Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Nem léphetik át a 300 hektáros határt

Szeged - Hogyan figyelik, átlépi-e valaki a földforgalmi törvényben engedélyezett birtokméreteket? Lehet-e tudni, kinek hány hektár földje van a megyében? Utánajártunk.
– A természetes személyek földszerzési maximuma 300 hektár, ezt a megyén belüli járási földhivatalokhoz tartozó területeken a TAKAROS informatikai rendszer, míg országosan a TakarNet ellenőrzi – mondta Gósz Zoltán, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földhivatalának igazgatója.

Ki lehet-e játszani?

Egy földművesnek 1200 hektárja lehet, ebből 300 a magántulajdon. De ha a felesége, fia, annak a felesége, a feleség apja és anyja is földműves, akkor az immáron 6 tagú család kezén elvben 7200 hektár koncentrálódhat, ha nem vesznek össze. A műkörmös unokatestvérről még nem is beszéltünk. Persze mindez csak akkor lehetséges, ha a földbizottság nem torpedózza meg a vásárlást vagy bérlést. Noha cég nem vásárolhat földet, de a tulajdonosok magánszemélyként szerezhetnek hektárt, ezzel a megoldással legálisan bővíthetik a megművelhető földterületüket. Igaz, ha jövőre uniós támogatást már nem vehetnek igénybe a feltupírozott birtokon, nem éri meg használni a szántókat.


– Az 1200 hektáros birtokmaximumot, illetve a kedvezményes, 1800 hektáros maximális területnagyságot szintén ezek a rendszerek figyelik.

– A TakarNeten keresztül országosan is le lehet kérdezni a földműves, illetve a mezőgazdasági termelőszövetkezet használatában lévő földek mennyiségét. Az erdő kivétel, ebben a művelési ágban a földek használatára vonatkozó adatokat az erdészeti igazgatóságtól kell kérni.

Gósz Zoltán: informatikai rendszerek figyelik a területeket. Fotó: Frank Yvette
Gósz Zoltán: informatikai rendszerek figyelik a területeket. Fotó: Frank Yvette

Megírtuk: az idén hatályba lépett földtörvény szerint a tulajdonszerzési, illetve birtokmaximumra vonatkozó korlátok személyre, szervezetre, tehát földművesre, mezőgazdasági termelőszervezetre vonatkoznak. A magánszemély 300 hektárt vásárolhat, amennyiben földműves, a jogi személy, tehát kft. vagy részvénytársaság viszont nem vehet földet.

A földművesnek, valamint a jogi személynek a bérelt területtel együtt legfeljebb 1200 hektárja lehet. 1800 hektárt az állattartók gyűjthetnek össze. A földforgalmi törvénynek nincs visszamenőleges hatálya, nyugodt lehet, akinek mondjuk 2020-ban jár le a szerződése az engedélyezettnél nagyobb területre.

4341 földművesünk van

A megyében, az erdő kivételével összesen 269 ezer 718 hektárt használnak. Ebből a mennyiségből 108 ezer 541 hektárt 460 jogi személy művel meg. Az október 31-i állapot szerint a megyében 4341 földművest tartanak nyilván. A mezőgazdasági termelőszervezetek száma 85, az újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezet 9 darab. Velük együtt 4435-en művelnek földet.


A földhivatal nem adhat ki egyedi adatot se jogi, se magánszemély esetében – tudtuk meg. Nem árulhatja el, hogy egy részvénytársaság mekkora területet használ, és azt sem, egy embernek hány ingatlana van.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezren dolgoznak az üzletekben vasárnap

A vásárló örül a vasárnapi nyitva tartásnak, a dolgozók megosztottak. Tovább olvasom