Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Nehéz helyzetben vannak a bíróságok

Csongrád megye - A Legfelsőbb Bíróság elnöke megkongatta a vészharangot: központi segítség nélkül az ország több bírósága is csődbe mehet az év végére. A Csongrád Megyei Bíróság havi kiadása több 10 millió forint – napi problémát jelent a gazdálkodás.
Fizetésképtelenné válhatnak a bíróságok, ha nem kapnak központi segítséget – mondta Baka András. A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint költségvetésükből 2,8 milliárd forint hiányzik, és külső forrás bevonása nélkül egyes bíróságok az év végére csődbe mehetnek.

– A bíróságok támogatását a költségvetési törvény határozza meg. Az idei mintegy 65 milliárd forintot az Országos Igazságszolgáltatási Tanács osztja szét: a Csongrád Megyei Bíróság (CSMB) és a hozzá tartozó városi, munkaügyi bíróságok működését a fenti összegből leosztott, nagyjából 3,6 százaléknyi, évenként változó mértékű költségvetési támogatásból kell megoldani – fogalmazott Cseh Attila. A CSMB elnökhelyettesétől megtudtuk: az elmúlt 6 évben a támogatás nem követte a tényleges kiadások mértékét, az inflációt, az energiaárakat, a szakértői és egyéb díjak emelkedését.

– Ezzel párhuzamosan évről évre emelkedik az ügyek száma, és a felmerülő költségek összege, miközben a bírói és igazságügyi alkalmazottak létszáma változatlan – mondta a szóvivő. Nehezíti a helyzetet, hogy a megyei bíróságok költségvetésébe betervezik azokat a követeléseket – például a büntetőügyekben jogerősen kiszabott pénzbüntetés és bűnügyi költség –, amelyeket a bíróságok hajtanak be az állam javára. Ezek nagy része sokszor behajthatatlan: az elítélteknek sem jövedelme, sem végrehajtás alá vonható vagyona nincs. A betervezett, de be nem hajtható összegeket pedig semmi sem pótolja a bíróságok költségvetésében. – Az elmúlt években drasztikusan emelkedtek a szakértői díjak, miközben az ügyekben egyre többször kell megválaszolni speciális szakértelmet kívánó kérdéseket. A díjak nagy része ma már hat számjegyű. A gazdasági-pénzügyi válság miatt egyre több az olyan ügyfél, aki képtelen megfizetni a pereskedéssel együtt járó költségeket. Ekkor a felmerülő költségek egy részét is a bíróság költségvetéséből kell kifizetni – magyarázta.

Mint oly sok mindennel, a fénymásolással is takarékoskodni kell a Csongrád Megyei Bíróságon. Fotó: Karnok Csaba
Mint oly sok mindennel, a fénymásolással is takarékoskodni kell
a Csongrád Megyei Bíróságon. Fotó: Karnok Csaba

Hogy egy bírósági eljárás mibe kerül, függ például a felek számától – ami az idézések miatt befolyásolja a postaköltséget –, a tárgyalások, a tanúk és szakértők számától, és azok díjazásától. Növelik a költséget a kirendelt védők, ügygondnokok, ülnökök és tolmácsok díjai. A bíróságok ezenkívül fűtik, világítják és takarítják épületeiket, telefon-, fax-, nyomtatási, fénymásolási és postaköltségeik vannak, működtetik a biztonsági szolgálatot. – Ezek a kiadások havi több 10 millió forintra rúgnak – mondta az elnökhelyettes.

Takarékoskodnak

A pénzügyi problémákat a megyei bíróság vezetése évek óta különböző takarékossági intézkedésekkel igyekszik kezelni. Már 5 évvel ezelőtt minimálisra csökkentették az eszközbeszerzést, a különböző szakfolyóiratokból, közlönyökből, szakkönyvekből csak a legszükségesebbeket vásárolják meg. Szabályozták a telefonok, nyomtatók, fénymásolók használatát, a gépkocsik üzemeltetését. Az épületberuházásoknál elsődleges szempont az energiatakarékos megoldások alkalmazása. – Mindezek ellenére a költségvetési kerettel való gazdálkodás napi problémát jelent. Bár a Csongrád megyében működő bíróságok az év első félévében megőrizték fizetőképességüket, kérdéses, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke által jelzett külső forrás nélkül ez az állapot az év végéig fenntartható-e – mondta Cseh Attila.

Olvasóink írták

 • 8. Fremen 2010. augusztus 06. 07:43
  „"az ország több bírósága is csődbe mehet az év végére."

  Jaj, de kár, akkor ez a sok <moderálva> nem tud majd Botka Reök palotabéli éttermében zabálni?”
 • 7. sclerozis 2010. augusztus 05. 09:58
  „favágó 2010.08.04. 12:03
  Valakitől szednek, csak nem belépőnek hívják :-)”
 • 6. papsajt 2010. augusztus 04. 21:09
  „"húzzák az időt mindenkinek kárt okozva, és a maguk mindenható fontosságát erőszakolva."
  ennyi
  sok dolgozó kevés munka. Sok költség,kis hatékonyság.”
 • 5. sclerozis 2010. augusztus 04. 20:26
  „varadipal 2010.08.04. 15:09
  Teljesen egyetértek!”
 • 4. sóhaj 2010. augusztus 04. 15:45
  „Nem kell permentességet adni, nem dolgozó élősködő embereknek, akik becsületes embereket perelnek, mert nekik nem kerül pénzbe. Általában valótlan családi állapot, és kereset bejelentésével. Senki nem jár utána.”
 • 3. varadipal 2010. augusztus 04. 15:09
  „Nem anyagi segítség kell a bíróságoknak, hanem hozzáértő jogi és anyagi kontroll.Mindjárt hatékonyabbak lesznek.4-5 tárgyalást tűznek ki egy tiszta és világos polgári peres ügyre, húzzák az időt mindenkinek kárt okozva, és a maguk mindenható fontosságát erőszakolva. Pitiáner ügyekben több papírt gyártanak mint a lábatlani papírgyár egy szezonban, és több gazember menekül meg a büntetés alól a töketlenkedésük és időhúzásuk miatt, mint amennyit lecsuknak.Dolgozni kell,nem csődöt siránkozni.”
 • 2. citrom8 2010. augusztus 04. 13:58
  „Nem kell több milliós fizetéseket, meg végkielégítéseket adni....”
 • 1. favágó 2010. augusztus 04. 12:03
  „Miért nem szednek belépőt?:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővítik a csatornahálózatot Balástyán

Balástya - Az önkormányzat 1988 óta működteti a község csatornahálózatát és szennyvíztisztítóját. Tovább olvasom