Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nem üldöz a rendőr, hanem követ

Szeged - A rendőrtanulók másodévesen tanulják meg, mit tehetnek, ha menekülni kezd egy autós, akivel szemben éppen intézkednek. Kiderült: a sofőrt csak követhetik, segítséget kérve kísérhetik az útzárig.
Egy hete Apátfalván egy Romániából Ausztria felé tartó, gyorshajtáson kapott Hummer-konvoj a büntetés kifizetése után leszorított egy rendőrautót, majd az utánuk induló motoros járőrök felszólítására megállt. Az egyik sofőr meggondolta magát, gáz adott, és elütötte a motoros járőrt. Nem az első eset, amikor menekülő sofőrök „ráhúzzák" a kormányt a rendőrre, viszont eddig ilyen gázolás nem történt. Nyáron két országon és mintegy 300 kilométeren át üldöztek a rendőrök egy szlovák rendszámú Skodát, miután sofőrje elfelejtett a benzinkútnál fizetni.
Mit tehet a rendőr, ha az intézkedés alá vont állampolgár menekül? Hogyan lehet megállítani egy száguldozó autóst?

– Egy ORFK-irányelv szerint oktatjuk a leendő rendőröket: elsődleges a járőr biztonsága, így azt tanítjuk, hogy a rendőr biztonságát a jármű hátulról történő megállítása szolgálja. Ugyanis így mind a gázolást, mind egy esetleges ütközést könnyebb elkerülni – mondta lapunknak Kozma András, a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola kiemelt főtanára.
Kozma András hozzátette: jó látási viszonyoknál, együttműködő állampolgárnál el lehet térni ettől a gyakorlattól.

A tanulók másodévesen sajátítják el az igazoltatás alapjait, részletesen felkészülnek az autós és a motoros szolgálatra is. – Ha egy autós menekülni kezd, a rendőr csak követi. Fontos, hogy nem üldözünk, mert az – ha mások személyét és biztonságát veszélyezteti – már közúti veszélyeztetésnek, bűncselekménynek minősülne. Követéskor szirénázó rendőrautóval kísérik a menekülőt, helyzetéről folyamatosan tájékoztatják az ügyeletet, aki koordinálja a többi rendőr mozgását. Meghatározzák, hová kerüljön útzár, amellyel megállíthatják a száguldozót – magyarázta a rendészeti iskola tanára.

Hozzátette: a filmekben látott, bűnözők elé vágó, azokat leszorító rendőr Magyarországon nem létezik. – Külön utasításra ellenőrző, átengedő pontot kell telepíteni, ami szinte biztosan megállítja a menekülőt. A jellemzően az útzárral, autókkal, akár páncélozott járművekkel is megerősített helyre az ügyeletes több rendőrt is kivezényelhet, akik ha szükséges, lövedékálló mellényben, gépfegyverekkel biztosítják a járőrök munkáját. Ha az autós keresztülhajt az útra kihelyezett útzár szögein, kerekei leeresztenek, csak a felniken tud továbbmenni. Az ellenőrző, áteresztő pontok telepítését a csapatszolgálatokon tanítjuk, szintén másodéven – magyarázta az őrnagy. Hozzátette: kiemelt bűncselekményeknél gyakori, de a rendőröket leszorító Hummer-konvojnál is indokolt lehetett volna a szöges útzár kiépítése.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Köfös 2012. október 26. 05:26
  „A járművek (ellenőrzés céljából) megállításának módjai

  A forgalom irányítására jogosult személy- karjának vagy fehér szegélyű piros tárcsának függőleges feltartásával, piros vagy fehér fény körbeforgatásával, illetőleg síppal ad jelzést , menet közben a megkülönböztető fényjelzést használó gépkocsiból, illetve motorkerékpárról ad jelzést, karjának, fehér szegélyű piros tárcsának, piros vagy fehér fényű lámpának fel-lemozgatásával, illetőleg hangszórón vagy a megállásra felhívó szövegű felirattal.
  A forgalom irányítására jogosult személyek egyéb lehetséges utasításai
  A megkülönböztető fényjelzést használó gépkocsiból vagy motorkerékpárról, illetőleg rendőrségi helikopterről hangszórón keresztül adott, a követendő közlekedési magatartásra vonatkozó utasításának megfelelő módon kell az úton közlekedő jármű vezetőjének eljárnia.

  Ez lenne a szabályos megállítás a KRESZ szerint.... Amíg a rendőr csak villogtat a fényszóróval illetve a kék lámpát használja és a szirénát kapcsolgatja én sosem állok meg, csak az előbbre jutását segítem lehúzódással, ha akar valamit tőlem akkor alkalmazza a fentiek valamelyikét.... És ne felejtsenek el engedélyt kérni a megkülönböztető jelzés használatára, mert ahhoz az is kell....”
 • 24. krivanjanos 2012. október 24. 17:50
  „" Egy ORFK-irányelv szerint oktatjuk a leendő rendőröket: elsődleges a járőr biztonsága, így azt tanítjuk, hogy a rendőr biztonságát a jármű hátulról történő megállítása szolgálja. Ugyanis így mind a gázolást, mind egy esetleges ütközést könnyebb elkerülni - mondta lapunknak Kozma András, a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola kiemelt főtanára."

  A járművezetőknek ki oktatja, mert ezt ők nem is tudják. Lassítanak, lehúzódnak azt hiszik elakarjuk kerülni őket. Mire nagynehezen megállnak, azt kérdezik. Milyen megállítás ez? Ezt kéne jogszabályba foglalni, oktatni, reklámozni!”
 • 23. bravó 2012. október 24. 16:02
  „Nagyon nagy baj, hogy a rendőreit nem tanítják meg arra hogyan kell lőni! Egy rendőr lead 4 lövést és abból egy sem talál fejbe az gáz, az a rendőr nem alkalmas! Lehet elvétette,de négyet???Legyenek szívesek megtanulni lőni uraim! mert ez nagyon fontos!Az adófizetők pénze bánja!Őszinte részvétem az Imre családjának!”
 • 22. Figyelő 2012. október 24. 12:31
  „Milyen vicces ez a főtanár:
  "A rendőr nem üldöz, hanem, követ!"

  21!
  Igen, "a rendőr szabadidejében is úgy vezet, mint más."
  Igen az is közlekedik a gyalogosjárdán a rozzant, lejárt műszaki vizsgájú hármas Golfjával!
  A különbség csak annyi, ha netán lebukik, őt a kollégái nem jelentik fel, min t az egyszerű adófizetőt!”
 • 21. uborka 2012. október 24. 11:39
  „11-12-nek üzenem, honnan tudták,hogy az bűnöző????? Na látja nem ,és ha Önt meg állitja akkor szemét a rendőr ugye????? Nem kell itt szépíteni a dolgot a rendőr is szabad idejében ugyan úgy vezet, mint más. semmivel sem különb.Magának köszönhetik a rendőrök a problémát,ha úgy hajtják végre, tanulatlanok, nincs ki képezze Őket.Nekik NAV- os beosztást kell ellátni, jó lenne ha tudnánk, hiszen a fizetésük egy része onnan jön. Nézzenek már jobban körül és valóban ne tépjék a szájukat.Tanulják a Rendőri Szolgálati Szabályzatot és akkor nincs probléma.Ha nem értik akkor keressenek meg és tartok előadást,ha életben akarnak maradni....”
 • 20. yamaha70 2012. október 24. 11:26
  „Imrét nagyon sajnálom, de hibázott. Nem első nyaras rendőr volt! Az x,y Péter rendőrségi szakértő meg azt nyilatkozta, hogy nem hibáztak az intézkedők. Sajnos tévedett, mert már I. nincs köztünk az elkövető meg még él. Pont a narkó miatt fogják kimosni, hogy nem volt beszámítható. Más. Szerintem azt is tanítják az iskolán, hogy az élet más mint az iskolapadban. De ez sem lett volna, ha lett volna kitől tanulniuk azoknak, akik nullkilóméteresen kikerülnek. Sajnos sosem lesz vége ennek. Dolgoznak, mert a vezetőségnek biztosítani kell a statisztikát. Hogy ez sokszor bántja a polgárt nem pedig segíti, az senkit nem érdekel.”
 • 19. csakhogy 2012. október 24. 09:27
  „17. akkor az se pék vagy buszvezető, vagy szabó, asztalos, aki torrentezik vagy csempészet cigit szív stb.. Nagy baromságot írtál.

  A korábbi hozzászólókhoz, meg annyit, hogy a nyilatkozó tiszt az utcán dolgozott, közlekedési motoros rendőr volt, nem a levegőbe beszél. A másik dolog, hogy cikk írója nem tér ki , hogy mennyi mindent tanítanak az iskolába. Ott csak egy baj van. Az életszerűséget nem lehet megtanulni. Csak a szabályokat, amit részben már az élet alkotott. itt mindenre kell figyelni, de arra, hogy akivel éppen intézkedsz nem csak a közúton hanem bárhol bármikor - hogyan viselkedik azt nem lehet megtanulni. És ez egy egyszerű bolti eladó is megmondhatja akivel bunkón viselkedik a vevő.”
 • 18. Varga111 2012. október 23. 22:44
  „Most ennek a cikknek mi értelme van megint? Eddig csak a bírságolás volt a tananyag a rendőr iskolában és most ráébredtek, hogy azért néha mást is kell tudni???

  Amúgy meg két érdekel a buta rendőrök oktatása a mi adónkból. Egész életükben ezek is csak sírni tudnak -mint a tanárok - de dolgozni nem szeretnek. Mind egy tehetségtelen, buta, nagyzási mániában szenvedő, jól irányítható bunkó. Pszichológusokkal kerestetik őket a tömegből.

  A pénzbeszedéshez meg minek tanulnak éveket, néhány hét is elég lenne.”
 • 17. h65535 2012. október 23. 19:51
  „15. youhitmewehityou 2012.10.23. 18:27
  Számomra az se rendőr, aki alkoholista, veri időnként a felességét, részegen vezet autót, persze azt is a lehető legnagyobb szabálytalansággal, biztonsági öv nélkül. Továbbá, aki torrentezik, csempészett cigarettát szív, satöbbi...”
 • 16. Egyolvasó 2012. október 23. 18:49
  „15. youhitmewehityou 2012.10.23. 18:27

  Ha ezt a lényt kiadják, szerinted mennyi rendőr fog maradni az egyenruhában?? Mert szerintem nem sok és azok is csak az irodában, mert aki az utcán gyalogol az nem hiszem, hogy vállalja, hogy őt is eltaposhatja egy ehhez hasonló lény.”
 • 15. youhitmewehityou 2012. október 23. 18:27
  „számomra az nem rendőr aki sunyi senkiházi módjára elbújva kameráz ..miközben az utca tele le rablásokkal, betörésekkel, testi sértésekkel ..mert attól hogy ezekről csak részben beszélnek van de nem kevés..tudjuk az államot pénzelni kell,de így semmi nem marad az emberekben csak szánalom és minden egyes rendőrön csak nevetnek és semmibe veszik..vannak,voltak tökös rendőr ismerőseim akik tudják mi folyik keményen léptek fel és mikor darázsfészek közelébe kerültek szépen leépítgették őket,pedig a helyes út az volt..nem az hogy pár nagyokos utca életet tanít amikor még sosem volt benne...ááááááá”
 • 14. geysa1 2012. október 23. 15:48
  „Kicsit előre vetítve a dolgot teszem a hozzászólásom. A jogerős ítéletet követően ezt a mocskos drogos labancot kiadják majd kis hazájának, ugyanis egyezmény van a két ország között. Azután meg majd a luxus körülmények közötti ítélet végrehajtás az meg csak addig fog tartani, mint az azeri baltásnak? Ugyanis Ausztriában nem fogják olyan sokáig etetni és itatni az adófizetők pénzén ezt a mocskot, mert a kapitalista szemlélet az erősebb, mint hazánkban. Félidőben szabadul, mint Stohl buci! Ennyit az igazságos ítéletről és annak végrehajtásáról. Kötelet a gyilkosoknak és megoldódna a fogvatartás pénzügyi problémájának egy jelentős hányada.”
 • 13. uborka 2012. október 23. 15:35
  „A 10-es nek igazat adok, végre be látják amit írtam a balesetkor, később meg néztem és az összes írásom le volt törölve, de ezt mondtam,hogy a rendőrnek,van 1 mp-e a döntésre, az ügyésznek évei.A halott rendőr nem beszél.Kérdezném, miért kellett le törölni a hozzáfűzött dolgaim,hiszen a Rendőrségi Szolgálati Szabályzat-ból hintettem egy kevesen..Nem én írtam a törvényt, akkor van itt sajtószabadság????????”
 • 12. Apátfalvi** 2012. október 23. 14:38
  „11.

  Igen, igazad van, de hiába írod le ezeket, mindig lesz 1-2 koszos proli/idióta megmondóember, aki a rohadék gyilkosokat kezdi védeni...

  Aki rendőrre támad (akár autóval is), halált érdemel. Aki ezt nem érti meg, az meg börtönt... Ennyi!!!!

  A 3-as nagyokos remélem olvassa ezt! Halál a rendőrgyilkosra!!!”
 • 11. Szurkoló 2012. október 23. 13:41
  „Kedves Hozzászólók!

  Egy becsületes és a szó legnemesebb értelmében vett fiatal rendőr halt meg!
  Imre az életét adta azért, hogy egy mocsok bűnözőt megállítson, akinek a rendőr egyenruha semmit nem jelentett, így nyugodtan kijelenthető, hogy probléma esetén akár benneteket, gyereketeket, barátotokat is halálra gázolta volna.

  Kérek mindekit, aki e témához hozzászól, hogy mielőtt ostobaságokat ír, a minimális jóérzés és tisztelet jegyében szíveskedjen Imrére gondolni, aki bennünket védett meg!
  Tette mindezt +40 fokban és -20-ban is, alig százezer forintos fizetésért.

  Elvesztettünk egy ilyen fiatal és példaértékű életet élő, jó embert, ami tragédia. Nemcsak a családjának, barátainak, munkatársinak, hanem nekünk, köznépnek is.

  Egy picivel több empátiát és gondolkodást szeretnék kérni! Gondoljunk arra is, hátha olvassa a családja a kommenteket, ne kelljen már még nagyobb fájdalmat érezniük!

  A családnak, ismerősöknek őszinte részvétem.
  Imre, nyugodj békében, nagyon sokan őszinte tisztelettel gondolunk és emlékszünk majd rád.”
 • 10. ferle65 2012. október 23. 12:10
  „Még egy két hét,és a szerencsétlen rendőrt fogják kihozni bűnösnek.A hummerest meg ártatlannak,Sajnos a mai Magyar jogokkal itt tartunk.”
 • 9. uborka 2012. október 23. 11:48
  „Na akkor ebben kapaszkodjatok meg, Egy igazoltatás során a rendőr nem úgy járt el ahogy a Szolgálati szabályzatban az benne van.Nyilván bírósági tárgyalás lett belőle, 20 e, ft büntetés, gondoltam végig viszem a dolgot?Végig vittem, kiderült az autó kormányánál nem tudták a bírónak meg mondani ki ült, Ők nem tudják, ez volt a válasz. Tehát mit akarnak ezekkel a NAV-os behajtókkal?? Nincs igaza a 6-os hozzászólónak, mert autóból románok lefújtak sprével, és még az autójukat egy lámpányival meg tudták volna fogni nem tették, Ez a helyzet gyakorlat ami nincs, csak a böntetések, alaptalan csip-csup ügyekkel.”
 • 8. klj-54 2012. október 23. 11:24
  „Amit írtak úgy hazugság ahogy írva vagyon!
  Ha nem olyan autóm lett volna, mint amilyen akkor lelöktek volna az útról, mert valamilyen pökhendi elvtárs ment fekete autóval.
  Nos én bizony nem hagytam magam és én gyorsultam jobban:)
  Kecsón pedig közöltem velük (megállítottak), hogy a barátom (aki kiszállt és átült egy másik autóba) kamerával felvette az egészet!
  Erre fel a cimborát kezdték keresni :)
  Hitvány az egész, mer nem a közrend biztosítása a rendőr feladata hanem a főkutyák védelme!
  Ez a gyakorlati tapasztalatom:(
  Velem sokat nem tud kezdeni a rendőr sem, mert nekem már nincs vesztenivalóm!”
 • 7. Berlusconi 2012. október 23. 11:12
  „Egyolvasó !

  "olyanok oktatják a leendő rendőröket akik egy percet sem dolgoztak az utcán"
  Nem ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy olyanok alkotnak törvényeket, akik sosem voltak gyakorlati szakemberek. És ez az élet minden területére igaz.”
 • 6. igazságkereső 2012. október 23. 10:57
  „Alapszabály és igazság: ha a rendőr meg akar állítani egy járművet, akkor mindenképp álljon meg járművével akárki, mert a megállás mindenképp be fog következni, csak az nem mindegy milyen körülmények között és milyen végkifejlettel! Egyet tudomásul kell venni: a hatóság bármikor és a jogszabályban előírt - megengedő módon - feltételek közötti megállításnak feltétel nélkül eleget kell tenni! Utána mindenki ráér azon vitatkozni, hogy jogos, vagy jogtalan eljárásnak van kitéve! Az élet mindennél előbbre való és ezt tartsa mindenki szem előtt!!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalomkorlátozások az ünnepen és szerdán

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi események miatt forgalomkorlátozások várhatók Csongrád megyében. Tovább olvasom