Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Nyári idénymunka diákoknak

A legtöbb diákmunkát Szegeden az erre szakosodott irodák közvetítik, ám akadnak olyan lehetőségek is, ahol az ügynököt kihagyják a láncolatból. A posta Szegeden 18 éven felülieket alkalmaz, a strandokra a fiatalabbakat is várják.
A nyarat sok diák tölti részben munkával, megkereshetik a nyaralásra, továbbtanulásra valót. Sokan diákmunka-közvetítő irodákhoz fordulnak, míg mások ismerőseik révén kerülnek állásba. A fiatalokat a legtöbb cég szívesen foglalkoztatja, általában akkor, amikor az alkalmazottak nyári szabadságra mennek, és házon belül nem oldható meg a helyettesítés. Mindenhol elvárás, hogy megbízható legyen a munkaerő. Ha valaki jól végzi feladatát, szinte biztos, hogy egy évvel később is visszavárják.

Ruhatárost várnak

– Korlátozott számban veszünk fel diákokat nyári munkára – mondta Lakó Gábor, a szegedi fürdő vezető munkatársa. – A 16. életévüket betöltött diákokra az óriáscsúszda mellett is szükség van, és a kismedencénél is kaphatnak feladatokat. Nekik kell majd például azt biztosítani, hogy a csúszdánál ne legyen tülekedés, és hogy a pancsolót – az előírásoknak megfelelően – valóban csak a gyerekek használják, a szülők ne menjenek bele a legkisebb medencébe. A medencék mellett feladatot ellátó fiatalok minden esetben hivatásos úszómester mellett dolgoznak, és mielőtt megkezdik a munkát, balesetvédelmi és vízi jártassági kiképzésben részesülnek. A szegedi strandokra keresnek ruhatárosokat, területgondozókat is. Az utóbbi munkakör viráglocsolást, a padok átfestését, a terület tisztán tartását jelenti.

Visszatérő fiatalok

A Szegedi Szabadtéri Játékok is biztosít nyári munkát a fiataloknak, korlátozott számban. Herczeg Tamástól, a fesztivál marketingigazgatójától megtudtuk: a nézőtéri személyzetet, a büfékben munkát vállaló fiatalokat diákfoglalkoztatókon keresztül toborozzák, a statisztákat viszont ők válogatják.

A szegedi postánál sok a visszatérő diákmunkás, és mivel a munka igen felelősségteljes, a 18. életévüket betöltött fiatalokat alkalmazzák. – Döntően hírlapkézbesítőket keresünk a nyári időszakra, amikor a kollégáink szabadságra mennek – mondta Halmos Csaba, a szegedi posta igazgatója. – Az egyetemisták között vannak visszatérő nyári munkásaink, akik már május végén, június elején bejelentkeznek, hogy szeretnének jönni. Nagyon meg vagyunk elégedve velük.

Havi 62 ezer 500-ért

A nyári munkára jelentkezőket kiképzik, a fiatalok a törzskézbesítővel együtt egy hétig „tanulják a járást", milyen útvonalon kell haladni, hogyan lehet bejutni az egyes lépcsőházakba, hová kell elhelyezni a szórólapokat. A munkába állást megelőzi baleset- és tűzvédelmi oktatás is. Ritkán egyesített kézbesítőket is alkalmaznak, de ezt a feladatkört – amelyben pénzt és egyéb küldeményeket is kell kézbesíteni – olyanokra bízzák, akik korábban már dolgoztak ezen a területen.
A napi nyolc órában végzett nyári munkával átlagosan a minimálbér kereshető meg, vagyis egy hónap alatt 62 ezer 500 forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Judit szerint a lelki sérülései mélyebbek

Jelentősen javult az állapota az Anna fürdőben vasárnap megkéselt szegedi nőnek, akit várhatóan a… Tovább olvasom