Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Nem csak beszélni kell a szeretetről

Zsombó - Karácsony táján sokan segítenek másokon, adakoznak, gyűjtenek, pénztárcájukba nyúlnak az emberek. Arra azonban alig tudunk példát, hogy valaki csak úgy befogadjon otthonába egy vadidegen, hajléktalan idős embert.
A zsombói Paragi Erika és Király Vince ráadásul tették ezt a világ legtermészetesebb módján, s még csak karácsony sem kellett hozzá. A lapunk által felfedezett 84 éves „skodás" Zoli bácsi, hosszabb kórházi ápolás után most együtt várja a szentestét új családjával, benne fogadott unokájával, Cintikével.

– Szívesen segítettünk, mert ilyenek vagyunk. A melléképületet nem használtuk semmire. Már lakott ott egy kisgyermekes anyuka is. Az újságban olvastuk, hogy Zoli bácsinak szüksége volt egy fedett helyre, nekünk meg volt egy üres melléképületünk – magyarázta a ruházati eladóként dolgozó Paragi Erika. A zsombói asszony néhány hónappal ezelőtt döntött úgy a párjával, a mezőgazdasági sofőrként dolgozó Király Vincével, hogy magukhoz fogadják az idős hajléktalant, a 84 éves Bali Zoltán.

Mint azt már többször megírtuk, Zoli bácsi a saját Skodájában lakott a szegedi Űrhajós utcában. Az idős férfi hat évig élt hajléktalanként. Előbb egy hajléktalanszállón, ahol állítása szerint kirabolták. Eztán albérletbe költözött, de a lábában és a csípőjében lévő protézis miatt nem bírta a lépcsőzést. Felmondta az albérletet, és egy hónapig az autójában élt. Ekkor találtunk rá.

A zsombói házaspár olvasta cikkünket a hajléktalan „skodás" bácsiról. Aznap éjszaka sokáig beszélgettek arról, mit tegyenek. Volt egy üres melléképületük, azon tanakodtak, mi lenne, ha befogadnák az idős bácsit.

Közös ebéd az igazi. Bali Zoltán unokára is szert tett a kilencéves Cintia személyében. Fotó: Segesvári Csaba
Közös ebéd az igazi. Bali Zoltán unokára is szert tett a kilencéves Cintia személyében.
Fotó: Segesvári Csaba

Paragi Erika betelefonált szerkesztőségünkbe, elmondta, mi a tervük, csakhogy nem találták a Skodában Zoli bácsit. A Délmagyarországgal a kezükben felkeresték azokat a helyeket, ahová a bácsi járt, de nem lelték sehol. Mi is nyomozásba kezdtünk. Végül kiderült: Bali Zoltánt kórházban ápolják.

Erikáékkal közösen vittük a jó hírt a négyágyas szobába. Zoli bácsi mély álomból ébredt. Elmondtuk neki: Zsombóra költözhet. Azt hihette, még mindig álmodik.

Egy héttel később már arról adtunk számot, hogy az idős férfinak megtetszett a melléképület, és úgy döntött, hogy a zsombói családhoz költözik. Első közös vasárnapi ebédjükön mi is ott lehettünk. A bőséges lakoma közben kiderült, hogy jó helyre került Zoli bácsi. A Zsombó központjában lakó házaspár gondoskodott róla, mindenben segített neki: kiváltották a gyógyszereit, átkérték az orvosi papírjait, a Skodát az udvarba vontatták, amit Vince megjavított. Gyermekük, a kilencéves Cintia pedig új színt vitt a bácsi életébe: a kislány személyében egy bájos unokára tett szert.

– Nekünk teljesen természetes, hogy segítettünk a bácsinak. Nem tudok rá jobb indokot, mint hogy megsajnáltuk. Szimpatikus volt az öreg a kép alapján – mondta Király Vince.

– Nem hiszem, hogy emiatt különlegesebbek vagy jobb emberek lennénk, mint mások. Ahogy Erika mondta, ilyenek vagyunk, ennyi – magyarázta a jó kedélyű férfi. A szereplést amúgy egyikőjük sem szereti, magukról nem szívesen beszélnek. A kérdést sem értik igazán: ahogy mondták, nekik teljesen egyértelmű, hogy segítenek azoknak, akiknek tudnak.

– Karácsonyi ajándékkal is készülünk meglepni Zoli bácsit. Az adventet sajnos kórházban kellett töltenie, de néhány napja hazaengedték. Nagyon hiányzott neki az új otthona és Cinti is – árulta el Erika.

Hát, ennyit a szeretetről, így 2008 karácsonyán.

Olvasóink írták

 • 4. klj_54 2008. december 27. 05:38
  „Jézus szavai meghallgattattak.”
 • 3. che 2008. december 26. 20:20
  „Kedves, őszinte tettek amelyek nagyon ritkák de léteznek ! Igaz emberek amelyek ha szükségük lesz (ne legyen) megkapják a segítséget a környezetüktől ! Azt hogy "szeresd felebarátod...."kedves "korcsmaaros" azt JÉZUS mondta olyanoknak mint te, átlag embereknek, akik addig követték Őt amíg hasznuk volt belőle, aztán ott hagyták, hadd vigyék a keresztfára ... hát ennek az embernek a születésnapját ünnepeltük tegnap !”
 • 2. korcsmaaros 2008. december 25. 14:16
  „Ajánlom ezt a cikket VXI-ik Bendegúz és papjai figyelmébe! Ők mondják szeresd felebarátod mint ön magadat!

  Mondják,de a hatalmat és a vagyont ők is sokkal jobban szeretik!”
 • 1. Sziti 2008. december 24. 22:44
  „Fantasztikus, nem találok szavakat Hihetetlen, hogy vannak ilyen emberek még a mai világban is.
  Sok ilyen emberre lenne szükség.Köszönet nekik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éteren át száll a karácsonyi ige

Szeged - Az sem marad le a dómban tartott éjféli miséről, akinek nincs ínyére szenteste kimozdulni… Tovább olvasom