Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Nem a vakok terepe a Kráter

Szeged - A szegedi Dugonics téren két terepasztal segíti a vakok és gyengén látók tájékozódását. A vak Klimász Sándornéval, férjével és a vakok egyesületének elnökével néztük és tapintottuk meg az újdonságokat.
– Egész jól követhető, érzékelhető a terepasztalon, hogy hol vannak az utcák és az épületek. Aki ismeri a Braille-írást, illetve van egy kis térismerete és türelme, az el tudja képzelni, mi hogy néz ki körülötte – mondta Klimász Sándorné Zsuzsa a szegedi Dugonics téri József Attila-szoborhoz közeli terepasztalnál. A vak nő, miután elolvasta ujjaival a jelmagyarázatot, megkérdezte, nekünk, látóknak mi a véleményünk az alkotásról.

Az Árpád téri Kráterbe is bemerészkedtünk Zsuzsával.

Zsuzsa nem jönne ide egyedül: nincs olyan támpont, amelyhez viszonyítani tudná, hol kezdődik, illetve végződik a kráter. Fotó: Karnok Csaba
Zsuzsa nem jönne ide egyedül: nincs olyan támpont, amelyhez viszonyítani tudná, hol kezdődik, illetve végződik a kráter. Fotó: Karnok Csaba

– Nem tudom, hogyan illeszkedik a térbe. Nekem ez a hely akkor jelent majd valamit, ha olyan dolog történik itt, ami érdekel. Ha a Molnár Dixieland Band itt játszik, jövök – jelentette ki. – Az unokáim valószínűleg szeretni fogják a szökőkutat. Egyedül nem jönnék ide, mert nincs olyan támpont, amelyhez viszonyíthatnám, hogy hol kezdődik a Kráter – fűzte hozzá Zsuzsa az Árpád téren. Budapesten tanult meg közlekedni. Azt mondta, amikor Szegedre került, még „lájtos" volt itt járkálni, de már nem az. Férje is látássérült, gyermekkora óta csak a bal szemével lát, azzal sem sokat. Úgy véli, a látássérülteknek jobb lenne, ha korlátokkal vagy kövekkel szegélyeznék a Krátert.

Tapintható a Dóm és a Széchenyi tér

A Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. egy Szabadkával közös határon átnyúló IPA projekt keretében két térplasztikát készíttetett, amelyek Szeged két nevezetes pontján, a Széchenyi téren és a Dóm téren láthatók, tapinthatók. A térplasztikák alkotója Szemerey-Kiss Balázs szobrászművész.

A Dugonics téren két terepasztal segíti a vakok és gyengén látók tájékozódását, a már említett helyen és a körforgalomhoz közeli egykori bérletpénztárnál. A tér rekonstrukciójához kötődően a kivitelező alvállalkozójaként Novoszáth László készítette ezeket – tudtuk meg Vesmásné Zákányi Ildikótól, a Tér és Forma Kft. építész-tervezőjétől.

Vaskóné Kiss Éva, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének elnöke is eljött velünk és a látássérült házaspárral a rövid belvárosi sétára. Elmondta, a kiemelkedően közhasznú egyesület vállalja a Csongrád megyében élő közel 2000 látássérült érdekképviseletét. Jelenleg mintegy 500 tagjuk van, ők pluszszolgáltatásokat vehetnek igénybe, például ingyen kölcsönözhetnek segédeszközöket. 2010-ben 164 ezer, 2011-ben 205 ezer forint folyt be az egyesülethez az adó 1 százalékos felajánlásokból. Mivel egyre csökken az állami támogatás, már az egyesület fennmaradása a cél – ehhez várják a felajánlásokat a 18473951-1-06-os adószámra.

* * *

Kerekes székkel is járható terek

– Akadálymentes lett Szeged belvárosa. Azt tapasztalom, hogy a rekonstrukcióknál odafigyelnek a sérültek igényeire is. A Dugonics téren a felújítás óta csak egyszer jártam, de jó lett: nincsenek szegélyek, nincs hézag, ahová beszorulhatna a kerék – hallottuk a kerekes székkel közlekedő Károlyi Lőrinctől, a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány önkéntesétől.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Leslie77 2013. április 21. 13:57
  „Tisztelt szerkesztők! Tegnap párommal felkerekedtünk, hogy megcsodáljuk a felújított Dugonics teret, ám azt kell mondjam a már megszokott esztétikus térburkoatok és a viszonylag magas színvonalú kivitelezés ellenére mégis savanyú szájízzel távoztunk. Konkrétan mint magam is az építőiparban dolgozó és értő emberként mélységesen lesujtott amit a téren található Kráter nevű helyen tapasztaltunk és az hogy egy tervező ilyen silány selejtes és közvetlen életveszélyes sérüléseket okozó szerkezeteket tárgyakat tervez és helyeztet el és ezt műszakilag átveszi valaki aki szerintem a jövőben a tervezővel együtt közvetenül felelősségre vonható lesz majd a bekövetkező balesetekért azok áldozataival szemben- először is 4-5mm es vaslemezből összehegesztett kb 60x60 x45cm es virágládák-másodszor a levezető lépcsők korlátjai nem kerek kivitelűek hanem 40x40mm es kb4-5mm vastag szögvas melyeknek csatlakozó sarkai is éles kialakításúak-a padszerkezetek fabordázatának élei a széleknél sarkokon éleknél élesen sarkos kialakítású ezek közül bármely résszel érintkezve egy két három vagy öt hat éves gyermek olyan fej vagy egyéb sérülést szerezhet itt játszva, amely során súlyos maradandó vagy Uram bocsáss !halállal végződő sérülést szerezhet! Tegnap is sok szülő kísérte el ide kisgyermekét.hogy önfeledten játszhassanak,
  de bármennyi boldogsággal is tölti el a szülőt gyermeke önfeledt játéka egy tervező sosem fog egy másik ugyanolyan gyermeket rajzolni számára-de egy értelmes biztonságos jól élhető térelemet megtanulhatott volna tervezni! Örülnék ha a közeljövőben az újság címlapjain látnának az emberek erről a témáról cikkeket, mert úgy gondolom ez fontosabb mint hogy mennyiből épült meg a tér. Köszönettel”
 • 21. _csutak_ 2013. április 06. 20:02
  „@ Figyelő:
  Tényleg nagyon jó kérdést tettél fel!
  Nem vicc!
  Ugyanis hiába van "radar" a vakoknál (nem világtalan!) attól sajnos tényleg beleeshet.
  Ahogy én tudom (több vak ismerősöm van) meghallják az ilyen dolgokat, tehát a halásuk specializálódik, többek között.

  De a kérdésedre csak egy jogász tudna adekvát választ adni. (Tatár Z.)”
 • 20. Figyelő 2013. április 06. 17:18
  „Abban az esetben ha ebben a kráternek nevezett szörnyűségben baleset ér egy gyengén látót vagy egy teljesen vak embert ki lesz érte a felelős?!”
 • 19. _csutak_ 2013. április 06. 11:56
  „@queenmargareth1:
  Nem vagdalkozz és nem fognak megróni!
  Zsuzsáék is nagyon kemény életet éltek meg, munkájukat vesztették mégis fizettek minden számlát.
  Nem érdekel (mivel nem tudok rajta segíteni!) az általad felhozott hölgy sorsa, mert tudod, az általad megbírált és általam szentként nem aposztrofált emberek élete példa lehet sokak számára.
  Picivel több empátiát várhatnék el egy nőtől de kénytelen vagyok megboldogult édesanyámmal egyetérteni:
  A nők saját maguk tehetnek arról, hogy milyen véleménye van róluk egy embertársának!”
 • 18. info 2013. április 06. 07:43
  „17. queenmargareth1 2013.04.06. 06:56 -Ki mint él úgy ítél!”
 • 17. queenmargareth1 2013. április 06. 06:56
  „"Marika nénit kilakoltatják".
  és ő mivel lát, nem ember, ugye?mert nem kap akkora járadékot...lát és látja az összeomlott életét. ez jobban tetszik _csutak_klj-54”
 • 16. queenmargareth1 2013. április 06. 06:51
  „14. _csutak_ 2013.04.05. 23:27 nem értitek nálam ez azt jelentette,hogy sajnálom a csórikám mit jelent nálatok?, mert nálunk, kedves ember akikkel <moderálva>.és nem én.Aztán nem róluk írtam, ezt is leírtam!!!!kis figyelem, hanem általánosságban!mert gondolom, nem csak ők tiszteletbeli vak emberek!
  És most, hogy már a mennyekbe emeltétek őket már megformálói lettek a csodás, tüneményes, őrülten kedves, fantasztikus, csak ők léteznek típusnak. nem-nem csak ők vakok és nem nem csak velük szúrtak ki!
  úgyhogy én kérem ki magamnak, amit írtatok!”
 • 15. haresz 2013. április 06. 00:02
  „dBrown! Felesleges...úgy se fogják fel a nyárs polgárok. :D”
 • 14. _csutak_ 2013. április 05. 23:27
  „@queenmargareth1: & @haresz:
  1980 október tizedik napján ismertem meg Zsuzsáékat, ezért a jelzőiteket itt és most a nevükben visszautasítom!
  (Akkor költöztünk egy házba, Gyík utca:)
  Szégyen az, hogy egyesek anélkül, hogy a másikat ismernék lealázóan beszélnek róluk!”
 • 13. dBrown 2013. április 05. 22:32
  „Akkor olvassatok vissza, mert már a legelején meg lett mondva, hogy a krátert gördeszkapályaként is lehet majd használni”
 • 12. queenmargareth1 2013. április 05. 22:21
  „ítélt, de elnézést kérni nem tud. tényleg nemes ember.”
 • 11. haresz 2013. április 05. 20:24
  „Gyerekek ne már. Jó, hogy nem az autópálya közepén sétálgatnak a vakok. -.-"”
 • 10. queenmargareth1 2013. április 05. 19:01
  „6. jujula 2013.04.05. 17:43 még annyit, hogy üdvözöllek körünkben, mint korlátozott egyének.és pont most beszélgetek a barátaimmal és telefonon a mozgássérült nagyon beteg 10 éves erős kisfiúval.Gondolom, ön is látja ahogy két lépés mekkora fájdalom és ön sír helyette!”
 • 9. queenmargareth1 2013. április 05. 18:55
  „6. jujula 2013.04.05. 17:43 NEM MEGBÁNTÁSNAK ÍRTAM! Rosszul értelmezte!A VAKOKRA gondoltam és nem RÁJUK ELSŐSORBAN és azért használtam ezt a szót, mert így bánt a vezetőség és az "építészet" a pl még mozgáskorlátozottakkal is! Nem tudom mi folyik kint az életben?!Nem tudom milyen betegségek és képességcsökkenések vannak. DE!A CSALÁDOMBAN IS VAN!Máskor ne egy félreértelmezett hozzászólásból ítéljen!Mert SEMMIVEL NEM különb annál akit kiosztott.”
 • 8. TELSTAR 2013. április 05. 18:50
  „Az volt vak, aki tervezte.”
 • 7. Ebgondolat 2013. április 05. 18:12
  „Ha már szóba került a Kráter: mindennapos látvány, hogy kerékpáros és gördeszkás suhancok BMX-pályának használják anélkül, hogy egy rendőr is rájuk nézne! Pedig állítólag a rendőrségre bekötött térfigyelő kamerák vannak kihelyezve.
  Előbb leamortizálódik, minthogy beköszönt a nyár. Mindezt a rendőrség (szokott) semmittevéssel szemléli.
  Egy újabb kiváló megerősítése ennek a következő eset: húsvét hétfőn, amikor is tilos behajtani a Somogyi utcába a Tisza L krt felől, a rendőrök egy autóst igazoltattak, miközben többi 8-10 zavartalanul szabály szeghetett! Ráadásul az egyik rendőr még előzékenyen el is engedte maga előtt az egyik szabályszegő autóst, miközben a kocsijához ballagott!
  A húsvéti szombaton is tele volt a Dugonics tér szabálytalanul parkolókkal, a Somogyi utcából ki-be járókkal. Kíváncsi lennék, hány rendőri intézkedés történt, legalább a kamerafelvételek alapján. Ez a szegedi rendőrség 2013-ban.”
 • 6. jujula 2013. április 05. 17:43
  „queenmargareth1-nek üzenem:
  Az ön által "csórikám"-nak nevezett házaspár kiemelkedően példás két EMBER!!! A sorsukban történt súlyos nehézségek - és tragédia - ellenére építő, gyümölcsöző, megértő, megsegítő, tevőleges támaszt tudnak nyújtani másoknak. Aktívan, hozzáértően munkálkodnak embertársaik és családjuk mindennapjaiban túl az ötvenegynehanyadik évükön is!!!

  Csórikámnak nevezném azt az embert, aki a virtuális világban vadászik közönséget és közösséget a "megmondásaihoz", mert nincs társasága. Csórikám nem tapasztalta és nem hajtott még fejet az emberi méltóság előtt. Csórikám billentyűk nyomogatásával, a bokorba bújva végzi a dolgát.
  Ritkán olvasok hozzászólásokat itt, de queenmargareth1-t többnyire találok.

  Tiszteletemet és szeretetemet küldöm minden hátrányos helyzetű embertársamnak!”
 • 5. zehn 2013. április 05. 16:17
  „Nem rossz ötlet ez a kráter, de miután BMX és gördeszka pálya lett belőle, már nem tetszik annyira. Nem erről volt szó, hanem árnyas, hűsítő pihenőről, ahol szívesen időznek a diákok, járókelők.”
 • 4. queenmargareth1 2013. április 05. 16:09
  „csórikáim, térkép van, de mihez, miért?:(”
 • 3. messzegedi 2013. április 05. 16:07
  „Nagyon klassz lett a Dugótér, viszont a kráter padjai és egyéb műtárgyai nem fognak soká élni, ha görkorcsolya, BMX, gördeszka pályának gondolják egyesek. Talán kéne 1-2 figyelmeztető, tiltó tábla, és ha ez nem elég, akkor egy járőr aki elmagyarázza nekik egy sárga csekkecskével, hogy ez nem bici-gördeszka-görkori pálya. Elég sok pénzbe került, nem lenne baj, ha nem menne tönkre 1-2 hét alatt..”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belvízhelyzet: 190 ezer homokzsákkal készül a katasztrófavédelem

Több helyen szivattyúzzák a belvizet, Csongrád megyében még nem okoz katasztrófahelyzetet a bel-, és árvíz. Az országban 11 embert kellett kitelepíteni a belvíz miatt. Tovább olvasom