Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Nyomozás a körzeti orvos után

Szeged - Sok esetben komoly nyomozómunka kideríteni, hol rendel a körzeti háziorvos, netán a fogorvos. A lakóhelyhez legközelebbi rendelő ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy a területileg illetékes ellátóhely: magántulajdonú rendelőt ugyanis gyakorlatilag bárhol nyithatnak az orvosok. Ha ők költöznek, mehetnek utánuk a betegek.
A háziorvosi és a fogorvosi ellátás is körzetekre van osztva Szegeden – mindenki a területileg illetékes rendeléshez tartozik. A város részekre bontásának eredeti jelentősége – amellett, hogy senki ne maradjon ellátatlanul – az volt, hogy lehetőleg mindenkinek a lakóhelyéhez közel legyen az orvosa. Csakhogy ma már sok esetben egyáltalán nem egyértelmű, hogy valóban a legközelebbi rendelő a körzetes. Főleg a fogászati alapellátásban találtunk furcsaságokat.

Egy makkosházi olvasónk hívta fel rá a figyelmünket, hogy fájós fogával a belvárosba küldték, míg a belvárosi lakosoknak Rókusra kell menniük. Kérdésként merült fel az is, miért kell valakinek kilométereket gyalogolnia a háziorvosáig, amikor az épület aljában, ahol lakik, van rendelő. Véleményük szerint a rendszer követhetetlen, ráadásul a legtöbben azt sem tudják, hol nézhetnének utána annak, hol vehetik igénybe az ellátást.

Pinke Ildikó megyei szakfelügyelő főorvostól megtudtuk: 14 év feletti betegek esetében eredetileg lakóhely szerint szervezték a körzeteket, a gyerekellátást viszont oktatási intézmények szerint, hiszen náluk az iskolafogászatok látják el ezt a feladatot. – A belvárosiak esetében az jelentett változást, hogy a rendelőintézetből kiköltöztették a fogászatot, így került Rókusra – magyarázta.

Aki már bent van a Budapesti körúti rendelőben, biztosan tudja melyik orvoshoz tartozik. Fotók: Schmidt Andrea
Aki már bent van a Budapesti körúti rendelőben, biztosan tudja melyik orvoshoz tartozik.
Fotó: Schmidt Andrea

További csavart jelenthet a rendszerben, hogy egyre több orvos üzemeltet magántulajdonban lévő rendelőt. Azt pedig, hogy hol nyitják, maguk döntik el az orvosok. – Ha tömegközlekedéssel elérhető, és az egészségügyi szakigazgatási szerv is engedélyezte, nem kell, hogy saját körzetén belül legyen – mondta el Novkov Veszelinka, az önkormányzat szociális irodájának vezetője. Így fordulhat elő, hogy a rendelő „költözik", a betegek pedig vándorolnak.

Azt hihetnénk, hogy a szabad orvosválasztásnak köszönhetően a körzeteknek ma már nincs sok jelentőségük. Ez azonban nem igaz. – Kistelepülések esetében a betegek zöme természetesen körzetes, de Szegeden is, a rendelő elhelyezkedésétől függően maximum 25 százalék körül lehet a körzeten kívüliek száma – mondta el Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke. Még ha van is valakinek választott orvosa, akkut rosszullét esetén az, akihez területileg tartozik, köteles ellátni a beteget.

Sürgős panasz esetén bárhová mehetünk

Szegeden 67 háziorvosi, 33 házi gyermekorvosi, 34 felnőtt- és 33 gyerekfogászati körzet van. A betegeknek első körben hozzájuk kell menniük. Hogy ki hová tartozik lakóhely szerint, az a szegedvaros.hu honlapon, az ÁNTSZ-nél és a fogklinikán is megtalálható. Akkut, sürgősségi ellátást azonban gyakorlatilag bárhol lehet kérni: ilyen panaszokkal kötelesek mindenhol ellátni a pácienseket. A körzeteket az önkormányzat minden évben felülvizsgálja, hiszen alapja, hogy nagyjából mindenhol azonos legyen a lakosságszám. Az azonban ettől függetlenül nem jellemző, hogy utcákat szerveznének át egyik körzetből a másikba.

Olvasóink írták

 • 16. Queenmargareth 2012. január 15. 17:16
  „15. Most már igen. 2009-ben még nem. oda jártam.”
 • 15. macs 2012. január 15. 15:14
  „13. Queenmargareth,
  szerintem a klinikára csak beutalóval lehet menni.”
 • 14. macs 2012. január 15. 15:11
  „Rosszul emlékszem, de én annak az orovosnak adhattam le a TAJ kártyámat, amelyiknek akartam?”
 • 13. Queenmargareth 2012. január 15. 09:02
  „12. Kulik 2012.01.14. 19:35
  Ezt csak megígérték, az orvosok, pl fogász, felelősségre vont, miért nem a körzetimhez mentem a klinika helyett. Mondtam, mert bennük bízok, azt mondták, csak húznak, fogat.A körzeti meg elszúrta.
  Budapesti közkórházba nem nagyon feküdhet be szintén még MÁS KERÜLETI SEM, mint ami ki van adva!
  Megyékkel ugyanez a helyzet vagy városokkal. Csongrád megyéből nem szeretik , ha pl Orosházára mennek. És sorolhatnám.”
 • 12. Kulik 2012. január 14. 19:35
  „Vaklárma az egész cikk. Minden ember saját maga választ orvost és ott, ahol akar.”
 • 11. ZúzÓ 2012. január 14. 18:04
  „Akkut, sürgősségi ellátást azonban gyakorlatilag bárhol lehet kérni: ilyen panaszokkal kötelesek mindenhol ellátni a pácienseket. Te aki ezt a cikket írtad, amúgy hol laksz ?? A világűrben ??”
 • 10. Hunny24 2012. január 14. 16:27
  „Exdeus tényleg ez a megoldás, sajna nincs más:( Műtéten is estem át ebben az időszakban, de szerencsére még a nyári szünetben. Pedig volt olyan is, mikor életveszélyben voltam, csak egy hétig tudtam ágynyugalomban lenni, mert az órákról alig lehet hiányozni, orvosi igazolást nem minden tanár fogadja el. Többek közt a tesi tanár se fogadta el az orvosi felmentést, és életveszélyes állapotban ott kellett ugrálnom az órán...”
 • 9. Saltomortale 2012. január 14. 16:19
  „moderálva, köszönjük”
 • 8. exdeus 2012. január 14. 15:38
  „Én makkosházi létemre Újszegedre járok át háziorvoshoz, mert annak idején jóval szimpatikusabb volt a szüleim orvosa, mint az itteni körzetes.
  A Nemestakács utcai új fogorvosi rendelőt még nem láttam, de ezek szerint jó lett.
  Hunny24, hát pedig nincs más megoldás. Ill. van: ne legyél beteg. (Most, hogy így belegondolok, én annak idején hétfő és csütörtök között más városban voltam kollégistaként, és gyanítom, az a 3,5 év volt az, amikor szinte nem is látott orvos, kivéve az utolsó fél évet, de akkor már jó okom volt az orvoshoz járásra.)”
 • 7. Lorelei 2012. január 14. 15:11
  „Mi Újrókusról Újszegedre (!) járunk át (Fő fasor) fogorvoshoz. Noha kedvelem az ottani, nemrég érkezett doktornőt, örülnék, ha gyalogosan megközelíthető távban rendelne. OK, hogy tömegközlekedéssel elérhető (miután átbuszozunk a városon), de pl. nincs mindenkinek bérlete, és van,a kinek egy ideig minden héten kell járnia.
  Megtalálni sem volt könnyű. A város vagy a fogklinika honlapján pontosan fel kellene tüntetni, hogy az egyes orvosokhoz mely utcák lakosai tartoznak. (esetleg hány számig, mert van, hogy egy utca is bontva van.)”
 • 6. Hunny24 2012. január 14. 14:07
  „Mióta Szegeden vagyok egyetemista folyamatosan problémám van, hogy mikor melyik orvoshoz tudok elmenni. Vasárnap délután indulok vissza a városba, és egészen péntek délutánig ott is vagyok. Ergo, ha bármi problémám van ami orvosi ellátást igényel, sehova se tudok fordulni, mert a szülővárosomban nem tartózkodom rendelési idő alatt tanulmányaim miatt. Tudom, erre feltalálták az egyetemi orvost és fogorvost, előbbinél jártam is már, és fel is írt köhögéscsillapítót mikor nem köhögtem. Meg közölte velem, hogy nem ide kell járni ha beteg vagyok, ne is menjek oda többet. Arról meg ne is beszéljünk, ha szakorvost igénylő problémám van, ami nem sürgősségi, de az ember szeretne kijönni a bajából (fül- orr- gégészeti, bőrgyógyászati...), akkor hova fordulhatok? Tudom, erre az a válasz, hogy ideiglenes lakcímre jelentkezzek be Szegedre, de pár év kedvéért, ill kollégiumba és albérletbe nem olyan szívesen teszi meg az ember.”
 • 5. Queenmargareth 2012. január 14. 12:57
  „Állítólag az Osztróvszki, vagy Osztrovszky utcában van ügyelet”
 • 4. ildes01 2012. január 14. 11:23
  „http://www.szegedvaros.hu/gyermekorvosok.html
  http://www.szegedvaros.hu/haziorvosok.html
  http://www.szegedvaros.hu/fogorvosok.html”
 • 3. r104 2012. január 14. 11:04
  „Szegeden felnőtt és gyermek fogászati ügyelet hétköznap délutántól a következő munkanap reggeléig sehol sincs. A Fogászati Klinikán csak hétvégén reggel 8-tól 13-óráig van ügyelet. Ez vajon évek óta miért nem tűnik fel senkinek sem, csak annak akinek ezen idő alatt fáj a foga?”
 • 2. Manitu007 2012. január 14. 08:44
  „A Diófától elköltözött a fogorvos (mivel a régi nyugdíjba ment és eladta a körzetet) a Nemes Takács utcába . Messze van ,de első osztályú a rendelő,így nem spártai körülmények közt kezelik a fogunkat.”
 • 1. exdeus 2012. január 14. 08:28
  „T. szerkesztő!
  Jó lenne, ha a körzetekről egy pontos link szerepelne, én ugyan rátaláltam már párszor, de sosem ment egyszerűen, sajnos nem a főoldalon hirdetik, hogy ezt is meg lehet találni a városi honlapon.

  Az pedig, hogy akut panaszokkal bárhova lehet menni? Vicces. Mert még az ügyeletről is legszívesebben elküldenék az embert máshova, pedig ott az ügyeletes orvosnak az lenne a dolga, hogy ellásson, még inkább el tudom képzelni a fura tekintetét az orvosnak, aki eddig azt sem tudta, hogy én ki vagyok és én sem, hogy Ő ki...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz a dolga a ˝mazsolának˝

A tanulóvezetőknek januártól a rutinfeladatokból is forgalomban kell levizsgázniuk. Tovább olvasom