Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Negyven lakás még mindig gázra vár Tarjánban

Szeged - Hat hét után kapta vissza a gázt a Budapesti körút 6. nyolcvan lakása, ahol a hatóság szivárgás miatt lezáratta a vezetéket. A szalagház végében 40 család vár még arra, hogy újra a megszokott módon főzhessen. Milliókba került a javítás.
– Újra gázzal főzünk, már húsvétra visszakapcsolták a szolgáltatást. A 35 négyzetméteres lakásunk főzőfülkéjében elfogadták az ellenőrzéskor a háromrózsás tűzhelyet úgy, hogy nincs ajtó a helyiségen – mutatta a Budapesti körút 6. szám alatt Masa Melinda.

Megírtuk: a gázvezetékek törvényben megszabott ellenőrzésekor talált gázszivárgást az Égáz-Dégáz a tízemeletes panelház földszintjén. Emiatt február 8-án elzárták a gázt a két lépcsőházban lakó 80 családnál (2016. február 24.: 120 lakás maradt gáz nélkül Tarjánban). Jancsó Imréné közös képviselő és segítői sokat küzdöttek a lakókkal, hogy a kivitelezéssel megbízott szerelő mindenkinél ellenőrizhessen, és a lakáson belül, ahol szükséges, a gáztűzhelynél golyós csapot és flexibilis csövet cseréljen. Végül a vállalkozó és a hatóság is sikeres nyomáspróbát tartott, és visszaállította a gázellátást – hat hét után.
 
Masa Melinda gáztűzhelyet is cserélt, ajtó nélkül a főzőfülkében három rózsán készíthet ebédet. Fotó: Karnok Csaba
Masa Melinda gáztűzhelyet is cserélt, ajtó nélkül a főzőfülkében három rózsán készíthet ebédet.
Fotó: Karnok Csaba

Mivel a hatóság a meglévő gáztervüket rendben találta, és a tetőn lévő szellőztető motorokat is elfogadta, csak az utóbbiakra írt elő több levegőztetést. Ez valamivel emeli majd a ház villanyszámláját. A ház közös berendezéseinek javítása így 1,5-1,6 millió forintba kerül, de még nem tudják, mennyit kell fizetniük az Égáz-Dégáznak az utcai vezetékjavításért. A lakóknak egyenként is a zsebükbe kellett nyúlniuk: a golyós csap és a cső a vizsgálatról kiállított tanúsítvánnyal együtt nagyjából 15 ezer forint lesz.

A Budapesti körúti szalagház másik végében február közepe óta nincs gáz 40 lakásban. Ők is javíttatták már, amit kellett, a közös vezetéken 700 ezer forintért. Jelenleg a kivitelező és a hatóság nyomáspróbájára várnak, és egy-két napon belül előreláthatólag ők is visszakapják a gázt.
 

– Sosem jön jókor az ilyen javítás, de az állam bennünket véd magunktól az ellenőrzésre vonatkozó törvénnyel – szűrte le a tanulságot az ottani közös képviselő. Azt tapasztalta ugyanis, hogy voltak lakók, akik olyan gáztűzhelyt szereltettek fel, aminek villannyal működik a sütője, és földeletlen konnektorba csatlakoztatták. Márpedig azt a ház alumíniumvezetékei nem bírják el. Ezért jól jött ezeknek a készülékeknek az érintésvédelmi vizsgálata a saját biztonságuk érdekében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányvédő szidta az engedetlenségi mozgalom résztvevőit - elzavarták

Kormányvédő szidta az engedetlenségi mozgalom résztvevőit - elzavarták
Megtartották az egy órás polgári engedetlenségi mozgalmat az iskoláknál szerda reggel 8 és 9 óra… Tovább olvasom