Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Nem élnek úgy, mint a királyok - de azért jó a ruzsai tanyavilágban

Ruzsa környéki tanyákon élő német és svájci nyugdíjasokkal beszélgettünk mindennapjaikról. Magyarországot és a magyar embereket dicsérték. Azt nem sikerült megtudnunk, mennyi pénzből gazdálkodnak, de azt elismerték, jól élnek nálunk.
Hetente egyszer találkoznak a Ruzsa környékén élő külföldi nyugdíjasok Heinz Kilches tanyáján. Heinz, aki vámtisztviselő volt – a Bundesliga 2-ben is játszott, és egy térdsérülés miatt nyugdíjazták –, 1993 augusztusában járt először Magyarországon, azonnal megtetszett neki a jó idő. A bajor Berchtesgadenből érkezett, ahol gyakran esik. Azt mondta, az itteni klíma az ízületeinek is jót tesz. 2001-ben ismerkedett meg a helyi Bozsó Edittel, akivel az asszony negyvenedik születésnapján, 5 évvel ezelőtt házasodtak össze.

– Itt nincs stressz – kapcsolódott be a beszélgetésbe tört magyarsággal a holland–német határ közeléből érkezett Ruth Leuther és Josef Flöter. Az asszony unokaöccsének tizenhárom éve van Ruzsán tanyája. 2012-ben a Balatonon nyaraltak, akkor döntöttek úgy, ellátogatnak hozzá. Úgy fogalmaztak, a Balatonon annyi a német, osztrák és a svájci, mintha el se jöttek volna otthonról. Hét napot a Balatonon, kettőt Ruzsán töltöttek, és azonnal beleszerettek az alföldi tanyai életbe.
 
A szájából veszi el a falatot. A német Heinz Kilches és felesége, Bozsó Edit imádják a kutyákat.
A szájából veszi el a falatot. A német Heinz Kilches és felesége, Bozsó Edit is imádják a kutyákat.


– Csend és nyugalom – mondják mosolyogva. Egy év elteltével megvették a tanyájukat, állatokat – csirkét, disznót, racka juhot – tartanak. Régi álmuk valósult meg ezzel.

A zürichi Claudia Seiler és Walter Ötiker is az időjárást dicsérte. Walter nevetve mutatta, hogy télen is zokni nélkül hordja a szandált. Azt panaszolták, Svájcban fél évig tart a tél.

– Svájcban kis túlzással mindent tilos. Itt felülök a lóra és elindulok lovagolni. Amerre csak akarok. Svájcban ezt nem tehetném meg – mesélte Claudia. Waltert a szívével műtötték, mutatta a hatalmas vágásokat a mellkasán. Ő is nyugdíjas. A többiek azon viccelődtek, Claudia az egyetlen, aki dolgozik közülük. A fiatal nő gépjárműoktató Svájcban. 

– Az emberek kedvesek, vendégszeretők, nincs szomszéd, tiszta a levegő – sorolták a  tanyai élet előnyeit egymás szavába vágva. Próbálnak a helyi közösségnek is adni. Tavaly Ruthék kemencéjében az adventi ünnepségre süteményt sütöttek, amit gyertyagyújtáskor vörösbor mellett osztogattak.

Stresszmentesen a ruzsai tanyavilágban
Stresszmentesen a ruzsai tanyavilágban

Az anyagiakról nem szívesen beszéltek. Annyit elmondtak, hogy otthon is jól élnének, de „nem úgy, mint a királyok". (A német átlagnyugdíj 1050-1060 euró körül mozog, vagyis nagyjából 300 ezer forintnak felel meg, ami háromszorosa a magyarnak – a szerk.) Szerintük Magyarország nem olcsó, az élelmiszer például ugyanolyan drága, mint Németországban. Étteremben enni viszont nálunk jóval olcsóbb. – Nem a pénz a lényeg, de azért jól élünk. A legfontosabb, hogy itt földünk van, ami otthon nem lehetett – mondták.

Egymillió magyar idős csak álmodik a százezrekről

Ma Magyarországon él két nyugdíjas, akiknek havonta másfél millió forintot visz ki a postás. További 165 magyar nyugdíjas havi 500 ezer forintot kap. Egymillió magyar nyugdíjasnak azonban csak álom az álomnyugdíj.

A penzcentrum.hu az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adataira hivatkozva azt írta, míg a legtöbben csak álmodoznak a magas nyugdíjról, vannak, akiknek havonta egymilliónál is többet visz a postás.

A 2015. januári adatokhoz képest valamivel csökkent Magyarországon a nyugdíjasok száma, míg az év elején 2 millió 22 ezren voltak, addig a novemberi adatok szerint már csak 2 millió 18 ezren kapnak öregségi nyugdíjat. Bár az átlagnyugdíj összege a novemberi adatok alapján 107 ezer 874 forint, az ellátottaknak mégis több mint a fele 100 ezer forint alatti nyugdíjat kap. A nyugdíjbiztosítási igazgatóság adatai szerint ma Magyarországon két nyugdíjas közel másfél millió forint nyugdíjat kap havonta.

Nálunk erre futja. Egy dolgos élet a legtöbbször így ér véget Magyarországon. Fotó: Frank Yvette
Nálunk erre futja. Egy dolgos élet a legtöbbször így ér véget Magyarországon. Fotók: Frank Yvette

A penzcentrum.hu azt írta, hogy 165 nyugdíjas él Magyarországon, akiknek a nyugdíja meghaladja a havi félmillió forintot. A 2 millió 18 ezer magyar nyugdíjas fele 100 ezer forint alatti nyugdíjat kap havonta. 870 ezer magyar nyugdíjas 100 és 250 ezer forint közötti összeget vehet fel havonta. A statisztikák szerint a magyar nyugdíjasok között arányaiban kevesebb a szegény, mint például az osztrákok, az amerikaiak és az angolok között.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürj utcai álomotthon 68,5 millióért

Fürj utcai álomotthon 68,5 millióért
Az építtetők anno nem spóroltak az anyagköltséggel - íme Újszeged szépe és egy őszinte hirdetés. Tovább olvasom