Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Nemzetközi előadással készülnek a 25. THEALTER-re

Szeged - Nagyszabású nemzetközi előadással készül a MASZK Egyesület partnereivel összefogva az idei, 25. THEALTER Fesztiválra. A Kell legyen valami előkészületei zajlanak Szegeden Bojan Jablanovec szlovén rendező irányításával.
– 2013 nyarán határoztuk el, hogy a 25. THEALTER Fesztiválra csinálunk egy több országot és több várost érintő koprodukciót. Ennek Ljubljana áll a középpontjában olyan értelemben, hogy onnan hoztuk a rendezőt és a koncepciót. Ez az utóbbi évek egyik legnagyobb vállalkozása anyagilag is, és remélem a megmutatkozásban is, hiszen rögtön van hat, illetve Macedóniával együtt hét bemutatkozó helye ennek az előadásnak – beszélt a Kell legyen valami munkacímű darabról Balog József, a szegedi MASZK Egyesület elnöke.

Az egyesület decemberben tett közzé felhívást színészek, előadóművészek számára a nemzetközi együttműködésben készülő előadásban való részvételre. A húsz jelentkező közül Bojan Jablanovec rendező, a szlovén Via Negativa vezetője választotta ki azt a hét alkotót, akik részt vehetnek a január 5-én indult workshopon. A magyar aspiránsok mellett szerbiai, bolgár, montenegrói és romániai alkotók dolgoznak együtt vasárnapig Szegeden. A rendező akkor választ majd közülük hat-nyolc embert, akivel tovább dolgozik.

Balog József elnök, MASZK Egyesület. Fotó: DM
Balog József elnök, MASZK Egyesület. Fotó: DM

– Temesvárott lesz a munkabemutatója májusban az ottani TESZT Fesztiválon, a magyarországi bemutatója nálunk, a THEALTER-en, utána Szabadkán novemberben a Desiré Fesztiválon, majd megy tovább Ljubljanába, Szófiába, Montenegróba és így tovább. Remélem, hogy eljut aztán Nyugat-Európába is az előadás – fogalmazott Balog József. Hozzátette, decemberben a MASZK közszolgáltatási szerződést kötött az önkormányzattal, ennek értelmében évenkénti kilencmillió forint támogatást kap az egyesület. Ennek egy részéből finanszírozzák a nemzetközi produkció rájuk eső részét, és valamivel nagyobb anyagi biztonságot kap a nyári alternatív színházi fesztivál, mert ez a pénz a költségvetés körülbelül negyven százalékát fedezi.

Partnerek

A projektben partnerként vesz részt a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház/Desiré Fesztivál, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház/TESZT Fesztivál (Temesvár, Románia), az INFANT Fesztivál (Újvidék, Szerbia), a Kraljevsko pozoriąte Zetski dom (Cetinje, Montenegró) és az Informbureau Egyesület/Antistatic Fesztivál (Szófia, Bulgária).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig 2000 forinttal marad több a zsebben

Nőttek a minimálbérek január 1-jétől: bruttó 4500, nettó 2275 forinttal vihetnek haza többet a legkisebb keresetűek. Tovább olvasom