Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Nem érezzük a válságot, jönnek a befektetők

Szeged - Megyénkben 14-15 ipari park, 20-25 telephely, 8 irodaház várja a letelepedni szándékozó vállalkozókat. A korábbi heti kettővel szemben újabban hat-hét tárgyalás szerepel például az ITD Hungary Zrt. regionális igazgatója előjegyzési naptárában. Pitó Enikő szerint nem érezni a válságot, jönnek a befektetők.

– Nagy és összefüggő területeket, illetve irodaházakat keresnek a befektetők. Az évi hatvan érdeklődő közül legfeljebb egynek kell azt mondanunk: a dél-alföldi régióban nincs megfelelő ingatlan. Ajánlattételünk alapján az érdeklődők 40-50 százaléka ide is látogat, majd 5-8 százaléka pozitív döntést hoz, és marad – jellemzi Pitó Enikő, miért csöng leggyakrabban a telefon az ITD Hungary Zrt. szegedi irodájában. A regionális igazgató tapasztalata az, hogy a Csongrád megyei közműszolgáltatók és a különböző hatóságok rendkívül segítőkészek a letelepülni szándékozó vállalkozásoknak annyira fontos infrastruktúra kiépítésében, s az engedélyezési eljárások gyorsításában.

A magyar befektetési és kereskedelemfejlesztési ügynökség itteni részlegének nyilvántartása szerint Csongrád megyében 13-14 ipari park, 20-25 további telephely várja a vállalkozásokat. Ezek között önkormányzatit ugyanúgy találunk, mint magántulajdonút, területük 10-100 hektár közötti. Az itteni ipari parkok közül 7 zöldmezős, 3 barnamezős, a többi vegyes jellegű. A belakható 8 irodaházban több mint 25 ezer négyzetméternyi, például data centernek, kutatóközpontnak alkalmas helyet találunk.


– Erőssége Szegednek minden, ami a tudásalapú gazdasághoz kötődik. Így például a szoftver- és a gyógyszeripar, az ügyfélközpontú szolgáltatások, az úgynevezett data center adatközpontok; olyan tevékenységek, melyek a Szegedi Tudományegyetemen végző szakemberek elhelyezkedését segítik. Csongrád megye a feldolgozóipar minden formájában versenyképes – hangsúlyozza Pitó Enikő. Elárulja: a térség iránt érdeklődők 80 százaléka meg is látogatja a helyszíneket.

Előfordul azonban, hogy képzett munkaerő hiányában áll odébb az elektronikai ipar képviselője vagy például a gépkezelő technikusokat tömegével foglalkoztatni tudó vállalkozás. Ezért a középfokú szakképző intézményeknek jobban kellene figyelniük a befektetők igényeire, hogy ehhez igazíthassák profiljukat. Az iskolapadban ülő, de biztos elhelyezkedési lehetőségben, munkahelyben reménykedő ifjaknak pedig ajánlott – az angol és német nyelv tanulása mellett – minden, a fejlett technikához kötődő szakma tanulása.

– Élénk az érdeklődés – állítja Pitó Enikő. Az ITD Hungary Zrt. szegedi regionális irodája csak az elmúlt héten hat érdeklődő látogatását szervezte.

Versenyek

A szomszédjaink a versenytársaink is. Megyénk határ menti helyzete összehasonlítást kínál: a nagy volumenű befektetéseknél a nemzeti befektetési támogatási rendszer dönti el elsősorban, csak másodsorban a régió vagy a település kínálta előny, hogy melyik országot választja a terjeszkedni szándékozó cég.

Új ipari park

A Csongrád megyei ipari parkok zöme (10) tervezi bővítését. Sőt: Szeged meglévő ipari parkjai mellé újként a város határában, a Szegedi Ipari és Logisztikai Központtal (SZILK) szemben, a vasúti töltés túloldalán, Dorozsma közelében indul fejlesztés. Mert lehetőség nyílt 80-90 hektárnyi állami földet vásárolni.

Olvasóink írták

  • 1. IVY 2009. április 28. 15:31
    „Drága Enikő!!!!

    Csak ne pusztába kiálltott szó legyen a végén....!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távelérésről az SZTE-n

Szeged - Bemutatkozó szakmai előadást tart holnap 15 órakor az SZTE Informatikai Tanszékcsoportjának… Tovább olvasom