Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Népünnepély helyett kulturált borfogyasztás Dóm téren

Szeged - A vége előtt néhány órával néztünk szét a Dóm téri Bor téren, ahol látogatókkal és borászokkal beszélgettünk miközben szünet nélkül szólt a legvidámabb vendéglátósok standjáról a No roxa áj című sláger.
A dóm miatt hangulatos, a társaság miatt kellemes – így összegezhetnénk az általunk megkérdezett látogatók véleményét a Bor térről. – Az árak barátságosak. Az olcsóbb borok decije 200-300 forint - mutatott a poharára Kávai Viktória, amiben dörgicsei félédes szürkebarát csillogott a vasárnap délutáni napsütésben.

Kultúrált borfogyasztás Dóm téren. Fotó: Frank Yvette
Kultúrált borfogyasztás Dóm téren.
Fotó: Frank Yvette

A legjobbak és a szerencsés
A Bor tér feliratú emlékpoharak vásárlói tombolasorsoláson vehettek részt, aminek fődíja egy kétszemélyes hétvége volt a tokaji Andrássy Rezidencián. A szállást és az utazáshoz szükséges autót, egy BMW 2-es Active Tourert a BMW C-Mobil Kft. biztosította. A szerencsés nyertes a szegedi Nyitrai Ágnes volt. A kiállítókra szavazni is lehetett: megválasztották a legmosolygósabb, a legszebb, a legbarátságosabb és a legbeszédesebb borászt. A legmosolygósabb kategóriában Pozsár Mónika lett a győztes, a Hetényi Pincészet képviseletében. A legszebb borasz díját Frittmann Anita vihette haza. A legbarátságosabb borásznak járó díjat Gál Antal kapta a Tringa Borpincétől, a legbeszedesebb borásszá pedig Siket Gábort választotta a közönség a Kontyos Borházból. A legvidámabb kollektíva díját pedig minden bizonnyal a Jolax vendéglő csapata nyerte volna. A standjukról ugyanis öt napon át végtelenítve szólt Jolly és Kis Grofó No roxa áj című slágere.

 
Viktória pénteken már megkóstolta néhány pincészet borát: félédes muskotállyal, kadarkával és rozé fröccsel oltotta szomját, míg a vele szemben ülő barátnője, Lőrincz Barbara csak bodzaszörpöt ivott (mert kocsival érkezett), és nagyon ízlett neki a kürtős kalács. - Nem költöttünk sokat, körülbelül 500 forintot, mert utána mindig akadt valaki, aki meghívott a következő pohár borra - nevettek a szegedi egyetemista lányok, akik szerint az őszi Bor tér nagyon hiányozna, ha nem lenne.

Szekszárd, Villány és Tokaj pincészeteiben kalandozott a Mándity család. Az árakkal ők is elégedettek voltak, mint mondták, a minőséget mindenhol meg kell fizetni.

Nagy volt a választék, 70 borász kínálta a pincészetük legfinomabb nedűit. Végül tokaji furminttal kezdtek, eperből készült gyümölcsbort kóstoltak, majd a szekszárdi Fekete Borpince olaszrizlingjével folytatták a sort - árulta el a szegedi Mándityné Huszka Beáta. Férjével, Mándity Istvánnal a szintén szekszárdi Tringa Borpince bódéjához vették az irányt, ahol merlot-t és cabernet sauvignont kértek a poharukba.

Majd jött a villányi Agancsos Pincészet, ahol pinot noirt kóstoltak, végül Gere Tamás pinot noirjával zárták az estét. Kislányuk, a másfél éves Blanka is nagyon jól érezte magát a Bor téri forgatagban, de hét órára elfáradt, ezért hazamentek - mesélték, miközben sajtot csipegettek a tokaji Árpád-hegy pincészet furmintjához.

– A Takler egy nagy név, jól ismert befutott borászat nagy borokkal. A Skizó Pincészet pedig egy fiatalabb pince belépő borokkal, amelyeket az ár-érték arány miatt a fiatalok kedvelik jobban. Legjobban a rozé borok fogytak, amit a fehér- és a vörösborok követtek – mondta Balogh István, a pincészetek munkatársa.

– Jó idő volt, sokan voltak. A kínálat két végén álló borok fogytak a legjobban: a rozé és a díjnyertes 2011-es cabernet sauvignon – mondta Tóth László, a szekszárdi Fekete Borpince kereskedelmi vezetője.

A fotón: Gál Antal, Pozsár Mónika, Frittmann Anita, Siket Gábor.
A fotón: Gál Antal, Pozsár Mónika, Frittmann Anita, Siket Gábor.

A borászok és a látogatók is egyetértettek abban, hogy a Dóm téri Bor tér jóval kulturáltabb, mint a Széchenyi téri borfesztivál. – Ez nem egy nagyüzemi itató. Ez a rendezvény inkább szól a borról, mint a buliról. Az egy népünnepély, ez az igényes borfogyasztás helyszíne. Jó a helyszín és az elrendezés is tetszik – mondta egyikük.

A negyedik Bor teret vasárnap este tízkor a magyar könnyűzene egyik nagy öregje, Horváth Charlie koncertje zárta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Critical Mass: a közösségért és a békéért bringáztak

Az autómentes naphoz kapcsolódva ismét megrendezték Szegeden a Critical Mass elnevezésű kerékpáros felvonulást. Tovább olvasom