Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Nincs már mit veszteniük a pedagógusoknak

Csongrád megye - Csongrád megyében sok önkormányzati iskolában már évek óta ismeretlen fogalom volt a cafeteria, így nem is volt mit veszteniük az államosítással. A szerencsések, akik eddig kaptak béren kívüli juttatást, most várakoznak. Az országos helyzetfelmérés után döntik el, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ továbbra is ad-e, és ha igen, mennyit a pedagógusoknak.
Miközben az országos hírek arról szólnak, hogy az önkormányzati iskolák államosítása után a pedagógusok béren kívüli juttatásai veszélybe kerültek, Csongrád megye több településén már évek óta nem láttak ilyesmit a tanárok, így egy pluszbosszúságtól megkímélhették magukat: január elsejével nem csökkent a jövedelmük. Vannak azonban hazánkban olyan szerencsés pedagógusok, akik eddig Erzsébet-utalványt, egészségpénztári hozzájárulást, keresetkiegészítést vagy jutalmakat is kaptak. Ők a fenntartóváltással akár több tízezer forinttól is eleshettek.

A 2012. december 31-éig fennálló rendszerben az iskolafenntartó önkormányzatok – ahol erre lehetőséget tudtak teremteni – különböző mértékű kiegészítő jövedelmet, cafeteriajuttatást adtak a pedagógusoknak. Az állami fenntartásba vétel után egyes településeken továbbra is biztosítják a támogatásnak ezt a formáját, sok helyen azonban ezt megvonták. A kormány ezekben a napokban vizsgálja, hol milyen rendszer működött, majd egységesen alakítják ki minden intézményben az erre vonatkozó gyakorlatot.

Szegeden az általunk megkérdezett intézmények mindegyikében már évek óta megszűnt a cafeteria. Mivel nem kötelező juttatásról van szó, a megszorításokkal ezek eltűntek. – Korábban ki tudtuk gazdálkodni, de már tavaly is az egyetlen pluszpénz a jubileumi jutalom volt, amelyre központi forrás állt rendelkezésre – mondta el Husztáné Gyursánszki Erzsébet, a Bonifert Domonkos Általános Iskola igazgatója. A Dózsa György Általános Iskolában is már az előző évben megszűnt az addigi havi 5000 forintos cafeteria. – Amit a terembérletből meg tudtunk spórolni, azt karácsony előtt kiosztottuk. Fejenként 15 ezer forint jutott. A túlórák és a helyettesítések számát is le kellett csökkentenünk, így azzal is kevesebb lett a pedagógusok jövedelme – mondta el Tóthné Lengyel Mária igazgató.

A szegedi pedagógusoknak 2011 januárjától volt egy pluszjuttatásuk: Szeged-pótlék néven az önkormányzat a béremelés elmaradásának kompenzálásaként 4,9 százalékos bérkiegészítést adott nekik. Ennek folyósítása azonban annak a tanévnek a végével véget is ért, így ezt is hamarabb vesztették el, mint ahogy az államosítás megtörtént.
Csongrádon cafeteria soha nem is volt, étkezési jegyet 2011-ig kaptak a pedagógusok. Azóta semmiféle pluszjuttatásban nem részesülnek. Makón néhány iskolában kaptak eddig cafeteriajuttatásokat a pedagógusok – most várják, hogy a jövőben kapnak-e, és ha igen, mennyit. Szentesen szintén zajlanak az egyeztetések.

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. la-za 2013. január 18. 11:24
  „68.Varga111 2013.01.18. 08:44

  Úgysem érted meg, mert nem akarod: a béren kívüli juttatásokat nem mindenütt kapták a pedagógusok, sőt. Örülök, ha a 17-es hozzászóló valaha ilyen jól keresett (mihez képest), de ez nem a többség.

  Mutatok egy másikat. Ő is valódi tanár:
  13. havit sosem kapott (amikor elkezdett dolgozni, már nem volt)
  Üdülési csekket sosem kapott
  Étkezési utalványt és az Erzsébet utalványt látásból ismeri csak...
  Évente 12x utazhat fél áron.
  25km-re dolgozik a lakhelyétől, ahova hetente 6 alkalommal kell mennie (ilyen az órarendje). Kocsival közlekedik (mert a másodállásait nem tudná ellátni, ha tömegközlekedne), amihez 9 forinttal járul hozzá a munkáltató kilóméterenként.
  A fizetése nettó 90.000 Ft.”
 • 69. Dr.Tonyk 2013. január 18. 11:21
  „Valódi tanár?
  2000Ft-os kajajegy volt nálunk is, de már évek óta nincs. Bérlet (helyi nem, bejáróknak 80%-os támogatás, ha jól emlékszem), üdülési csekk, Erzsébet, stb. nem is volt soha. Korlátlan félárú sem volt, talán 10 alkalmas, de már ez sincs évek óta.

  De miért van az az érzésem, hogy "Megdöglött a tehenem, dögöljön meg a szomszédé is!". Irigy vagy, nincs ezen mit szépíteni...”
 • 68. Varga111 2013. január 18. 08:44
  „Ezt olvassátok el! Ő egy valódi tanár! Nagyon sokat kapott és most mennyi mindent elvettek tőle! Én - és a legtöbben !!! - soha nem kaptunk ennyi juttatást.::::::::::::::::::

  17. bgea 2013.01.16. 14:33

  13. havit már elvették
  6000 Ft-os étkezési jegyet már elvették
  Üdülési csekket (pár évig 70e Ft volt) elvették - most Erzsébetet sem adnak
  Ez eddig évente kb. - 300 e Ft

  Korlátlan félárú utazást már elvették - nem utazom
  Helyi bérletet sem adnak
  Jár még az éhbér, 20 év után havi 130 netto - egy eltartottal a létszükségleteket sem fedezi

  Cserébe indoklás nélkül elbocsáthatnak, majd, 3 hónap után jöhet a kukázás.

  Pedagógus életpálya? 10 év múlva? Vicc! Köszönöm!

  A háború előtt a falusi tanító ellátmánya:
  Szolid fizetés
  Félárú vasút
  állami lakás
  1 házaspár művelte a földjét és vezette a háztartását
  Télire tűzifa
  Fogat, ha utazott”
 • 67. la-za 2013. január 18. 08:36
  „65.meska 2013.01.18. 06:32

  Így van. A cikk egy konkrét témáról szól (mint általában egy cikk). Megpróbálom elmagyarázni, hátha még te is megérted: reagálok egy hozzászólásra, amiben nem kis csúsztatással középfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselői fizetést hasonlítanak össze felsőfokú végzettséggel rendelkező közalkalmazottival. Erre azt írod, hogy én csúsztatok, de az előzmények elolvasásához már lusta vagy. Ha így van, akkor 1: ne reagálj egy olyan hsz-re, amiben nem téged szólítanak meg vagy 2: vedd a fáradságot és olvasd el az előzményeket. Szerintem nem túl bonyolult. Még neked is menni fog... :)

  66.Varga111 2013.01.18. 08:20

  Most nem tanulni, hanem dolgozni kell? Érdekes gondolat. Be is megyek az iskolákba és zavarom ki a gyerekeket az utcára takarítani.... Gondolkozz már egy kicsit!

  "Ti miért lennétek kivétel a társadalomban?"
  Senki nem állította, hogy a tanárok kivételezettek lennének vagy szeretnének lenni. Csupán arról van szó, hogy van olyan pedagógus, aki kapott cafeteriát és van, aki évek óta nem is hallott róla. Most egységesíteni akarják és ezzel nyilván azok járnak az eddigiekhez képest rosszabbul, akik mostanáig kaptak valamilyen béren kívüli juttatást ezután pedig vagy kevesebbet vagy semmit nem kapnak. Nyilván kellemetlen, ha akármilyen módon csökkentik valaki bérét. Ez nem csak a pedagógusoknak fáj(na).”
 • 66. Varga111 2013. január 18. 08:20
  „Tanárok! Mindenkinek - kivéve politikusok - kevesebb jut. Mindenkinek kevesebből kell megélni és sokkal nehezebb, kevésbé biztonságos körülmények között. Ti miért lennétek kivétel a társadalomban?
  Sajnos az általatok közvetített tudás jelentős része nem biztosít megélhetést. ( Mielőtt bárki kiforgatja, a tömeges munkanélküli diplomásra és érettségizettre gondolok.)
  A világ változik, most nem tanulni, hanem dolgozni kell. A tüzifát nem kapjátok télre, hanem nektek kell majd elültetni, fölnevelni és kivágni. Úgysem értitek, mert nem akarjátok.
  Ha nem vagytok megelégedve a körülményekkel, nem tüntetni kell, hanem olt kell hagyni a pályát és el kell menni dolgozni. Külföldön nagyon sok takarító, pincér üres hely van, de itthon is sok lehetőség van még.”
 • 65. meska 2013. január 18. 06:32
  „Mondod ezt te - ez a cikk egy konkrét témáról szól. És hát biza én is imádom az olyanokat, akik minden mást belekevernek -bár ezért nem okoskázom le őket felsőbbségesen, és és még csak nem is áll nekem feljebb. Szóval: pedagógus-cafeteria-juttatások - és mit keres a jobb/bal az oktatásban.”
 • 64. la-za 2013. január 17. 21:45
  „61.meska 2013.01.17. 17:53

  Már megint: ha a hülyeség fájna.... Saját magadnak mondasz ellent. A felesleget minek olvassad? A hozzászólások akkor mik, okoska??? Imádom az ilyeneket, akik mindenbe beledumálnak, aztán még nekik áll feljebb...”
 • 63. meska 2013. január 17. 20:37
  „Beletartozott, mert a lusta hivatalnok/gazdaságis annak idején egy-két-három hét múlva szerezte be az eszközt és ha felordítottunk, hogy már saját pénzből kényszerből megvettük, akkor még büszke is volt magára, hogy sikerült megint spórolnia az iskola számára. Akkor most ez a világ jön, KLIK-szinten? Apropó kréta: a múlt héten összeíratták velünk 3 hónapnyi eszközigénylésünket. Gyorsan megcsináltuk . 2 nap múlva visszaírtak, hogy ne aggódjunk, ebből semmit se fogunk látni, ez csak egy teszt volt!”
 • 62. tzs_szeged 2013. január 17. 18:53
  „Nincs már mit veszíteniük?

  http://www.hir24.hu/belfold/2013/01/17/hoffmann-vegyen-a-tanar-kretat%281%29/

  Hoffmann szerint: ,,Hát ez is benne van, de arra még nem volt szükség, hogy a pedagógus saját maga vegyen krétát. De mondok valamit. Hogyha adott esetben erre van szükség, ez is hozzátartozik a tanári hivatáshoz, mint ahogy a pedagógusok nagyon régóta saját maguk készítenek szemléltető eszközöket, óvodától a középiskoláig, és mindez elrendeződik."”
 • 61. meska 2013. január 17. 17:53
  „La-za, látom lusta voltál elolvasni a cikket: a pedagógusokról szól. A többi felesleget meg minek olvassam? Nem tartozik a tárgyhoz.”
 • 60. fotelagy 2013. január 17. 15:20
  „Dehogyisnincs!”
 • 59. NP1 2013. január 17. 12:47
  „58. la-za 2013.01.17. 11:35

  Megnéztem. Az iskola volt a munkáltatója a pedagógusoknak.”
 • 58. la-za 2013. január 17. 11:35
  „51. NP1 2013.01.17. 06:03

  Sajnos nagyon sok esetben nem fogalmaznak pontosan. Az önkormányzat (volt) a munkáltató, az iskolaigazgató a munkáltatói jogkör gyakorlója. Most a KLIK a munkáltató, de hogy ki a munkáltatói jogkör gyakorlója, az még kérdéses. Vagy az igazgató vagy a "társulások" igazgatója....

  52. meska 2013.01.17. 06:49

  Látom lusta voltál elolvasni és/vagy értelmezni amit írtam. Abban a hsz-ban a 32-re reagáltam...”
 • 57. macs 2013. január 17. 11:07
  „Miért van az, hogy mindig a szomszéd rétje zöldebb, illetve, ha már megdöglött a tehenem, dögöljön meg a szomszédé is?”
 • 56. Sophyeka 2013. január 17. 11:00
  „A paraszolvenciát pedig gusztustalan dolognak tartom,hogy miért kell külön fizetni az orvosnak azért,hogy meggyógyítsa a beteget,amire fölesküdött ?! :(
  Én miért nem kapok azért plusz pénzt a fizetésemen kívül,mert jól expediáltam ki a betegnek a gyógyszerét ?! ÉS nem halt meg ?! ha adnának,sem fogadnám el.......”
 • 55. Sophyeka 2013. január 17. 10:51
  „NP1
  Nem tudom miért kell kiforgatni más szavát,ilyet senki,de Én biztos,hogy nem mondtam,hogyha Én nem kapok,ne kapjon más se !! Én nem ilyen ember vagyok,de mint szokták mondani,mindenki magából indul ki !
  Pusztán csak megosztottam,hogy Én speciel nem kapok sajnos,és még biztos sokan mások sem rajtam kívül ....Ennyi.... amúgy,attól még nem fog "...éhen halni...!!" ,mert cafetériát nem kap ! max csak nehezebben jön ki havonta....”
 • 54. Dr.Tonyk 2013. január 17. 10:35
  „38. qwensy04 2013.01.16. 20:08

  "Szakmai tapasztalat Általános iskolai tanár Középiskolai tanár
  Kevesebb, mint 1 év 125 000 142 800
  1-2 év 132 800 146 400
  3-5 év 139 000 153 700
  6-10 év 144 000 155 200
  Több, mint 10 év 177.000 193.700"

  Közalkalmazotti bértábla szerint
  Kevesebb mint egy év 122 és 129.500 bér.
  Egyetemi végzettséggel, 7-9év gyakorlat = H kategória, 3-as kategória (3 évente ugrik egyet a kategória, így 9 évvel számolok ) : 129.500(pályakezdő bér) * 1,1(kategória szorzó) = 142.450 Bruttó. (de 4-es kategóriában is 148.925 bruttó)
  Általános iskolai tanár, aki leginkább főiskolai végzettséggel (F kategória) rendelkezik, ugyanebben az esetben bruttó 130.845Ft (122.000*1,0725) bruttó. (-> Jelzem ezek a jól fizetett tanítók tanítják meg a gyereked írni, olvasni, számolni...)

  A "több mint tíz év" esetében, amit írtál, közel 30 év pályán töltött idő után lenne igaz. Azért nem mindegy, hogy 11 vagy 30 év. És még mindig bruttó bérről van szó.”
 • 53. SandWitch 2013. január 17. 08:18
  „"A túlórák és a helyettesítések számát is le kellett csökkentenünk, így azzal is kevesebb lett a pedagógusok jövedelme" - Talán úgy lenne helyes ez a mondat, hogy PAPÍRON le kellett csökkenteni. Ugyanis ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ugyanúgy túlóráznak, helyettesítenek, csak épp nem lehet kifizetni. A tanároknak ebédidő sem jár, főként a szakmunkásképzőkben, mivel ott simán leadatnak velük 8-10 órát is egymás után, 10 perces szünetekkel. Őrájuk nem vonatkozik az Mt., hogy 6 óra munka után legalább 20 perc ebédidőt ki kell adni a munkáltatónak.”
 • 52. meska 2013. január 17. 06:49
  „La-za : a tanár köztisztviselő? Nana, bár jön megint az a rengeteg hó, azért ez már csúsztatásnak is sok!”
 • 51. NP1 2013. január 17. 06:03
  „la-za 2013.01.16. 22:21

  "Az igazgató sosem volt munkáltató...esetleg az önkormányzat...vagy alapítvány...vagy egyház" ...nem tudom.
  Akkor pedig a munkáltatói jogok gyakorlója...?????
  Egy biztos: az igazgatókat a közgyűlés nevezte ki, az menthette fel, de már a szerződésüket a PM írta alá. A tanárok alkalmazásáról, felmentéséről nem a közgyűlés, hanem az igazgató döntött, és az általa aláírt szerződést is a "munkáltató" megjelöléssel írta alá.
  Szerintem ebben az esetben kevered a tulajdonost a munkáltatóval.
  ezt most találtam:
  "Terveznek még egy módosítást: a tanárok munkáltatója most ugyanis minden esetben az iskolaigazgató. A Klebelsberg központ vezetője szerint a köznevelési törvényt úgy módosítanák, hogy a tanárok munkáltatói is a tankerületek legyenek, és ne az igazgatók."”
70 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítása nyílt az orral festő Szabolcsnak

Az üllési fiatalember kedvenc témája a természet: a család udvarán igazi kis állatkertet rendeztek be a fiúnak. Tovább olvasom