Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Nemzeti lesz a fekvőtámasz is - a viasz meg spanyol

Szeged - Új módszerrel mérik fel jövő szeptembertől az általános és középiskolások fittségi állapotát. A nemzeti fittségi teszt egységes lesz az országban és a tervek szerint Európában is, így összehasonlíthatóvá válnak a teljesítmények.
Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt. Így hívják szeptembertől a testnevelés-felmérést, mellyel a diákokat évente legalább egyszer „nyúzzák" majd a testnevelő tanárok. Jó hír, hogy a sokak által utált Cooper-futást is átadja a múltnak ez a teszt, ami azonban az eddiginél jóval összetettebb lesz. A diákok felmérése nem új keletű: Eurofit és Hungarofit néven eddig is csinálták az iskolák. Az új, immár nemzetivé emelt felmérés lényege azonban, hogy összehasonlíthatóvá válnak a diákok – nemcsak országos, de a tervek szerint európai szinten is –, állítják a program kitalálói. Az eredményeket ugyanis számítógépre viszik, a rendszer lényege pedig, hogy minden pontján egységes, így objektív képet ad.

 Feltalálták a spanyolviaszt – sok pénzért

A Magyar Diáksport Szövetség, amely Balogh Gábor miniszterelnöki sporttanácsadó elnökletével működik, 2,2 milliárd forintos uniós támogatást nyert az új testnevelési stratégia és a diákok körében végzendő fizikaiállapot-mérés rendszerének kidolgozására. Tavaly év végén F. Mérey Ildikó, a Hungarofit próbarendszer kifejlesztője felháborítónak nevezte, hogy egy már meglévő mérési rendszert színeztek újra ennyi pénzből. Ahogy akkor fogalmazott: „irdatlan pénzért újra ki akarják találni azt, ami már egyszer szinte ingyen működött".

– A hasizomgyakorlatot, törzsemelést, fekvőtámaszt és még az ingafutást is metronóm által diktált ütemre kell végezni, így ezeket a gyakorlatokat is teljesen egyformán végzik majd a diákok – mondta el Ördög Nóra Eszter, a Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola testnevelő tanára.

A tesztben van néhány újdonság is: hajlékonyságot például eddig nem mértek, ahogyan testtömegindexet sem. Megmaradt ugyanakkor például a helyből távolugrás.

Sok mindenben új lesz tehát a jövő szeptembertől a negyedik osztálytól felfelé bevezetett felmérés, a szakember ezt hasznosnak érzi. – A számítógépes értékelést a szülők is megkapják saját gyermekükről, így ők is figyelemmel követhetik a változásokat, valamint azt is, hogy mely területen mutatkozik elmaradás. A felmérés eredménye egyben jelzés is, hogy mely kompetencián kell változtatni.

Nemzeti lesz a fekvőtámasz is. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A pedagógusok jelenleg képzésen vesznek részt: minden iskolából legalább egy testnevelőnek és egy tanítónak be kell jelentkeznie a 30 órás tanfolyamra. Ezen elhangzott: európai cél 2020-ig, hogy a fizikai aktivitással kapcsolatos preventív szereppel felnőttkorban is tisztában legyenek, és ennek megfelelően sportoljanak a mostani fiatalok. A testnevelésóra szerepe az új mozgásos kompetencia és az egészségtudatos magatartás kialakítása lesz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farkas Helga csontjait fordította ki az eke Berényben?

Az RTL Klub Híradójának egy erdész azt mondta, nem kizárt, hogy a 23 évvel ezelőtt elrabolt Farkas… Tovább olvasom