Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Novák Péter: Szükségünk van kultikus élményekre

Szeged - A Szegedi Szabadtéri Játékokon 2010 júliusában a Dózsában alakított címszerepet Novák Péter, a hétvégén pedig a Hegyen-völgyön lakodalom násznagya lesz. Szegedről, néptáncról és Michael Flatley-ről is mesélt.
– Az első lépésektől az első éjszakáig minden Szegedhez és a fesztiválnyarakhoz köt. Gyerektáncos, táncos éveimet is számolva immár a tizedik alkalom lesz, hogy színpadra léphetek ebben a szakrális térben, amely idővel a magam rítusait is megteremtette. Tódul emlék, érzés: amikor az első napon orromba szökik a díszletek enyves illata, megpillantom a színpad gyomrába vezető meredek lépcsőt, hallgatom az órajáték muzsikáját. Itt is biciklivel járok, hogy érezzem a város mediterrán lüktetését. Szeged egy gyönyörű nő, és én négy évtizede térdelek a lábainál – meséli Novák Péter.

A Kossuth-díjas szülei, Novák Ferenc és Foltin Jolán által rendezett és koreografált darabban násznagyot alakít. – „Halmazati büntetésként" színházrendező nővérem, Novák Eszter is besegít, szóval igazi összmunka a Hegyen-völgyön lakodalom, amit egyáltalán nem sajnálok. Mindannyian önálló területeken dolgozunk, és remélem, bizonyítunk nap mint nap, hogy egy ilyen lehetőséggel ajándékoz meg a sors.

Novák Péter azt mondja, szerepének improvizatív szabadsága hatalmas felelősséggel is jár.  Fotó: Schmidt Andrea
Novák Péter azt mondja, szerepének improvizatív szabadsága hatalmas felelősséggel is jár.
Fotó: Schmidt Andrea

Novák Péter szerepéről elmondta: mai kifejezéssel élve a násznagy maga a rendezvényszervező. – Kommunikál, moderál, helyre tesz vagy elválaszt dolgokat, minden lében kanál. Ha csak a médiamunkáimra gondolok, egész életemben ezt csináltam, tehát közel is áll hozzám. Ugyanakkor nincs két egyforma szerep, és itt a nagy improvizatív szabadság – miszerint a magam szavaival, karakterológiájával oldhatok meg helyzeteket, szituációkat – hatalmas felelősséggel is jár.

A gyerekek jelenléte a színpadon, a velük történő közös munka mindig örömet szerez szereplőnek és nézőnek egyaránt. – Szakmai visszaigazolásként azt mutatja, hogy van értelme a munkának. Ez a néptáncmozgalom tekintetében különösen érvényes. Több százezer gyermek táncol és őrzi hagyományainkat országszerte, ezzel is bizonyítva, hogy a Kárpát-medence színes, kulturális öröksége nem egy üveg spirituszban áll a múzeumok polcán, hanem élő önkifejezés.

Novák Péter életében a zene, a szövegírás és az éneklés mellett hangsúlyos helyet foglal el a tánc mint mozgáskultúra. – A népek tánca eredendően rögtönzésen alapul, minden dialektusra jellemző, egyedülállóan gazdag motívumkinccsel rendelkező, ezredéves forma. Ennek színpadi megvalósítása, gyakorlata számtalan koreográfiát, koreográfust, olykor dramatikus, történetelmesélő elemet feltételez. Leírására pedig kevés a szó, nemhogy a milyenségét meghatározzuk.

Arról pedig, hogy mit gondol, hova tart ez a komplett színházi előadásba ágyazott néptánckultúra, a hagyomány, a folklór értékeinek közvetítése, Novák Péter így nyilatkozott: – A hetvenes évek világraszóló ötlete volt a dramatikus néptáncgála, édesapám és a későbbi koreográfus-rendezők is évtizedekkel előzték meg az olyan típusú gigaprodukciókat, mint Michael Flatley és ír táncosai. Egy közhelyesen értékvesztett, mítoszait kereső országnak pedig igenis szüksége van kultikus élményekre, és erre mi más lenne alkalmasabb, mint az egyedülálló magyar kultúrkincs?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárvendégekkel feledtetik az őszibarack hiányát

A bor, a csoki, a fűszerpaprika, és falusi praktikák mellett Tóth Gabi, Takács Nikolas és a tangóharmonikás Márió ad koncertet. Tovább olvasom