Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Nejlonzacskóban dobták ki a döglött húsvéti nyuszit - Fotó

A képről egyértelműen látszik, hogy a kisnyuszi nem vadnyúl. Valaki a kocsijából dobhatta ki az útra.
"Ezt húsvéti nyuszi-tetemet a kübekházi országútnak a Szegedhez közeli részén fotóztam." - írja olvasónk.

Korábban a környezetvédők mindenki figyelmét felhívták, hogy ha lehet ne vegyenek kisnyulat a gyerekeknek húsvétra vagy gondolják meg alaposan, mert hamar teherré válhat.

Össze is szedtek pár érvet akkor, hogy miért fontos felelősségteljesen dönteni a nyúl vásárlásról:

Az élő nyuszi nem plüssállat
 
A húsvéti időszakban még hathat az újdonság varázsa, a család apraja-nagyja egymást felváltva simogathatja a bolyhos kis állatot. A nyuszi valóban cuki lény, ugyanakkor nem azonos egy plüssállattal, pusztán azért, mert puha tapintású szőre van. Egy élőlény, akárcsak az ember, és éppen ezért felelősséggel is jár. Biztosítani kell számára a megfelelő életteret, ellátni minden tekintetben, egyszóval gondoskodni róla akkor is, ha az ünnepnek már vége.
 
Pénzbe kerül
 
Itt most nemcsak arról van szó, hogy a vásárláskor az ember fizet érte, hanem arról is, hogy a megléte, akárcsak egy macska vagy kutya esetében, anyagi ráfordítást igényel. Például be kell szereznetek a számára egy ketrecet, amiben tarthatjátok, gondoskodnotok kell a táplálékáról, és ne feledkezzünk meg arról se, hogy az állatorvos sincs ingyen, ha a kis állat esetleg megbetegszik.
 
Mi lesz, ha teherré válik?

 
Most még jóllehet elképzelhetetlennek tűnik, hogy bármikor is képesek lennétek ráunni erre a végtelenül aranyos teremtésre, pedig sajnos megtörténhet. Az elején még jó mókának tűnhet az egész, a gyerek boldognak látszódhat vele, és még a hátrahagyott bogyók vagy szőr sem zavarhat téged. Ám később a jelenléte terhessé válhat, főleg, ha a gyermek is egyre kevesebb érdeklődést mutat iránta, vagy kiderül, hogy allergiás a szőrére. Ugyanakkor egy állatot nem lehet csak úgy eldobni, ha már nincs szükségetek rá, ráadásul éppen amiatt, hogy minél kevesebb felelőtlen döntés szülessen, sem az állatkertben, sem pedig a menhelyeken nem fogadják be.
 
Nem lesz nehéz gyerekkora élő nyúl nélkül
 
Ha úgy is tűnik pillanatnyilag, hogy a gyermek nagyon szeretne egy nyuszit, még nem biztos, hogy az állat megvásárlása a megoldás – de a látszólag humánusabb állatsimogatók sem jelentenek igazi alternatívát, hiszen az ott élő kis jószágok rengeteg felesleges – és nem is feltétlenül kellemes – ingernek vannak kitéve. Ajándékként tökéletesen megfelel csemetédnek egy plüssnyúl is – vagy más játék, amire éppen fáj a foga. Nem lesz nehéz gyerekkora attól, ha nem dögönyözhet kedve szerint egy fejlett idegrendszerrel rendelkező, érző lényt.

A meggondolatlanság szomorú példája pedig ott hever az úton egy zacskó mellett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti vízi vetélkedő volt a Borbála fürdőben - Galéria

Húsvéti vízi vetélkedő volt a Borbála fürdőben - Galéria
A Nemzeti ünnep alkalmából vízi vetélkedőt rendezett az algyői Borbála fürdő. Tovább olvasom