Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 1°C | 8°C Még több cikk.

Nyugatos költők múzsái a Móra-múzeumban

Szeged - A versek mögé pillantva szép történetek tárulnak elénk Sonkodi Rita szegedi festőművész szerint. Ady, Babits, Kosztolányi múzsáját is láthatjuk a Móra-múzeumban nyílt kiállításán.
Névjegy

Sonkodi Rita a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán diplomázott, később pedig Temesváron szerzett tudományos fokozatot. Jelenleg az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának tanára, emellett számos hazai önálló kiállítást rendezett az elmúlt években. Önmagát igazi női festőnek vallja, akinek családja és munkája mellett a festés az egyik legfontosabb lételeme.

Szerelmes versekből ismert nőalakokat festett meg Sonkodi Rita, akinek Múzsák című kiállítása csütörtökön nyílt a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

– Két évvel ezelőtt ezt egy másik kiállítás előzte meg, amely szintén a nyugatos írókhoz kapcsolódott: az ereklyéiket, személyes tárgyaikat
festettem meg. Amikor kutakodtam, eldöntöttem, hogy szeretnék egy olyan kiállítást, amely a személyes életükről és a szerelmeikről szól – mesélte a szegedi festőművész. December 15-éig megtekinthető kiállítására húsz képet választott ki.

– A századforduló, a kávéházi művészvilág elevenedik meg: Ady Csinszkája és Lédája, Babits Török Sophie-ja, Kosztolányi Ilonája, és mivel Szegeden vagyunk, természetesen nem maradhat ki Juhász Gyula Sárvári Annája sem. Ezek sokszor viszonzatlan szerelmek maradtak, gyakran a nő sem tudta, hogy szereti az adott költő. Ha kicsit a versek mögé látva olvasunk, szép történetek tárulnak elénk, így még izgalmasabbak a költemények – véli a művésznő.

Nyugatos költők múzsái a Móra-múzeumban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Olvasóink írták

 • 2. mazsolaszolo 2013. november 17. 18:22
  „"Önmagát igazi női festőnek vallja, akinek családja és munkája mellett a festés az egyik legfontosabb lételeme."

  Nyílván emiatt középszerűek a művei. A technikájuk jó, de nem mondanak semmit. Nem műremek, csak iparosmunka.

  Egy Alkotó elsőször is nem nő vagy férfi, hanem ALKOTÓ. Másodszor egy valódi művész számára első a művészete, aztán jön minden más és nagyon sokszor a család nem is szerepel a palettán. Inkább szétég, de akkor is azt adja, ami benne van, nem elégszik meg a középszerrel. Sajna, itt nem így látom.”
 • 1. mediashreck 2013. november 17. 13:07
  „Nyugatos vagyok, de nem költö.
  Az en muzsam mindjart kesz lesz az ebeddel!
  Hogy egyem piciny szivem föztjet!
  (hogy költöi legyek)
  :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baki az NFÜ pályázatában

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség helyi szervezete a megoldókulcsot is kiküldte csütörtökön a fiatal vállalkozókat segítő pályázatához. Két szegedi lány méltatlannak tartja a helyzetet. Tovább olvasom