Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Nem bújt vissza Mici és Ursula

Nem bújt vissza Mici és Ursula
A néphagyomány szerint ha február 2-án a medve előjön, és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még hideg jöhet. Ha felhők takarják az eget, az a tél végét jelenti.
– Nem jön ide, mert nem szereti a nagy társaságot – mondta Sámuel, a dóci Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda másodikos diákja, miközben a Szegedi Vadaspark két barna medvéje, Mici és Ursula lassan előbújt barlangjából.

A néphagyomány szerint ha február 2-án a medve előjön, és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még hideg jöhet. Ha felhők takarják az eget, az a tél végét jelenti. Mici és Ursula meglátta az árnyékát, hiszen kedd délelőtt sütött a nap, de nem bújtak el, hanem komótosan nekiálltak elfogyasztani a halom péksüteményt és gyümölcsöt, amit korábban Endrédi Lajos gyűjteményi részlegvezető tett ki nekik.
Nem bújt vissza Mici és Ursula. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA
A szakember elmondta, a két középkorú, spanyol mentőközpontból származó európai barna medve nem alszik téli álmot, csak nyugalomba vonul, és kevesebbet mozog. A medvék valóban nem kapkodták el az étkezést, az óvodások és iskolások alig győzték kivárni, míg az állatok átcammogtak a barlangjuktól az ételig.

Másik hagyomány is kötődik ugyanehhez a naphoz: február 2-án ünneplik a katolikusok Gyertyaszentelő Boldogasszony napját is, amikor arra emlékeznek, hogy Szűz Mária Jézus születése után negyven nappal bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban.

A fényt adó szentelt gyertya Jézus egyik legrégebbi jelképe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így félünk mi

Fedőnéven írják alá a tiltakozó pedagógusok petícióját a neten azok a tanárok, akik attól tartanak, hogy a nyílt kiállásból bajuk lehet. Tovább olvasom