Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Nem minden zöld, ami annak látszik

Nem minden zöld, ami annak látszikMagyarországon kötelező az energiacímke használata. A legtöbb esetben valós adatokat mutatnak, de résen kell lenni, mert lehetnek eltérések. Illusztrációk: Frank Yvette
Fogyasztóvédelmi sorozatunk kilencedik részében a környezetbarát termékek témakörében vártuk olvasóink kérdéseit, panaszait. Szakértőink elmondják, mire figyeljünk, amikor ,,zöld" terméket készülünk vásárolni, és mit tehetünk, ha megtévesztettek bennünket. Spórolhatunk-e az áramfelhasználással, ha hosszabb a mosási idő?
Zöldre mosás

A vásárlói döntéseknél sokat nyom a latba, ha egy terméket zöld vagy környezetbarát megfogalmazással kínálnak. A marketing is egyre gyakrabban tereli kommunikációját ilyen irányba. Lehetnek igazak az állítások, gyakran mégis megtévesztők az átlagos fogyasztó számára. A jelenségnek már neve is van: „greenwashing", az adott termék „zöldre mosása".
Sok terméket környezetbarátnak tüntetnek fel, ám a reklámozott előnyt nem mindig tudják igazolni a gyártók,

a forgalmazók. Tudta, hogy ez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, és jogorvoslatra van lehetősége? A delmagyar.hu portálon a Panaszfal dobozon keresztül lehetett a kérdéseket, észrevételeket beküldeni. Ezúttal is a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda munkatársai válaszoltak.

– Honnan tudom, hogy valóban környezetbarát-e a megvásárolni kívánt műszaki cikk, mit kell ellenőrizni?

– Előfordul, hogy olyan zöld jellemzőt tüntetnek fel a termék sajátosságaként, amelyet a jog egyébként is garantál – például freonmentesként reklámoznak egy hűtőszekrényt, miközben Magyarországon egyébként is csak ilyen hozható forgalomba. A környezetbarát, újrahasznosított címkékkel is érdemes óvatosan bánni, hiszen lehetséges, hogy a tanúsítványt olyan árun is feltüntetik, amelyen nem lenne jogosult. Előfordulhat, hogy az energiatakarékosságra, újrahasznosításra utaló jelzés nem egy független minősítőé, hanem a gyártó, illetve egy általa alapított szervezet megtévesztő jele.

– Egy termékről azt állították, hogy környezetbarát, mivel újrahasznosított anyagból készült a csomagolása. Kételkedtem, mert erre utaló jelzést nem láttam.

– Azokra a termékekre, amelyek a hagyományos, azonos vagy hasonló funkciójúaknál bizonyítottan kisebb környezet-igénybevételt, illetve -terhelést okoznak, környezetkímélő megkülönböztető jelzés alkalmazható. Az olvasó nem találta a környezetbarát védjegyet, de annak alkalmazása nem is kötelező, csak lehetőség. Ha
a termékre nem bizonyított a környezetbarát minősítés, miközben a vállalkozás ezt állítja, akkor megtévesztő kereskedelmi gyakorlat miatt a fogyasztóvédelemhez fordulhat a vevő.

– Az akciós újságban láttam egy környezetbarát mosógépet, amelynek alacsony a vízfogyasztása. Csak később derült ki, hogy energiafelvétele a jelenlegi gépünknél is magasabb. Ha nem vagyunk résen, becsapnak bennünket?

– A forgalmazó valós tényeket közölt – alacsony vízfogyasztás –, ám a környezetbarát minősítés nem állja meg a helyét. A termék lényeges jellemzőit világos és egyértelmű módon kell kommunikálni. Azt egyszerű állítani, hogy valami környezetbarát, vagy újrahasznosított anyagból készült. Esetleg a csomagolása tekinthető ilyennek, vagy éppen megújuló energia felhasználásával gyártották – miközben ennek nincs valóságalapja. Ez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat – csakúgy, mint amikor a kommunikáció megtévesztő.

– A mosógépnél szem előtt tartottuk, hogy energiatakarékosat vegyünk. Ha a mosási idő lényegesen hosszabb, hogyan spórolhatunk az áramfelhasználással?

– Ha környezettudatosan szeretnénk mosógépet választani, akkor az energia- és vízfogyasztást egyaránt vizsgálni kell. A régi gépeknél 1 kiló ruhához 20 liter vizet kellett felhasználni, az új mosógépeknél ez lényegesen kevesebb. Ez víz-, mosószer- és energiamegtakarítást is eredményez. A hosszabb mosási idő feltehetőleg az alacsonyabb hőfokot kompenzálja. Magyarországon az elektromos háztartási gépekre kötelező az energiacímke. Mosógépeknél az A-tól G-ig terjedő osztályozás mutatja az energia- és vízfogyasztási adatokat, a mosóhatást, a centrifugahatékonyságot, a maximális fordulatszámot és a betölthető száraz ruhák mennyiségét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapták már be környezetbarát termékkel?

Csapták már be környezetbarát termékkel?
A fogyasztóvédők egyik slágertémájában várjuk kérdéseiket, panaszaikat, észrevételeiket online sorozatunkban - ezen a héten a környezetbarát termékek kerülnek terítékre. Mert nem minden annyira zöld, ahogy mondják, hirdetik. Tovább olvasom