Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Novák András festőművész tiltakozik Gömbös díszpolgársága ellen

Szeged - Tiltakozik Novák András festőművész amiatt, hogy csak a Rákosi Mátyásnak ítélt díszpolgári címet vonta vissza a szegedi közgyűlés, Gömbös Gyuláét nem. „Ha már paterolunk, pateroljunk következetesen" – kéri az alkotó.
Szeged közgyűlése idén tavasszal úgy határozott, hogy négy 19. századi, a Habsburg-uralmat szolgáló személyiség mellett visszavonja a díszpolgári címet Rákosi Mátyástól. Az MSZP javasolta, hogy Gömbös Gyulát is töröljék a kitüntetettek közül, a többség azonban ezt nem támogatta. A határozatok ellen civil emberként, szegedi polgárként tiltakozik Novák András. A Juhász Gyula-díjjal, Szegedért Emlékéremmel és a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumának díjával kitüntetett 75 éves alkotó furcsállja, hogy ilyen fiatal emberek ennyire magabiztosan ítélnek történelmi bűnökről, érdemekről. – Szerintem eleve problémás, amikor egy régen odaítélt címet most visszavonnak – szögezi le Novák András. – De elfogadom, hogy lehetnek olyan szempontok, amelyek alapján most ezzel foglalkozni kell. Rákosi Mátyás rendszere tényleg sok szenvedést okozott. De ha már paterolunk, pateroljunk következetesen! Akik Gömbös Gyulát, „Hitler első barátját" védik, egyértelműen kijelentették azt is, hogy kiállnak a Horthy-rendszer mellett. Ez a szimpátia azért bánt nagyon, mert én még láttam a Horthy-rendszert, tudom, milyen volt. Megnéztem Koltay Gábor dokumentumfilmjét is. Tisztességes munka, de nem derül ki belőle, mennyire kényszerből, számításból, és mennyire szimpátiából tekintette barátinak a kormányzó rendszere Hitlerét. Rossz volt olvasni nemrég Vaclav Havel megállapítását, hogy a neonacionalizmus a lappangó fasizmussal együtt fenyegeti a volt kommunista országok rendszereit. Igaza volt. Pedig a gyerekeink, unokáink nem ezt érdemlik.

Novák András a műtermében. Furcsállja, hogy fiatal emberek ilyen magabiztosan ítélnek történelmi bűnökről, érdemekről. Fotó: Karnok Csaba
Novák András a műtermében. Furcsállja, hogy fiatal emberek ilyen magabiztosan
ítélnek történelmi bűnökről, érdemekről. Fotó: Karnok Csaba

A Horthy-rendszernek persze egy családon belül is változó lehet a megítélése.

– Nagyapám, amíg lehetett, minden vasárnap felvitt minket a várba, hogy lássuk a kormányzót. Az a pompa fönn és a nyomorult emberek, akikkel felfelé menet találkoztunk, nem illettek össze. „Ezt te még nem értheted" – mindig ezt mondták. Nagybátyám, Gyula, aki a családban példaképként állt előttem, jó ember volt – és rajongott Horthyért. A háború idején Kárpátaljáról írta a panaszos leveleit testvérének, anyámnak, akivel nagyon szerették egymást, hogy az őrmester, egy apró ember mindig felállítja őt – a 205 centis kiskatonát – a ládájára, a levest leteteti a földre, és neki onnan kell kanalaznia, s ha kilötyögteti, kúsznia kell a hegyoldalban. Az istállóból pedig kézzel kell kihordania a lószart. Nagyapám, akkor a honvédelmi minisztérium fűtője, elpanaszolta egy tisztnek Gyula sorsát, erre hazahozatták, s arra a jachtra került, amelyet Hitlertől kapott ajándékba a kormányzó. Nyugaton esett fogságba, Új-Zélandra került, géplakatos szakmájának köszönhetően meggazdagodott, de nem találta a helyét a világban. Láttam édesanyámat, amikor megpróbálta elrángatni zsidó barátnőjét a mozi elől, ahol sorba állították őket deportálás előtt. A nő meghalt, gyerekei is, a férj jött csak haza, megőrült a fájdalomtól. Amikor Budapestet bombázták, a Lipótmező alatti alagutakban húztuk meg magunkat. Egy vastag rácson túl ott voltak az ápoltak. Amikor a bomba becsapott, és elment az áram, a szerencsétlenek őrjöngve ordítottak a sötétben. A Rákosi-rendszert középiskolásként éltem meg: szüleim Kalocsán a jezsuiták kollégiumába írattak be. Az érsekség embereit egyik napról a másikra, teherautóra rakva vitték el, megalázó módon. Azok a nevelők, akik utánuk jöttek, kínoztak minket. Láttam Rákosit: a pályaudvaron megállt a vonata, és ő kihajolt, erre négy ÁVH-s ugrott az ablak elé, négyfelé fordulva vigyáztak, de a golyófejű erről nem vett tudomást, csak nézett unottan. Komikus volt és félelmetes. Az is, amikor az iskolában azt mondták, késtem. Azzal védekeztem, hogy a reformátusok toronyórája még csak most üti a nyolcat. Erre az volt a felelet, hogy ne bízzak én a klerikális reakcióban.

Novák András hozzáteszi: ilyen történeteket nagyon sok családban őriz az emlékezet. Ezek alapján sokféle ítéletet hozhat a történelemről a magánember. Azért lehet közös nevező: azok a rendszerek nem nagyon méltók az utólagos ajnározásra, amelyek a kegyetlen, kisszerű embereknek adtak hatalmat, miközben a tehetségesek jobban boldogulhattak külföldön. – Tapasztalataim birtokában ilyen az én értékítéletem, de szerintem nem csak az enyém – mondja a festőművész.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. horvathi 2011. augusztus 27. 11:04
  „Hadd tiltakozzon!

  Hol marad egy Novák Dezső Gömbös Gyula szellemi nagysága mögött?”
 • 30. papsajt 2011. augusztus 27. 08:12
  „"A Horthy-rendszernek persze egy családon belül is változó lehet a megítélése."
  Ez én dédapám szerint, ha nincs Horty, akkor ´56 hamarabb jön el és tovább tart.”
 • 29. bánki 2011. augusztus 26. 20:54
  „21. 3évesférfi 2011.08.26. 16:41

  Bocs : Ady Gömbös alatt már rég elhunyt! Első ízben Ady használta eme kifejezést. A helyzet lényegében az elmúlt húsz évben sem változott!

  ,,Ady Endre felpanaszolta, hogy hárommillió koldus országa vagyunk. Azóta eltelt egy évszázad. Az ország területe egyharmadára csökkent, a lakosság létszáma a felére, de a koldusság állapota megmaradt. Azért írok koldusságot, mert Ady sem úgy értette, hogy hárommillióan kószálnak az utakon és tartják a kezüket, hanem úgy, hogy ennyien élnek nincstelenül, kiszolgáltatottan, a mindennapok foglyaként."”
 • 28. szpirigonzálesz 2011. augusztus 26. 20:39
  „Azon töprengek, hogy ez korral jár-e?
  Amikor majd 75 éves leszek -ha megélem - én is olyan nyilatkozatokat teszek majd, amikhez nem értek?”
 • 27. unknown 2011. augusztus 26. 18:58
  „16. FanyarDárda 2011.08.26. 15:43

  A Horthy korszaknak a Tanácsköztársaság bukását követően Gömbös haláláig terjedő szakaszában igenis szükség volt egy, a maradék ország politikai, gazdasági, társadalmi rendjének egy kemény kéz általi vezetésére, összefogására. Abban az időben Gömbös is, Horthy is korábban Bécsben, a K und K monarchiában szerzett katonai ismereteket, rangot, befolyást. Természetesen nem végezhettek Moszkvában. Nem ők verték le a Tanácsköztársaságot, Károlyiékat és Kun Béláékat is átverte az Antant. Ebben a hatalmi vákumban rendet kellett tenni és istenem, volt közöttük kommunista is, de más vesztes is. Az utókor csak a kommunisták emlékét őrizte és fényezte. Horthizmus, fasizmus! Ugyan kérem. Abban a történelmi helyzetben arra volt szükség. Nem kell elítélni azt a korszakot még akkor sem, ha később, már nem a tárgyhoz tartozó időszakban valóban kialakult egy kényszer politikai sodródás a németek oldalán. De ebbe a sötét alagútba az egész földgolyó bele kényszerült. Könnyű ma okosnak lenni.”
 • 26. Mignon 2011. augusztus 26. 18:16
  „Gömbös ur hererakban halt meg München mellett.”
 • 25. achilleus 2011. augusztus 26. 17:29
  „Gömbös egyik első miniszterelnöki lépése a Károlyi Gyula miniszterelnöksége alatt bevezetett statárium felszámolása volt, mivel helyesen ismerte fel, hogy a szükségállapot felesleges, ... E, Gömbös alatt megszüntetett, statárium alatt végezték ki Sallai Imrét és Fürrst Sándort. Ez a Károlyi Gyula jelenleg is Szeged díszpolgára ...nem inkább ővele kellene Rákosi pariba hozni, ha már annyira muszáj? http://www.szegedvaros.hu/yellowpages.html?sobi2Task=sobi2Details&catid=35&sobi2Id=389 Igaz, csak Mussolinivel találkozott, mert amikor lemondott Hitler még csak a spájzban volt. Még szobra sem volt, így azt senki nem robbantotta fel: http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1rolyi_Gyula Ebből: "A két ellenforradalmi gócpont, Bécs és Szeged hamarosan összehangolta a munkát a közös célok elérése érdekében. Károlyi Szegeden kérte fel Horthy Miklóst, hogy vállalja el az új Nemzeti Hadsereg felállítását"”
 • 24. Robinho 2011. augusztus 26. 17:25
  „Hitelből? Lehet! De csak részben! Akkor 1990 után miért cseszték el ezt is Antallék?”
 • 23. Atlasz 2011. augusztus 26. 17:09
  „15. Horthyszobor 2011.08.26. 14:48: Köszönöm!
  Természetesen a Nobel-díj és Gömbös összekapcsolása túlzás, hiszen azt sem állította soha senki, hogy az aranycsapat sikerei Rákosinak köszönhetők
  Klebelsberget sem hallottam soha lefasisztázni. Lehet, hogy nem járok olyan társaságba.”
 • 22. achilleus 2011. augusztus 26. 16:49
  „13. greg 2011.08.26. 14:27
  Igen ez is a művészet, aki pedig egy őszinte (a fentiekhez hasonlóan élvezetes, de sokkal részletesebb) megismerésre vágyik, ajánlom Hollósi Zsolt vele készült beszélgetését 2000-ből: http://www.hollosizsolt.hu/index.php?waction=f1_3 (Greg figyelmébe a végéről: "Sokáig Bunuel filmjeit sem értettem, de aztán rájöttem, hogy a titkos kis ládikájában a keleti szexkultúra rejtőzik. Megnéztem sok pornófilmet, több ilyen jellegű kiállítást, elolvastam az ezzel kapcsolatos orvosi irodalmat, megvizsgáltam az ilyen témájú képzőművészeti alkotásokat. Az erotikával való foglalkozásban a számomra örökké elérhetetlennek tűnő arányok kérdése izgatott. Az ilyen rajzaim java része mozgáskísérlet, munkarajz, anatómiai vizsgálódás.")
  3. unknown 2011.08.26. 09:10
  Magam is úgy gondolom, hogy Gömbös Gyula, a szobra felrobbantásának "szimbolikus jelentősége" miatt került lényegesen rosszabb megítélés alá, mint amennyit valójában érdemelne. Márai naplóbejegyzését az eset kapcsán már csak utólagos megerősítésként szokták idézni, a robbantók kultusza - Márai nélkül - iskolai tananyag volt. Ezen kívül ugyanis a magyar kommunista-antifasiszta ellenállás nem igazán tud mást (esetleg Ságvárit) felmutatni.”
 • 21. 3évesférfi 2011. augusztus 26. 16:41
  „20. Lenry: Gömbösék idejében meg a hárommillió koldus országa voltunk, kedves ún. Lenry honfitársam.
  Hagyjuk ezt, nem erről van szó, hanem arról, hogy nem következetes a döntés.”
 • 20. Lenry 2011. augusztus 26. 16:28
  „"Kádár idején volt az 5-6. legjobb mezőgazdaságunk"

  nyugati hitelből. most ennek köszönhetően élünk ilyen fényesen.
  Erről miért felejtkezik el kedves ún. Robinho honfitársam???”
 • 19. Sándor. 2011. augusztus 26. 16:27
  „Én sem értem azt a magyarázatot, hogy miért szavazta meg a FIDESZ Frakció, maradjon Díszpolgár Gömbös Gyula. Ha most nem teszünk különbséget terror meg terror szervezet között (itt a job és bal oldalira egyaránt gondolok), akkor azt a tényt is tudomásul kell vennünk, hogy Gömbös tagja (tisztje) volt Horthy különleges un. Tiszti Különítményének, akik a vörös terror után, ugyan olyan kegyetlen módon végeztek a ´Lenin Fiúkkal", az elkapott vörös katonákkal, mint Szamuelly emberei a volt uralkodó osztály embereivel. Ha ez a tiszti különítményt nem tartják terror szervezetnek, akkor nagyon egyoldalúan nézik a dolgokat., vagy erről nem tudtak. Márpedig a döntés után, azzal magyarázták az eredményt, hogy Gömbös Gyulanem volt terror szervezet tagja. Hát volt.”
 • 18. 3évesférfi 2011. augusztus 26. 16:06
  „13. greg: Jó, a proliknak Picasso is csak ennyi. Ők maradjanak a saját közegükben, ott érzik jól magukat.”
 • 17. Robinho 2011. augusztus 26. 15:59
  „Undorító, hogy egyesek (pl: Horthyszobor) olyanokat védenek, akik a politikai színpadra kerülve elveszítették a józan eszüket!!! Nem baj az, ha pacsizik Gömbös Hitler meg Mussolini bácsival (ezért is gúnyolták Gömbölininek), lényeg hogy ő - állítólagosan - mit tett Szegedért. Lehet!! De akkor egész nyugodtan lehetne Ferenc Jóskának meg Kádár Jánosnak is szobrot állítani, ráadásul minden településen, mivel vitathatatlanul az ő uralkodásuk alatt fejlődött talán legtöbbet hazánk gazdasága. Kádár idején volt az 5-6. legjobb mezőgazdaságunk s lehetne még sorolni!! Erről miért felejtkeznek el kedves ún. jobbos honfitársaim???
  Sajna történelmünkben a 20. századból kevés vezető politikusunk van, aki megérdemli a szobrot!!! Ezt is az eszetlen vezetőink a politika szolgálatába állítják, mint sok mindent!!!”
 • 16. FanyarDárda 2011. augusztus 26. 15:43
  „14. unknown, "az ellenkezőjét elérni szándékozó anyag."
  Ugyan már... Hisz - amint az, remélem, világos - épp azért idéztem a forrást, hogy a teljes anyagot is olvashassa az, akinek igénye van rá. A kép természetesen nem fekete-fehér. Gömbös igen kedves ma azoknak, akik nyíltan vagy hallgatólagosan, őt, a Horthy-korszakot szellemi elődjüknek, példaképüknek tekintik. És taszító azok számára, akik nem csupán egy politikai nézetrendszer vagy társadalmi osztály szemüvegén át nézik azokat az időket, hanem fölemlítik azokat az eseményeket-helyzeteket is, amelyekről a csőlátók szeretnek figyelmen kívül hagyni.”
 • 15. Horthyszobor 2011. augusztus 26. 14:48
  „10. Atlasz: Kérdésedre kettő a sok közül:
  1. Csak a szegedi egyetem finanszírozásának kérdése és annak igen komollyá tétele (világválság idején!), nem mellesleg Klebelsberg Kunó (szoci rendszerben fasiszta beállítású) kultuszminiszter közbenjárására. Ha nem támogatja a szegedi egyetem pénzügypolitikáját, nem volna Szent-Györgyi (egy kis Nobel díjacska), Straub F. Brúnó, Purjesz Béla, Issekutz, Jancsó stb. nagynevű kutatóink, mert pénz nélkül, amit szinte szórtak ide (nem EU-s pályázattal mint napjainkban), elindították a trianoni határ miatti fejlődést Szegeden (ami ebben az időszakban "zsákváros" lett). És egy példa: megalapították a gyógyszerészeti kart (Szent-Györgyi és Jancsó bábáskodása mellett)! Iszonyatosan nagy anyagi és eszköz ráfordítás kellett hozzá!!! Érdemes még Shvoy Kálmán naplóját is olvasgatni! Függetlenül attól, hogy micsoda ellentétek húzódtak a napi jobboldali politikai életben, Shvoy Kálmán bácsi nagyon pozitívan írt Gömbösről! A mű 1980 körül jelent meg! Érdekes ugye?
  2. Szegedi Szabadtéri Játékok finanszírozása 1931. (bár akkor még nem volt Alföldi a megmondó ember:))”
 • 14. unknown 2011. augusztus 26. 14:28
  „11. FanyarDárda 2011.08.26. 11:48
  "Dereng-é már, mitől olyan trendi Gyulus mostanában?"

  Gömbösről elég pozitív véleményt tartalmaz az általad éppen az ellenkezőjét elérni szándékozó anyag. Hogy miért? Mert örülni kellene annak, hogy alá akarta ásni még az ellenforradalmi rendszer stabilitását is. :-)) Meg akarta buktatni a Horthy rendszert? Ha figyelmesen olvassuk az egyébként figyelemre méltó ajánlott anyagot éppen azt láthatjuk, hogy a háború utáni liberális politika csődje felváltására törekedett egy határozottabb kormányzati politika kialakítására. Mert ilyen liberális hiszékeny volt Teleki, Károlyi és Bethlen is. A kor követelte a határozott bel- és külpolitikát.

  "...A nagyszabású tervek, többek között, mert Gömbös - hál´Istennek - nem alkalmazta Hitler vagy Mussolini módszereit, nem hozták meg a várt sikert, ám a jobboldali radikalizmussal való állandó kokettálás aláásta az ellenforradalmi rendszer stabilitását is. ..."”
 • 13. greg 2011. augusztus 26. 14:27
  „http://www.artline.hu/events.php?p=120
  Ez a művészet emberek!? :D Kurvák és részegek...:D”
 • 12. bánki 2011. augusztus 26. 12:36
  „,,akivel nagyon szerették egymást, hogy az őrmester, egy apró ember mindig felállítja őt - a 205 centis kiskatonát - a ládájára, a levest leteteti a földre, és neki onnan kell kanalaznia, s ha kilötyögteti, kúsznia kell a hegyoldalban"

  Nyomós érv !

  Pécsett a 152 mm-es ágyútarack kiképzés ( Pécs - Nagyárpádi dombok alatt -) magam is ráutaló magatartással 1977 nyarán kiképző tizedesként meggyőztem a ,,kopaszokat" a lelkesebb szocializmus védelme érdekében való dombon felfelé kúszás örömeit illetően.
  Remélem egyik leszármazott sem depressziós pánik beteg ! Ettől még van szobra Lukács Györgynek Budapesten.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdés, saját felelősségre

11 közterületi szökőkutat üzemeltet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Napközben sokan hűtik magukat ezek vizében, de a módszer nem ajánlatos. Tovább olvasom