Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Netrebko Manonja – a Metből

New York, Szeged - Jules Massenet ritkán játszott operáját, a Manont közvetítik ma 18 órától a New York-i Metropolitanből a szegedi Belvárosi moziban. Az ötfelvonásos darabot a szoprán szupersztár, Anna Netrebko címszereplésével láthatja a közönség.
Puccini Manon Lescaut-ját minden operabarát jól ismeri – Jules Massenet sokkal ritkábban műsorra tűzött, kevésbé népszerű darabjával már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Pedig a szövegkönyve éppúgy Prévost abbé híres, 18. századi szerelmi regénye nyomán készült; és ősbemutatóját 1884. január 19-én a párizsi Opéra Comique-ban tartották – kilenc évvel korábban, mint Puccini gyorsan világslágerré lett operájáét. (Saját librettóján maga Puccini is sokat dolgozott, hogy a történet ne kövesse mindenben szolgaian Massenet néhol operettszerűen melodikus operáját, amit drámaibb muzsikájával szeretett volna meghaladni.)

Anna Netrebko Manon és Piotr Beczala Des Grieux szerepében
Anna Netrebko Manon és Piotr Beczala Des Grieux szerepében

Az ötfelvonásos darabot Laurent Pelly rendezésében francia nyelven, angol és magyar felirattal közvetíti ma HD-live sorozatában a Met. Az orosz sztárszoprán, Anna Netrebko énekli Manon Lescaut szerepét, a lengyel Piotr Beczala alakítja Des Grieux lovagot. A további főbb szerepekben Paulo Szotot (Lescaut), David Pittsingert (Des Grieux gróf) láthatja a publikum; az előadást Fabio Luisi vezényli.

A több mint négyórás produkció a londoni Covent Gardenből került át a Metbe. Az előadás a rendező szerint „olyan kaland, amely elszórakoztatja, meghatja és félelemmel tölti el a közönséget". A címszereplő eleven, szabad, fiatal és gondtalan teremtés, aki a maga örömére manipulálja az őt körülvevő férfiakat. A varázslatos Netrebko figyelemreméltó Manon: alakítása egyesíti a szexuális kisugárzást, az elbűvölő hangot és a kivételes színészi képességet. Nem először játssza a szerepet: a bécsi Staatsoperben már 2007-ben ujja köré csavarta vele a közönséget. Az előadásaira szóló jegyekért sokan képesek voltak akár fél napot sorban állni.

A tenor: Piotr Beczala
A Des Grieux lovag szerepét alakító lengyel tenorista, Piotr Beczala 1966-ban született, Katowicében kezdte énektanulmányait. Karrierje Linzből indult, majd a Zürich Opera tagja lett. 2004-ben mutatkozott be Londonban: a Covent Gardenben a Rózsalovag Olasz tenorja volt, majd Faust és a Mantuai herceg szerepét énekelte. Amerikában először Lenszkijként lépett színpadra a San Franciscó-i Anyeginben. A Mantuai herceg a legszerencsésebb szerepe: ezzel aratott sikert akkor is, amikor a Milánói Scalában és Metropolitanben debütált. 2007-ben elnyerte a Müncheni Operafesztivál díját, Alfredo szerepét énekelte Zubin Mehta vezényletével azon a Traviata-lemezen, amit 2008-ban Grammy-díjra is jelöltek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi színházi pezsgés a REÖK-ben

Áprilisban Hobo, májusban Scherer Péter tér vissza a REÖK-be előadásokkal.
Tovább olvasom