakközépiskolásként, egyetemistaként és felnőttként is sokan maradtak, a csapat egyre több korosztályból áll. A kezdeti 25 főről mára 45-re duzzadt a taglétszám, ötödikestől a negyvenesekig képviseltetik benne magukat a különböző korosztályok. Sőt: van egy nyugdíjas zenetanár tagunk is.

Czirok Zoltán nem csak Kisteleken ünnepel jubileumot. Csengelén 20 éve tanít: a művészeti iskola igazgatója, és az ottani, 30 fős fúvószenekart is ő irányítja. Ahogy fogalmazott: minden gyereknek, akinek csak lehet, hangszert ad a kezébe.

– Kisteleken és Csengelén is olyan nagy múltú a fúvóshangszer-oktatás, hogy nem nehéz feladat a diákok toborzása, sokszor maguktól jelentkeznek – mesélte. – Nekem csak annyi a dolgom, hogy mindenki azt a hangszert kapja a kezébe, ami a leginkább hozzá való.

Czirok Zoltán azt mondja, soha nem unta meg ezt a munkát, ennek ellenére amikor felkérték a következő 25 évre is az ünnepségen, csak jót mosolygott ezen. – Mivel egész embert kíván ez a feladat, lehet, hogy idővel át szeretném majd adni a stafétát. Most sem egyedül vezénylem már a kisteleki fúvósokat, besegít két egykori növendékem, Gömöri Balázs és a művészeti iskola rézfúvós tanára, Kalmár Gergely is. Ettől függetlenül remélem, nem most lesz, amikor befejezem. Sokáig szeretnék még ezzel foglalkozni.

A tamburmajor botot, amit kapott, lehet, hogy ritkán láthatják majd a kezében a kistelekiek. – Úgy tervezem, hogy csak nagy ünnepeken veszem majd elő, mert bevallom: nagyon féltem.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatták az ürügulyást és a kakaspörköltet

Az Európai Bizottság Egész életen át tartó tanulás programjában a Pusztamérgesi Középiskola három tanára és négy diákja ötnapos nemzetközi találkozón vett részt Londonban. Tovább olvasom