Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Nejlon, tálca és vödör védi a Feszty-körképet

Ópusztaszer - Kétszázmillió forint kellene a Feszty-körkép épületének felújítására, de sürgősen: most már ezt mondja a Szépművészeti Múzeum főrestaurátora is. A minisztérium az írásbeli jelentésre vár, a park és a megye egy pályázatra.
A képre még nem folyik víz, de az előtte lévő terepasztalra igen. Ezt a látogató nem veszi észre, mert a csurgás alá korhű cserépedényeket tettek.

Hetekkel azután, hogy a televíziókban megjelent a Feszty-körkép megmentésére, közadakozásra buzdító reklám, megmozdult az Oktatási és Kulturális Minisztérium is. A tárca megbízta és Ópusztaszerre küldte a Szépművészeti Múzeum főrestaurátorát, Szentkirályi Miklóst. A szakember hétfői szemléjéről több sajtóorgánum is beszámolt. A főrestaurátor lapunk kérdésére azt mondta, maga a körkép nem szorul felújításra – csupán a régóta esedékes takarítást kellene elvégezni – a fölötte lévő tető azonban tényleg aggasztó, meg kell csinálni minél hamarabb.

Az 1995-ben átadott épület nemcsak itt-ott ázik be, hanem mindenütt.
Fotó: Schmidt Andrea

Szentkirályi Miklós írásbeli véleményét elküldte a minisztériumnak. Megkérdeztük a tárca szakértőjét, Nagy László Gábort, mikor tárgyalnak a kialakult helyzetről a megyével. Azt mondta, a szakvélemény áttanulmányozásáig nincs miről beszélni érdemben. A minisztérium szakmai segítséget nyújt, ha kell, a zsebébe nyúl, de a felújítás költségeit szerinte elsősorban a kht.-nak, és nyolcvanszázalékos tulajdonosának a Csongrád megyei önkormányzatnak kellene állnia.

Korhű esővízgyűjtő

Aki látta már a kiállítást, tudja, igazán attól szép, hogy a sík kép észrevétlenül folytatódik terepasztalban: a látogató tényleg egy széttaposott országút közepén találja magát, igazi föld, igazi bokrok, üszkös gerendák között. Erre a földre is csorog a víz a tetőről, amikor esik az eső, de a látogatónak legföljebb az tűnik föl, hogy kicsit sok cserép látható a közelben. A csurgás alá ugyanis korhű agyagedényeket állítottak. A védekezés korhű, a látvány azonban szívszorító.

– Most készül a költségvetésünk, ebben szerepel a kht. több százmilliós pályázata, amelynek önerejét állná a megye, erről természetesen még szavaznia kell a közgyűlésnek – reagált a tárca véleményére Magyar Anna. A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is szeretné minél hamarabb megoldani a körkép problémáját, a megyének azonban nincsenek szabadon fölhasználható százmilliói, így a pályázat az egyetlen remény – és az, hogy a minisztérium is a zsebébe nyúl.

A kht. nagyon szép kiállítást gondoz, de nincs szerencséje még a mú-
zeumi törvénnyel sem. Kedvezményeket kell adnia a látogatóknak, de azt a normatívát, amelyet ezért az állam cserébe odaad az önkormányzati múzeumoknak, nem kaphatja meg – mivel gazdasági társaság. A belépőjegy tényleg nem olcsó ide, de a fönntartásra nagyon sok megy el: a körkép gazdaságtalan épületének decemberi gázszámlája 3 és fél millió forint volt. Horváth Gábor igazgató azt mondja, kétszázmillió kellene a tetőre, és tényleg ez a pályázat az utolsó esélyük, a megyék által indított közadakozás mellett.

Aki bejárja a házat, szakértői vélemény nélkül is láthatja, hogy nagy a baj. Az 1995-ben átadott épület teteje nemcsak itt-ott ázik be, hanem úgy, mint egy szita. A víz foltjai sokfelé láthatók: fán, padlón, drapérián. A sétálóutcát bemutató kiállítás fölött nejlonok függnek, a korhű ruhába öltöztetett bábuk feje magasságában. Minden beázik – csak a körképre nem folyik a víz. Legalábbis eddig nem folyt.

Széles Imre műszakicsoport-vezető a képet védő rendszer egyik "elemével", a felmosóvödörrel. Fotó: Schmidt Andrea

Feszty Árpád 2,7 millió dollárból restaurált alkotása kényes holmi, az sem mindegy, milyen a levegő körülötte. Éppen ezért komoly rendszer ügyel a páratartalomra: ha kell, a gépek párásítanak, ha kell, szárítanak – ha esik az eső, nyilván gőzerővel. A hipermodern berendezésekhez képest szívszorító látvány az a bádog tálcarendszer, amely a körkép fölött fut körben: a tetőről lecsorgó vizet ez fogja föl, s gumislag vezeti le. Egy helyen a tálcák között is megtalálta a rést a víz, és tenyérnyi nagyságban átáztatta a kép tetejét. Ide egy egyszerű piros felmosóvödröt függesztettek föl.

Olvasóink írták

 • 13. Bizly 2008. február 10. 19:10
  „Kitartást, és sok vödröt kívánunk Széles Imre műszaki csop. vez. Úrnak.”
 • 12. jo bacsi 2008. február 08. 08:43
  „Az a helyzet hogy az orszagnak nincs penze. az a naci APEH mindent es mindenkit tonkre tesz mint kozponti behajto.
  A cegek nem tudnak arat adni egy jo minosegu munkara mert tul sokba kerulne amire nincs penz. A varos es a megye nem tud jo minosegu munkat kapni mert a legalacsonaybb arat fogadjak el mivel arra is csak imadkoznak hogy legyen penz mikor a munkara kerul a sor. A legalacsonyabb ar hozza a szubstandard anyagokat es a szubsztandard munkat is.
  A masik pedig az hogy senki se a legjobb tudasa szerint csinal valamit magyarorszagon hanem utalkozva es a nap veget lesve. Amig az ontudat nem valtozik a pozitiv iranyba addig nem is lesznek jobbak epitve a szarbol. Mert hacsak az a naci APEH szervezet fel nem lesz szamolva akkor meg sokaig szarbol kell varat epiteni magyarorszagon.”
 • 11. zozo 2008. február 07. 19:15
  „egy hónapja is téma volt a délmagyarban a körképépület tetőszigetelése.
  Akkori hozzászólásom még olvasható e fórumon, ezérz az akkor leírtakat nem ismétlem meg, csak hozzáteszem, hogy a kábelgyár tetejét 1994-1995-ben 3600 forint/négyzetméter áron tökéletesen víz- és hőszigetelte egy német cég.
  A cég minimális karbantartás mellett több évtizedes megoldást jelentő olcsó és 1-2 hét alatt kivitelezhető ajánlatot tett a körképépületre is.
  Hogy az ajánlatot nem fogadták el, abban nem az emlékpark akkori vezetői, hanem vaskalapos építésztanácsadóik a felelősek.
  Egyébként az ajánlatot tevő cég még létezik, legfőképpen annak következtében, hogy az általa felújított tetők - minimális karbantartással - 30-40 éve tökéletesen funkcionálnak, s ezen idő alatt a klimatizálási költségek jelentős csökkenésén keresztül többször visszahozták az egyszeri beruházási költségeket.”
 • 10. suhym 2008. február 07. 16:35
  „Valaki csak kivitelezte, átvette!!!!
  Csak volt ott akkoriban is valami igazgatóféle!!!!
  Tán felhúztak neki egy házat, hogy szemethunyjon minden felett?”
 • 9. sevenof9 2008. február 07. 15:26
  „a kivitelezo valoszinuleg valami delep-szeruseg lehetett. keressed oket a panelhazak szavatossaga miatt is...
  ugyanmar,ebben az orszagban senkinek semmifele felelossege nincs.
  gyoplu a lovak kozt,azt majd megyunk valamerre.
  szerintem adjuk el a feszty korkepet a metropolitannak vagy a louvrenak,es rakjuk zsebre a privatizacios bevetelt (anno is lengyeleknek kellett restauralni...no comment)”
 • 8. suhym 2008. február 07. 15:01
  „" Az 1995-ben átadott épület teteje nemcsak itt-ott ázik be, hanem úgy, mint egy szita."

  Ez már azért közröhejes tragikomédia!
  Bő 12 éve csinálták!
  Hol a fenében van a kivitelező????????????????
  Nehogy már egy tetőnek csak 12-évet kelljen kibírni, ha NEM lopják ki az anyagot belőle!!!!!”
 • 7. dorevi 2008. február 07. 12:53
  „Számos alkalommal voltam az emlékparkban.

  Nagy László akkori igazgatóval is találkoztam, és láttam a körképet is.

  Semmi hasonló problémát nem jeleztek, mármint beázás, igaz a körkép porosodott állapotúnak tünt.

  Ha már a megyei önkormányzat át akarta venni, miért nem tájékozódott a műszaki állapotáról, miért nem számolt az esetleges költség-igényéről?

  Sajnálom a jelenlegi igazgató urat, hiszen Ő sem tudta mit vállalt.”
 • 6. Baba 2008. február 07. 10:49
  „Hagyjuk már a zsidózást, meg az aktuálpolitikát. Az a helyzet, hogy ezt a tetőt nem is olyan régen megcsinálták, akkor is súlyos milliókért. Az építőt kellene elővenni, akár perbe is fogni, ha ennyire hitvány munkát végeztek. Persze, biztosan annak is van valamilyen pártkapcsolata (még az se biztos, hogy baloldali), de ettől függetlenül a garancia az létező dolog, egy ilyen épületnél pedig remélehtőleg nem egy év.

  Idegesítően monomániás ez magyar embör, mindig ezt hallom, hogy a vörösök, hogy liberálisok, hogy a zsidók, hogy az Orbán, az idióta gyűlöletetek meg csak lejjebb viszi ezt az országot nem előrébb... Modnjuk felkacagtam én is ennek a bekezdésenk a teljes hiábavalóságán. Feldobtam egy pénzt, hogy mi leszek legközelebb a hozzászólásokban.

  Baba
  anyukátok”
 • 5. southwind 2008. február 07. 10:10
  „Az Eiffel torony és a gizai piramis még állnak ;), nem tudom miért van az, hogy ma minden épületet par evre terveznek es epitenek, pedig allitolag a technologiai tudasunk mar az egeket surolja, uj es korszeru semmihez sem hasonlithato gyartasi rendszereket agyalnak ki az okosok, es uj es uj tartos es blablabla anyagokat talalunk ki ennek ellenere az erdeny osszehasonlithatatlanul rosszabb a reginel. Megertem hogy a vasalokat stb egynyarira tervezik, hogy arra kenyszeritsenek: vegyunk ujat, de azert egy ilyen gigaszi beruhazasnal ilyen gigaszi penzek mellett ilyen "fogyaszosat" nem kellene jatszani. Nyilvan ha hosszabb garanciat kellene vallaniuk, jobban odafigyelnenek.”
 • 4. Carlo 2008. február 07. 09:52
  „nem oly régen lett a körkép restaurálva, és felállítva
  s akkor ennyire sz.r? épületbe berakva...
  Gartulálok a tervezőnek, s a kivitelezőnek, valamint a műszaki ellenőrnek... hogy ennyi év alatt így tönkrement...
  Csoda , hogy még áll a budai vár, s nem csak kőhalom

  az is igaz, hogy az akkori tűzközelben lévő urak, úrnők, és elvtársak tudták mit és hogyan kell kilopni az épületből, hogy ne látszódjon, az átadáskor, s néhány évet még ki is bírjon, ennyire futotta...”
 • 3. bespin 2008. február 07. 09:19
  „Idézem, nem én találtam ki:
  A Magyar Hírlap birtokába jutott dokumentumok (lásd alább egyiket) szerint egy 2007. november 27-i kormányhatározat alapján a zsidó közösségi vagyoni igények feltárását és rendezését koordináló tárcaközi bizottságot hoztak létre. A testület 2007. december 12-én döntött egyrészt arról, hogy biztosítja a még élő és még mindig telhetetlen egykori kétkezi munkások további anyagi támogatását, másrészt a zsidó közösségek igényeit a felek közti kompromisszumos megoldással zárja le. A kormány erre 21 millió dollár támogatást nyújt, 12,6 millió dollárt már a múlt év végén kifizettek, a fennmaradó részt 2011-ben és 2012-ben folyósítják, mindkét évben 4,2-4,2 millió dollár értékben. Az erről szóló támogatási szerződést az Oktatási és Kulturális Minisztérium kötötte támogatóként a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével mint jogosulttal. Kedvezményezettként a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványt jelölik meg a hivatalos iratban.........

  Ebből futná azt hiszem bőven.......”
 • 2. dondongó 2008. február 07. 08:43
  „A lap annak idején hetekig-hónapokig sajnáltatta a jobboldali többségűvé vált megyei önkormányzat által felmentett, s a szegedi ballib önkormányzat által működtetett színházba ejtőernyőztetett korábbi vezetőt. Vélhetően nem az eltelt szűk másfél év alatt rongyolódtak le ily mértékben a körülmények arrafelé. Meggyőződésem, hogy pártpolitikán felülemelkedve kellene mindent megtenni az ópusztaszeri viszonyok javítása érdekében. Mivel ez egy felülről irányított, államelvű, anyagilag kivéreztetett önkormányzatiságú társadalom, végső soron az állami költségvetés a hunyó, hamár minden bevételt központosít.”
 • 1. mocsok 2008. február 07. 08:01
  „ez sajnálatos, hogy itt tart az ország. egy ország igaz történetét meséli el a festmény és sajnos a mai kormány ugye a finnugor elmélet mellett áll ki és abszólut nem is érdekli őket az igazság. Sajnos erre ugye nincs pénz. erre nem adnak , csak pályázat után lehet felújitani egy tető szerkezetett hogy ne menjen tönkre egy nemzeti kincs. de milliárdokat dobnak ki minden más ügyre aminek jelentősége ugy sincs..sajnálatra méltó..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elgázolt Roland már jobban van

Szeged - Nyakcsigolya-repedéssel és néhány zúzódással megúszta az a szegedi a kerékpáros, akit a Horgosi úton néhány napja elütöttek. Tovább olvasom