Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

Nem baj, ha duplán látják

Szeged - Mario, a videojáték-figura és Tim Burton cicája is visszanéz a kocsmafalakról egy szegedi festőnek köszönhetően. Vinkó Leó nem zárja ki, hogy néhány sör után már máshogy fogják fel képeit.
(Bolond)gomba módra szaporodnak Szegeden a romkocsmák, amelyek mindegyike különleges hangulatot kíván italozgató látogatóinak biztosítani. Nem zavarja Vinkó Leót, ha kocsmaközönsége kettőt lát falfestményeiből, elvégre több szegedi vendéglátóegységet díszítenek munkái.

– Lehet, hogy néhány sör után már máshogy fogják fel a képeket – jegyezte meg a fiatal, Szegeden végzett és a városban alkotó festőművész. Leó először fali képeit is megálmodja, majd projektor segítségével viszi fel őket a téglára, betonra. Bár legálisan, felkérésre készülnek a munkái, valahol a graffiti és a barlangrajz közé helyezi őket ösztönszerűségük miatt.

Az ő ecsetjének köszönhetően Tim Burton amerikai rendező világát idéző „szemtelen" cica figyeli a Vitéz utcán sétálók lépteit, míg a Nyugi Kert túloldalán, az Ady tér felől Mario tekint ránk. A Super Mario-játékok főhőse, az olasz–amerikai vízvezeték-szerelő – Csiperke Királyság lakója – játékra készen várja a szomjas vendégeket.

Nem baj, ha duplán látják. Fotó: Kuklis István (galéria)

Ottjártunkkor egy lánycsapat gyülekezett a kép alatt. – Amelyik hely közel van, oda megyünk – beszélt a kocsmaválasztás szempontjairól az olasz–orosz szakos Réka, aki egyébként nagy videojáték-rajongó, kész kiselőadást rögtönzött arról, hogyan lehet ma a neten is játszani Marióval.
Évfolyamtársa, Betti akkor fedezte fel a figurát, amikor megkértük, nézzen a háta mögé.

– Beesek az egyetemre reggel, és amikor este nyolckor végzek, már nincs erőm nézelődni – mondta. Nem tudjuk, a kertfalon függő régi Csepel bringa – amelyet megfáradt falfestmény-tulajdonosa elővigyázatosságból tol (kis képünkön) – feltűnt-e neki, de a hely vezetőitől, Nagymihály Gábortól és Kozma Zoltántól megtudtuk: a járókelők pohár helyett telefonnal a kezükben rendszeresen fotózzák a falakat. – Azt szeretnénk, hogy ne csak az ivásról szóljon az ittlét, már a sör és a feles előtt víziókat láthatnak a vendégek – fogalmaztak.

– A fali képeim hivalkodóbb, színesebb világot képviselnek, dekorációk, könnyebben befogadhatók, míg egy kiállításon inkább el lehet a festményeim előtt ábrándozni – beszélt jellegzetes, harsány alakjairól Leó.

– Nekem is fontos, hogy igényes környezetben kortyolgassam a kávémat vagy a sörömet, ha a dizájn egyedi, az ad egy pluszt – vallott saját kocsmafilozófiájáról az alkotó, aki a szegedi Pulzus Kávézó és a Törpe belső tereit, valamint a Popper Mór Mulatója egészét is maga festette ki. A városszerte rendszeresen kiállító, képeivel már Londont is megjárt festőművész azért a festményeit sem hanyagolja, a falat tapasztalatgyűjtésnek tekinti. – Ugyanolyan jó érzés, ha megállnak a fali munkáim előtt, mint amikor egy kiállításon elbeszélgetnek egy-egy képemről – beszélt arról, mit érez, amikor bekukkant egy-egy kocsma udvarába.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Természetgyógyászat kontra tudomány

Egy szkeptikust, valamint egy orvos-természetgyógyász házaspárt ültettünk egy asztalhoz, hogy győzzék meg egymást. Eláruljuk: ez két óra alatt sem sikerült. Tovább olvasom