Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Nem férnek be a kereskedők a nagybanira

Nem férnek be a kereskedők a nagybanira
Sokallják a helypénzt és nem férnek be a dorozsmai nagybani piacra a kisebb kereskedők. Emiatt inkább az út mentén hagyják az autóikat. Az igazgató újabb parkolókat ígér.
– Rendszerint kint az utcán állunk meg az autóval hajnali 6 óra tájban, kézikocsival fordulunk a nagybanin egyet vagy kettőt, ha kell. Zöldséget, gyümölcsöt viszünk a makói piacra. Bent 1000 forint lenne a helypénz naponta, és nem időarányos. Ha kedden és csütörtökön is jövünk, oda a hasznunk. Egy-másfél óra, mire bejutnánk, addigra már be is vásárolunk – számolt utána József, aki a vezetéknevét nem árulta el. 

Katona István a szabadkai piacra hordja az árut, szintén hetente kétszer fordul, és ő is kint áll meg. Drágállja a helypénzt. Azt mondja, sokszor a zsombói körforgalomig állnak a kisteherautók, és kézikocsikkal ingáznak be a piacra. Éjszakai sötétben életveszélyesen zúgnak el mellettük az autók. Bajai kereskedők távolabb parkoltak, berakodni közvetlenül a bejárattal szemben álltak meg. Azt mondják, kockáztatnak a Megállni tilos! tábla ellenére. Előfordult, hogy 10-20 ezer forintra megbüntették őket, de még így is jobban megéri, mert időt és pénzt takarítanak meg. Nekik 5 tonna alatt 2100 forint lenne a helypénz naponta.

Szezonkezdésre új parkolókat ígér a dorozsmai piac igazgatója. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

– A probléma régi. Abból fakad, hogy egyelőre nem tudjuk elkülöníteni a vásárlókat, a termelőket és közülük is azokat, akik havibérletet fizetnek a jó helyekért. A piac területén ráadásul mindössze 650 parkolóhely van, ami kevés a napi 2 ezer bejövő kereskedőhöz, termelőhöz képest. Ezért tartottuk meg szezonban a nonstop nyitvatartást – kezdte válaszát Németh Zoltán, a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. ügyvezető igazgatója. Megoldást az új parkolók nyitása jelenthet március 15. után. A régi Kettőshatár úti várakoztató parkolót átalakítják 15-20 kamionnak. Jelenleg a göngyölegeknek húznak fel bérelhető raktárakat. A piaci csarnokok bérlői közül szerződést bontottak azokkal, akik csak raktároztak, ők kint bérelnek raktárt. 

A kisebb kereskedőket is elkülönítik a termelőktől és lakossági vásárlóktól. Szezonkezdésre megnyitják az új várakoztató parkolót a Negyvennyolcas utca felől. A kétsávos bekötőút is alkalmas 200 gépjármű elhelyezésére, és maga a parkoló 4000 négyzetméteres. Addigra elkészül a lakossági parkoló is: marad a régi kijáratnál lévő, és egy újabbat alakítanak ki az új várakoztató parkolónál. Ez együtt 100 férőhelyet jelent. A nyitvatartást korábbra hozzák a szezonban, de semmiképp sem lesz nonstop nyitvatartás. Az árak nem változnak, és kedvezményeket lehet majd igénybe venni. 

Megszűnik a nagybani monopolhelyzete, ha idén elkészül a Hansa-Kontakt Kft. 5-ös úti CBA-s felvásárlóközpontja, melynek előkészületeiről írtunk (Szegeden épül a CBA országos nagybani piaca, 2015. május 24.). A válasz a rugalmasság lehet Németh Zoltán szerint. Magyarán, hogy a dorozsmai nagybanin határozott, gyors és megfontolt intézkedéseket hoznak. Ehhez a tőkét a parkolási díjakból fedezik, nem várnak pályázatokra. A fejlesztéseknek kedvező a fogadtatása a termelők és kereskedők körében – ez derült ki az igazgató fogadóhetén és a felméréseikből. Szeretnék tartani a tavalyi eredményeiket, melyek kiugróan jók. Kisebb forgalom mellett háromnegyed év alatt produkálták ugyanazt a nyereséget, mint az előző évben, a régi cégvezetés alatt. Ez a költségek jelentős lefaragásával volt lehetséges. Ehhez hozzájárul, hogy közel 100 közfoglalkoztatottat állítottak munkába. Szakképzett dolgozók festették ki a csarnokokat, nyírják a füvet, javítják az aszfaltot, tolják a havat, takarítanak és építik a raktárakat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mónika ökölnyi rosszindulatú daganattal a mellében él az utcán

Mónika ökölnyi rosszindulatú daganattal a mellében él az utcán
A 42 éves nőnek esélye sincs kezeltetni betegségét: sem a műtétet, sem a kemoterápiát nem tudja… Tovább olvasom