Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Netre megy a Feszty-körkép

Ópusztaszer - Elpusztíthatatlan reprodukció készült a Feszty-körképről. A Microsoft két magyar mérnöke hobbiból digitalizálta A magyarok bejövetele című képet, amely napokon belül látható lesz az interneten is.
A magyarok bejövetele című képet eredetileg a budapesti Városligetben, a Szépművészeti Múzeum helyén állították föl először. Ezért itt, a múzeum millenniumi termében mutatták be Feszty Árpád munkájának digitalizált változatát is a sajtónak, jelezve: a mű életében ez is fontos esemény. A Microsoft Magyarország fejlesztési igazgatója, Kollár László és főmérnöke, Kőnig Tibor szabadidejében műalkotások digitalizálásával foglalkozik. Korábban a Képes Krónikát tették elérhetővé minden apró részletében a netezők számára, majd kerestek egy nagyobb kihívást. 341 fotót készítettek a körképről, és a felhasznált program révén a mű számítógépen is megtekinthető olyan részletesen, ahogy csak a festő láthatta. A tájékoztatón egy kivetítőn ezt be is mutatták: Árpád vezér arca megdöbbentően közelről volt látható.

Árpád vezért kivetítőn is bemutatták. Fotó: MTI
A körkép néhány részletét  kivetítőn is bemutatták.
Fotó: MTI

– Kíváncsiak voltunk arra, mit tud a program, és tényleg szerettük volna bebizonyítani, hogy nemcsak egy multicég dolgozói vagyunk, hanem magyarok is – mondta Kollár László.

Munkájukat ingyen fölajánlották az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparknak. A körkép most már elpusztíthatatlan – mondta Horváth Gábor igazgató, megköszönve az ajándékot. A tervek szerint a kép pár napon belül fölkerül az emlékpark honlapjára. Ez a gesztus azért jött jókor, mert hamarosan kezdődik a park rekonstrukciója, és novembertől várhatóan a körképet is el kell zárni a látogatók elől 4–5 hónapra, míg a tetőt megjavítják. Így viszont a kép ez idő alatt is látható lesz a neten, azok is megnézhetik, akik talán sohasem jutnak el Ópusztaszerre. Feszty Árpád művét egyébként 1995 óta mintegy 4 millióan nézték meg.

Feszty Zsolt, az ópusztaszeri emlékpark tiszteletbeli nagykövete. A Feszty család képviseletében méltatta a körkép digitalizált változatának elkészítését. Fotó: MTI
Feszty Zsolt, az ópusztaszeri emlékpark tiszteletbeli nagykövete. A Feszty család képviseletében méltatta a körkép digitalizált változatának elkészítését. Fotó: MTI

A park felújítására 600 milliót költenek, ebből közel 200 millió a megye saját pénze – mondta a tájékoztatón Magyar Anna, a közgyűlés elnöke. Jelen volt Feszty Zsolt is, aki a festő legfiatalabb öccsének, Bélának a dédunokája. A Szlovákiában élő férfi a család nevében is megköszönte a microsoftosok felajánlását, hozzátette: itt lenne az ideje annak, hogy az állam vállaljon felelősséget a körkép sorsáért.

Olvasóink írták

 • 3. Kiscsillag0122 2009. szeptember 22. 20:47
  „Fantasztikus....mostmár belépőt sem kell fizetni:D”
 • 2. bespin 2009. szeptember 22. 20:44
  „http://photosynth.net/view.aspx?cid=36fe6c18-e93f-4d8b-830d-e69b092ea87c”
 • 1. Léni 2009. szeptember 22. 18:21
  „Nagyon szép gesztus Kollár Lászlótól és Kőnig Tibortól, hogy nem kérnek ellenszolgáltatást ezért a nagyszerű
  munkáért! A körképet így azok is láthatják, akik nem mennének el esetleg a távolság, a költség miatt.
  Én több alkalommal láttam, varázsa van a mérete, az elhelyezése, a képek eseményeihez illő hangokkal.
  Biztonságot jelent az, hogy ha bármi történik esetleg az eredeti művel, rekonstruálható lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törökgyörgy Melinda szlovén fiúra cserélte táncpartnerét

A hétvégi kisteleki táncversenyen először láthatta a közönség a világ- és Európa-bajnok Törökgyörgy Melindát és új párját, a szlovén Andrej Skufcát. Tovább olvasom