Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Nem sürgős a sürgősségi osztály építése

Szeged - Fél éve építeni kellene már az új sürgősségi osztály épületét a szegedi új klinika mellett, a területen azonban még mindig semmi mozgás nem látható. A csúszás hátterében kivitelezői viták és kötelező áttervezések állnak – várhatóan 1–2 hét múlva indulhat meg az alapozás.
Nehézkesen indul be az elmúlt 30 év legjelentősebb szegedi egészségügyi beruházásának mondott építkezés az új klinika környékén. Mint azt korábban megírtuk, az új, 265 ágyas klinikai szárny építése közel kétéves csúszással kezdődött meg – többek között azért, mert a közbeszerzési eljáráson alulmaradt kivitelező cég megtámadta az eredményt. Januárban végül elkezdődhetett a munka.

Csakhogy a klinika másik oldalán már javában kellene építeni a sürgősségi betegellátó osztályt is. Itt azonban – kis túlzással – még egy kapavágás sem történt, pedig a munkaterületet október 12-én átvette a kivitelező. Az elmúlt közel fél évben a területet elkerítették, a mentőfeljárót elbontották, és az új klinika épületén belül elkezdték a szükséges átalakításokat. A 716 négyzetméteres új épületrész kialakításának, előkészítő munkálatainak azonban semmi nyoma.

A munkaterület elkerítése után nem sok minden történt. Fotó: Frank Yvette
A munkaterület elkerítése után nem sok minden történt az új klinika mellett.
Fotó: Frank Yvette

A kivitelező konzorcium tagja a Magyar Építőipari Zrt., a Strabag és a Hunép. Utóbbi volt az a cég, amely pályázott a 265 ágyas tömb kivitelezésére is, ám a tendert nem nyerte meg. Informátoraink szerint ezért hátráltatta az építkezést, és most is felmerült, hogy ezt teszi, hiszen a szerződés aláírásakor azzal kezdett, hogy felmondta a véghatáridőt. A cég termelési igazgatója azonban ezt határozottan cáfolta lapunknak.

– Az előkészítési fázissal adódtak problémák – mondta Kamuti Géza. Arról nem kívánt nyilatkozni, mik voltak ezek. Közölte: a projekt szerződésmódosítás és műszaki pontosítás alatt áll, mivel összefügg és elválaszthatatlan a másik építkezéstől. – Nem rajtunk múlik, hogy készen leszünk-e az októberi határidőre – mondta a termelési igazgató.

A betegellátás az építkezések miatt ideiglenes helyszíneken zajlik, ráadásul több más projekt is épül az új klinikai tömbre. Vagyis ha az építkezés csúszik, dominóként dönt el több más elképzelést is.

– A sürgősségi és a sebészeti ambulancia jelenleg a konyha helyén működik, ahová kiköltözése után a sterilizáló kerül majd. A Kálvária sugárúti kórházépületben működő sürgősségi betegellátó hely szintén az új klinikai tömbben kapna helyet, a pszichiátriai gondozót pedig a megüresedő épületrészbe helyeznék át a Vasas Szent Péter utcából. Az építkezés miatt jelenleg nincs helikopterleszálló sem, ezt az új sürgősségi osztály épületének tetején alakítják majd ki – sorolta Piri Mária, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar stratégiai igazgatóságának főelőadója.

– Jelenleg a tervek és az építési engedélyek módosítása zajlik – tudtuk meg Márkus Péter projektmenedzsertől. Elmondta: a sürgősségi épület első emeletén kap helyet a szellőzőgépház, amely a 410 ágyas régi épületrészt és az új sürgősségi osztályt is ellátja. – Ezt a két pályázatból közösen kell megvalósítani, vagyis a kivitelezőknek együtt kell működniük. Mostanra minden vitás kérdés rendeződött, így 1–2 héten belül elindulhat a sürgősségi osztály épületének alapozása.

Azt, hogy októberhez képest mennyit csúszik a kivitelezés, egyelőre lehetetlen megmondani. De már ez is éppen egy évvel túl van az eredetileg kitűzött átadás időpontján, a szerződés aláírásakor, 2010 tavaszán ugyanis ezt 2011 őszére ígérték.

Olvasóink írták

 • 11. szenyo 2012. április 12. 09:40
  „csak úgy megsúgom, hogy szakápolónak is kell sürgősségi vizsga, és az is elég ritka manapság....”
 • 10. geza 2012. április 10. 09:50
  „Hvg cikk :D
  Csak idén 24 milliárd forint kellene az államosított kórházaknak a legsürgetőbb felújításokhoz, amit saját vagy uniós forrásból kell megoldaniuk, mert tulajdonosuk, az állam nem ad rá pénzt - írja a Világgazdaság.”
 • 9. Senor 2012. április 09. 22:10
  „sandorfeca:
  Tajekozodj mielott irsz:
  A fenykep jo, a surgpssegi a mentofeljaro oldalan keszul, a masik oldalon az uj klinikai tomb epul.

  adamantium:
  egyetertek, de a lenyeg ugyanaz, szerintem nem lesz eleg ember a mukodteteshez. Pl kivancsi vagyok, hogy hany surgossegi szakorvosi vizsgaval rendelkezo szemely dolgozik Szegeden. Szerintem <=3.
  Innen adodik a kerdes, hogy mukodhet-e SBO 3 szakorvossal napi 3 muszakban....”
 • 8. sandorfeca 2012. április 09. 18:01
  „Sziasztok
  A fénykép a volt mentőbejárat oldalán készült.Az alapozás a másik oldalon történik.”
 • 7. adamantium 2012. április 09. 10:35
  „6. Senor 2012.04.08. 21:02
  ilyen fizetések és körülmények közt inkább elmennek mintsem jönnének”
 • 6. Senor 2012. április 08. 21:02
  „Ez a legkisebb baj...
  Szemelyzet is kellene - nem lesz orvos, apolo hogy mukodtessek...
  Szerintem abszolut nem tisztazott, hogy mukodesre milyen forrasok lesznek, nem lepodnek meg, ha semmilyen.”
 • 5. Logaritmus 2012. április 08. 18:58
  „4: feltalálták az Állami Vállalatot, mint Rákosi Mátyás. Azonnal lépj be a Fideszbe vagy a Jobbikba!”
 • 4. Palmer2011 2012. április 08. 16:40
  „Szerintem be kellene vezetni egy olyan rendszert, amiben az állam, önkormányzat, vagy a kormány maga jelölhet ki vállalkozókat, vagy saját erőből, állami cégen keresztül valósítana meg projekteket, amik késedelmesek. A tájékoztatás nem teljeskörű, amolyan igazi délmagyarországos (csak legyen valami a címlapon stílusú), részlettelen cikknek találom. Annyi derült ki belőle, hogy mi nem épült. Hogy miért ? És hogy kit kellene erről megkérdezni, nem tudjuk meg. De törvény írhatná elő azt is, hogy legyen lekommunikálva egy - egy nagyobb beruházás.”
 • 3. Herli 2012. április 08. 12:50
  „Ne feledkezzenek el a z alapozás kényes kérdésről sem, mert úgy járnak, mint az "újklinika", megdől az épület és kezdhetik elölről. Délép-esek tudnának mesélni erről:-)”
 • 2. bodnar.gabben 2012. április 08. 10:16
  „Miért nem keresik meg a jetit, a bolgármester urat. Ő mindent tud, minden jó amihez ér!”
 • 1. Együgyű 2012. április 08. 08:15
  „,,Nem sürgős a sürgősségi osztály építése"
  Kicsit módosítanám a cikket annak olvasása után!
  Sajnos csak a mostani betegeknek és a leendőknek lenne fontos a zavartalan betegellátás biztosítása érdekében az itt történő építkezések beindulása.
  Az a komoly helyzet, hogy mindenki a saját vélt zsetonjáért harcol kíméletlenül. A töltelék meg senkit nem érdekel!
  Remélem a felszabadító harcunkat folytató kormányunk az egyetemnek az építkezésekhez a pénzforrást tudja biztosítani. Tudtommal a Felcsúti-Viktori foci akadémiának a működéséhez is zavartalan a forint ellátás.
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!!!
  OFF.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti vigília és körmenet a szegedi dómban

A szentmisét celebráló Kiss-Rigó László megyés püspök vezetésével késő este ünnepi körmenet indult. Tovább olvasom