Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Nem jelent megoldást a kerítés a játszótereknél

Szeged - Szeged 120 játszóteréből 15 van bekerítve. A szakember szerint ez sem megoldás, hiszen így is bárki bemehet szemetelni, rongálni. A kerítés a gyerekeket tartja bent, nem pedig a káros elemeket kint.
Valószínűleg cikkünk hatására a horrorjátszótérnek nevezett parkban az elmúlt napokban „olyan csönd és nyugalom volt, mint évek óta sose" – mondta egy közelben lakó idős asszony.

Mint beszámoltunk róla, horrorjátszótérként írta le az egyik szülő a szegedi Gyertyámos és Nemes takács utca határolta tömbbelső játszóterét. Bár sem a rendőrségnek, sem pedig a városrész önkormányzati képviselőjének nem jelezték a problémát, lapunknak hajléktalanokról, ittas fiatalokról, kutyapiszokról panaszkodtak.

Azt is megtudtuk, idén köztisztasági szabálysértés miatt mindössze két esetben bírságoltak, tizenkét esetben figyelmeztettek, hatszor pedig feljelentettek a közterület-felügyelők. Szegeden 11 közterület-felügyelő dolgozik 20 körzetben, két műszakban. Ez az oka, hogy viszonylag keveset látni őket. Ahogy Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója fogalmozott, nem állhat ott minden szemetelő, kutyasétáltató mögött egy közterület-felügyelő, aki megbünteti, és egy utcaseprő, aki összetakarítja a szemetet.

A Gabriella kislányát, a hároméves Noémit védi kerítés, a játszóteret nem. Fotó: Schmidt Andrea
A Gabriella kislányát, a hároméves Noémit védi kerítés, a játszóteret nem. Fotó: Schmidt Andrea

Szeged 120 játszóteréből 15 van körbekerítve, 30 kispályás sportpályát szintén kerítés vesz körbe. – Mitől óvná meg a játszóteret a kerítés? Attól ugyanúgy bemennek a hajléktalanok. A kerítés azért van, hogy a gyerek ne szaladjon ki az útra, vagy a labda ne guruljon ki a kocsi elé. A megoldás az lehetne, ha nyitvatartási időt vezetnénk be, őriznénk a játszóteret, és büntetnénk, aki nem rendeltetésszerűen használja – mondta Makrai, aki szerint erélyesebben fellépő rendőrségre és közterület-felügyeletre van szükség.

Az egyik, kerítéssel körbevett játszótéren, a Lechner téren egy fiatal anyuka játszott kislányával péntek délben. Gabriella azt mondta, annak ellenére, hogy a folyami homokból korábban kézzel válogatták ki az éles kagylódarabokat, elégedett a játszótérrel.

– Gumi borítja, zárható, bár a macskák is így beleüríthetnek a homokozóba. Szegedi viszonylatban ez egy jó hely. Csap is van, a forgalom sem túl nagy – folytatta az édesanya. Gabriella hozzátette, néha a kutyatulajdonosokkal összeszólalkoznak, amikor az ebek átszaladnak a játszótérre, de mint mondta, általában jól megférnek egymással.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még egy hét javítás az algyői hídon

– Miért nem lehet 2 hónap alatt megjavítani ezt a nyomorult algyői hidat? - záporoztak a telefonos panaszok autós olvasóinktól a Csörög rovatunkba. Tovább olvasom