Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Nobel-díjas tudósok Szegeden

Szeged - 421 előadással köszönti közel 1000 kutató, hogy a Szegedi Tudományegyetem volt rektora, Szent-Györgyi Albert 75 éve Nobel-díjat kapott. A Tisza-parti tudományos teljesítmény előtt 9 Nobel-díjas is tiszteleg. Március 22-étől 4 napon át Szeged bemutatja a magyaros vendégszeretetet.
– Döntő részben szegedi kutatásaival érdemelte ki 75 éve a legrangosabb tudományos elismerést, a Nobel-díjat Szent- Györgyi Albert – indokolta Vécsei László akadémikus, miért szervez a jubileumon nemzetközi konferenciát a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja, a március 22. és 25. közötti konferencia elnöke a programot bemutató tegnapi sajtótájékoztatón emlékeztetett: „a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársav-katalízis szerepének terén tett felfedezéseiért" kapta meg 1937-ben Szent-Györgyi a díjat. Szerteágazó munkásságával Szent- Györgyi iskolát teremtett: egykori tanítványaihoz hasonlóan mai „szellemi unokái", a most alkotó szegedi vegyészek és biokémikusok ugyancsak világraszóló eredményekkel büszkélkedhetnek.

Pál József, Vécsei László és Varró András a nemzetközi konferencia résztvevőinek készített ajándékkal, a Szent-Györgyi Emlékéremmel. Fotó: Frank Yvette
Pál József, Vécsei László és Varró András a nemzetközi konferencia résztvevőinek készített ajándékkal, a Szent-Györgyi Emlékéremmel. Fotó: Frank Yvette

9 Nobel-díjas kutató fogadta el a felkérést, és tart majd plenáris előadást a szegedi Szent-Györgyi Konferencián. A tanácskozás 6 szekciója a szegedi egyetemen magas szinten művelt élettudományokhoz kötődik – sorolta Varró András, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese. Eddig 29 országból 776 kutató regisztrált a szegedi konferenciára, 421-en jelentkeztek előadással – adott gyorsleltárt Hegyi Péter, a két és fél hét múlva kezdődő tanácskozás főtitkára. Kemény Lajos professzortól, az SZTE ÁOK dékánhelyettesétől megtudtuk: a TÁMOP-pályázaton túl a Richter gyógyszergyár, a szegedi önkormányzat és több cég is támogatja a mintegy 100 millió forintos költségvetésű rendezvényt.

Kulinária
Családias vendéglátást ígért a konferenciát szervező Walldorf2000 Kft. vezetője. Makó László elárulta: szegedi filézett hallevet, Újházi-tyúkhúslevest, hortobágyi húsos palacsintát, töltött káposztát és somlói galuskát is tálalnak, és a hazai borkultúrába is bevezetik a tudósokat.
 
– Túlmutat a tudomány zárt körein a jubileumi Szent-Györgyi Konferencia – jelentette ki Pál József. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese kiemelte: az ide látogató tudósoknak szeretnék bemutatni kultúránk sokoldalúságát. Olyan jeles művészek fogadták el a felkérést, mint a sajtótájékoztatón is megjelenő Szentpéteri Csilla zongoraművész, továbbá: Varnus Xavér orgonakoncertet ad, Sebestyén Márta pedig a Magyar Állami Népi Együttes zenekarával, a Duna Művészegyüttessel, a Szeged Táncegyüttessel lép fel.

Az egyetem polgárai és a régió legjelesebb középiskolásai számára nyitott a program: 27 diák mutatja be, kérdezi a Nobel-díjasokat a március 23-i fiatalok fórumán, majd egy nap múlva elültetik a Tudományok fáját. A tudománytörténeti jelentőségű eseményről könyv készül. A sajtótájékoztatón bemutatták a konferenciaajándékot: Fritz Mihály szobrászművész és Szabó Géza ötvösmester közös alkotását, a Szent-Györgyi Emlékérmet.

Olvasóink írták

 • 4. öregvegyész 2012. március 06. 10:22
  „Nem inkább egy Nobel-díj elnyerésén kellene fáradozni.? Vagy nincs pénz a kajára?”
 • 3. jozicsenko 2012. március 06. 07:28
  „http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-marcius/9-nobel-dijas?objectParentFolderId=1191
  http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-februar/9-nobel-dijas-szegedi
  http://www.szentgyorgyi75.com/

  ez az egyetemi cikk (remélem nem moderálják ki, vagy legalább belefűzik a fentibe)

  (ok, még majdnem kettő hét van addig, tehát van idő mindenre)”
 • 2. Mozimasiniszta 2012. március 05. 22:26
  „Azt rebesgetik hogy a tótok is delegálnak egy kisebb, 2-3 fős Nobeldíjas tudós küldöttséget !
  A csoport vezetője : Prof Dr.Dr. Tótum Fátum, a knédli metamorfózisának kutatásával érdemelte ki a
  legnagyobb tudományos elismerést.”
 • 1. kis_vakond 2012. március 05. 18:25
  „esetleg, ha az is belekerült volna, hogy kik is lesznek ezek a tudósok, akik előadást tartanak, akár még az is, hogy miről...talán nagyobb információ tartalommal bírt volna a cikk. Egyáltalán civil ember számára lesz látogatható előadás?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldvait, Botkát és Puchot is újraválasztották megyei MSZP-elnöknek

A megyei MSZP-szervezetek nagy többségében lezárult a tisztújítás. Tovább olvasom