Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Nyugdíjas utasokat bírságolnak az ellenőrök

Szeged - Több száz szegedi nyugdíjast büntettek meg az utóbbi egy hétben az ellenőrök. A tavaly bevezetett utazási igazolványok március 31-én lejártak, ezt azonban sokan nem figyelték, és nem hosszabbították meg. Legalább nyolcszáz forintjába fáj minden érintettnek a figyelmetlenség.
– Negyvenhárom évig szolgáltam, hogy nyugdíjas lehessek. Hatvanhárom évesen ténylegesen az is vagyok. Mégis nekem kell bizonygatnom, hogy jogosult vagyok ingyenesen utazni? – háborodott fel Imréné Tóth Katalin, amikor a minap megbüntették a buszon. Esete nem egyedi, Szegeden az utóbbi másfél hétben több százan jártak ugyanígy. Hiába volt érvényes bérletszelvényük, az utazási igazolványuk lejárt. – Az ellenőr 10 ezer 500 forintos csekket nyomott a kezembe. Azt hittem, elájulok – mesélte egy másik olvasónk. – Majd hozzátette, hogy ne aggódjak, ha 3 napon belül bemutatom a lepecsételt igazolványt, csak 800 forintot kell fizetnem.

A 65 éven aluli nyugdíjasok sárga színű utazási igazolványát tavaly bevonták, helyette pedig bevezették a zöld színű ellátottak utazási igazolványát. Bár az érintetteknek akkor felhívták a figyelmét, hogy minden évben érvényesíttetni kell, a legtöbben ezzel nem foglalkoztak. Március 31-én pedig minden ilyen igazolvány lejárt.

 Imréné Tóth Katalin nyugdíjast megbüntették az egyik buszon, mert lejárt a nyugdíjas igazolványa.
Imréné Tóth Katalin nyugdíjast megbüntették a buszon, mert lejárt a nyugdíjas igazolványa.
Fotó: Frank Yvette

A változtatásra tavaly azért volt szükség, hogy azok a rokkantnyugdíjasok, akiket visszaminősítenek, ne vehessék igénybe az utazási kedvezményt. A nyugdíjfolyósító így minden évben kiküldi az igazolást azoknak, akiknek ez jár, ezzel kell kérni az igazolvány érvényesítését a bérletpénztárakban vagy az ügyfélszolgálati irodákban. Ezt azoknak is meg kell tenniük, akik korábban határozatlan időre megkapták az ingyenes utazási jogosultságot, hiszen az igazolványokat az ő esetükben is csak egy évre állítják ki.

– Főleg ezek az utasok háborodtak fel a büntetésen, méltányosságot azonban esetükben sem tudtunk gyakorolni – mondta el Császár Béla, a helyi közösségi közlekedés ellenőrzését végző Dakört Kft. ügyvezetője. – A márciusi bérletszelvényekkel a lejárt igazolványokat is elfogadtuk még április 5-én éjfélig, az e havi szelvényeket viszont már érvénytelennek kellett tekintenünk, mert nem tudhatjuk, valóban jogosult-e az utas erre a kedvezményre.

Az érintettek leginkább azt kifogásolják, hogy senki nem értesítette őket arról, hogy az igazolványok lejárnak. Szerintük egy kifüggesztett értesítő a bérletpénztáraknál vagy egy ellenőrző kérdés, hogy hoztak-e igazolást, hogy lepecsételjék újabb egy évre a dokumentumot, semmibe nem került volna.

Többen úgy fogalmaztak: szándékos lehúzás történt, hiszen nyolcszáz forintot fizettetnek ki velük, miközben nem csaltak, nem lógtak, csak éppen figyelmetlenek voltak.

– A pénztárosoknak nem dolguk ellenőrizni, hogy érvényes-e a nyugdíjas-igazolvány. Ráadásul sokszor nem is az érintett vásárol bérletet – fogalmazott Tóth István Tibor, az SZKT ügyvezető igazgatója. Tájékoztatót saját költségen szintén nem áll módjukban kifüggeszteni, de azt elismerte: abban valóban hibáztatható az értékesítés, hogy nem adtak szóbeli tájékoztatást. – Olyan sok azonban a nyugdíjas utas, hogy ez is hamar elfásítaná a dolgozókat.

Császár Béla mindehhez hozzátette, egyéb hivatalos iratok érvényességi idejének lejártáról sem küldenek értesítést: egy személyi igazolványt vagy útlevelet is mindenki maga ellenőriz a saját érdekében.

Nyolcszáztól 10 és fél ezer forintig terjed a büntetés
Akit lejárt ellátottak utazási igazolványa miatt bírságolnak meg, az 3 napon belül lepecsételtetheti igazolványát. Ezt bemutatva a pótdíj 800 forint. Aki nem tud bemutatni érvényesített igazolványt – vagyis valóban nem jogosult már az ingyenes utazásra –, 3 napon belül 6000 forint bírságot fizethet be. Ezután 10 ezer 500 forintba kerül a büntetés.

Olvasóink írták

156 hozzászólás
 • 156. joy 2013. június 01. 18:11
  „Aljas gazemberek, akik ezt az egész bérletsz.rt kiötlötték.
  Szándékos rablás!
  Soha, semmikor senki nem figyelmeztetett, hogy az addig határidő nélküli igazolvány lejár, ráadásul még 1 év letelte előtt!

  Lesz még Császár Béla, és T.I.T. úr is nyugger, ha addig Istenük magához nem szólítja aljasságuk miatti felelősségre vonásért őket!”
 • 155. szegedivagyok 2013. április 24. 09:14
  „147. comment 2013.04.21. 07:48

  Látom jól egymásra találtatok. Az áhitat átjárja minden egyes beszólásotokat.Csak jelzem, ez nem az a történet.”
 • 154. szegedivagyok 2013. április 24. 09:12
  „153. CID 2013.04.22. 22:18

  Talán a legjobb komment ehhez a cikkhez :):)”
 • 153. CID 2013. április 22. 22:18
  „Ja, ez az ocsmány vörös haj, még a maminal fiatalabbaknak sem minden esetben áll jól, nála meg kifejezetten okádék.”
 • 152. CID 2013. április 22. 22:11
  „Azért, a szavazati jogot, csak át kellene gondolni;)”
 • 151. macs 2013. április 22. 14:39
  „150. laalika,
  megspórolhattál volna egy utat, ha figyelmesen elolvasod a cikket, mert a 2. bekezdés első mondatából minden kiderül:
  "A 65 éven aluli nyugdíjasok sárga színű utazási igazolványát tavaly bevonták, helyette pedig bevezették a zöld színű ellátottak utazási igazolványát. "
  Remélem jól értettem, amit leírtál. :-)”
 • 150. laalika 2013. április 22. 11:52
  „Tréfás kedvű, és mozgásra bíztató a riporter, ugyanis a cikk alapján elmentem megkeresni a nyugdíjas bérlet kiadó irodát , sok mászkákás, keresés után meg is találtam, Deák Ferenc 34 szám alatt. ott felvilágosítottak némi sorbanállás után, hogy a 65 éves igazolványt NEM KELL kicserélni.
  Nem értem mért kell félinformációkkal butítani az embereket (márha a 65 év feletti embernek számít). Nem mertem használni az igazolványomat, jó nagyot bicikliztem. Mer a cikkíró nem gondolta végig a dolgot.
  Azért a jó időben a kerékpározás jó volt, a sorbanállást is gyakorolta az ember. De azért mégis, tévesztés volt.”
 • 149. CID 2013. április 21. 09:51
  „Nem vagyok nyugdíjas, viszonylag ritkán tömegközlekednek, de ezt még én is tudtam........

  Roland1000 jómagam általában átadom a helyet (ha látom, hogy tényleg rászorul) de tudod egy baleset alkalmával, nagyobb az esélyed a serülesre, ha állsz, és hát az élet kegyetlen, inkább ő, mint én;)”
 • 148. tegy 2013. április 21. 08:05
  „Vajon mit mond a nyugdíjas, ha lejárt forgalmival , jogosítvánnyal leállítja a rendőr???? Nem figyelmeztették????? , nem mondta be a rádió?
  Ami az ellenőrök viselkedését illeti az kritikátlan sokszor...”
 • 147. comment 2013. április 21. 07:48
  „Roland1000-nek!
  Fogalmam nincs, hogy ki lehetsz, de gondolataiddal és minden leírt szavaddal egyet értek! Úgy látom helyén van az eszed és a szíved! Nagyon tetszett a vers idézet, de főképp az indikált eme beírásomra, amelyben a Tanár Úrhoz szóltál. Kiérződött belőle, az idős, ismeretlen felé áradó hatalmas tiszteleted. Mindenkinek követendő példát mutattál (szerintem)
  Örülök, még ha csak itt ismerhetek is egy ilyen embert, már megérte olvasni a DM-et.
  Szép napot.....”
 • 146. SP 2013. április 20. 20:48
  „Tartalmatlan,
  értelmetlen reklámokra van pénz.
  Megérdemelt volna a sajtóban, médiában 1 felhívást a dolog. Mint ahogy az útinform tájékoztatok is működnek.

  Az utas is megértő,
  ha pl. műszaki hiba van és kimarad a járat. Itt most főleg idősekről van szó, ezért minimum a bérletpénztárnál kellett volna a dioptriás info plakát az idősnek.

  Tudni lehetett előre,
  hogy az idős belemegy a csapdába, biztos lesz a többlet sarc ezért.

  A tájékoztatások, felhívások elmaradását rosszindulatúnak is nevezhetjük.”
 • 145. kormoska 2013. április 20. 20:03
  „142.bauzit.
  Megdöbbenve olvastam a történetét!
  Ha ez tényleg igaz és az ellenőr így beszélt önnel és még a szélsőjobbos politikai-rasszista nézeteit is megosztotta,biztos megjegyzem az azonosítóját és azonnal bementem volna a Dakört Kft -hez!Kis pszichés továbbképzés nem ártana neki.
  A nyugdíjasoknak-nőknek megy a beszólogatás,én is hallottam már párszor.Kíváncsi vagyok,hogy nekem(1,95 magas és 150 kiló vagyok)beszóltak volna-e?Párszor otthon hagytam már a bérletem,de velem mindig normálisak voltak.
  Az ellenőrök többsége"régi motoros"és tisztességesek az utasokkal,de mindig akad pár újonnan felvett arc,aki túl sokszor nézte meg a Kontrollt....:-)
  Az ilyeneket helyre gyorsan helyre kell tenni,mielőtt beleélik magukat.Szokjanak hozzá a nyugdíjasokhoz mert ők vannak a legtöbben!”
 • 144. macs 2013. április 20. 16:22
  „142. bauzit,
  megértem, hogy bántott az ellenőr megjegyzése, de ne hidd, hogy egyedül van. :-( Sajnos nagyon sokan gondolkoznak így, sőt pirulás nélkül ki is mondják, le is írják. És a dolog innentől már tragikus.”
 • 143. info 2013. április 20. 15:44
  „A bérlet hátoldalán levő kis rubrikák arra szolgálnak mint régen a hatvanas években, hogy évente érvényesíteni kellett a bérleteinket. DE mellé még a cégnél is,ahol dolgoztunk onnan is igazolni kellett, hogy jogosultak vagyunk a dolgozói bérletre-másként jegyet kellett váltanunk.Úgyhogy ma már mindenki dolgozóit vált ha van munkahely ha nincs.”
 • 142. bauzit 2013. április 20. 14:36
  „Én is a megbüntetett nyugdíjasokhoz tartozom. A figyelmetlenségemet elismertem, a 800 forintot kifizettem, de nem tudok szabadulni attól a gondolattól,hogy azért rendezték így az igazolvány érvényesítését, hogy " behozzanak rajtunk valamit", amiért kedvezményt kapunk. Ez az eljárás a 65 év alattiakat érintette, tehát akik nem ingyenesen utaznak, csak kedvezménnyel. A kommentek is azt igazolják, hogy az ország keserves állapota miatt most már korosztályok is egymásnak ugranak, s nem vesszük észre, azért lesz élhetetlen az ország, mert olyan gesztusokat, olyan alapvető emberi viselkedési minimumokat is felrúgunk ( idősek tisztelete, apád, anyád tisztelete, a másik ember tisztelete), amely miatt még többen fogják rosszul érezni magukat ebben az országban.
  Különböző helyekre én is írtam levelet, s én is a figyelemfelhívást hiányoltam. Engem külön bántott az ellenőr azon megjegyzése, hogy a nyugdíjasok és a cigányok teszik tönkre az országot, és figyelmembe ajánlotta a Jobbikot, akik majd rendet tesznek az országban.Nem jegyeztem fel az azonosító számát, és személyleírást sem adtam róla, de ilyen <moderálva> ne ellenőrizzenek bennünket, és ne ők mondják meg merre van az egyenes. A két unokám jelenlétében vitatkoztam az ellenőrrel, ugyanis én viszem őket haza az iskolából óvodából és hordom őket a délutáni programjaikra nagy örömmel.
  A figyelem mindenkinek kötelessége, a miénk is, de a figyelmeztetéssel meg lehet akadályozni, hogy szabálytalanok legyünk, s ettől valamennyien jobban érezhetjük magunkat. Ezt nem akarta megérteni az illetékes iroda vezetője sem, s ezt nem értik sokan az itt kommentelők közül sem. A kevés pénz nem indok semmire, az emberség nincs egyenes arányosságban a gazdagsággal. Se az egyén, se az ország gazdagságával.”
 • 141. macs 2013. április 20. 14:04
  „140. aggodo,
  kifelejtetted, hogy a személyigazolványok érvényességi idejét, esetleg a kocsi forgalmijának határidejét, vagy aminek elfelejtése komoly sértődéseket szokott okozni, a házassági évfordulókat. :-D
  Bocs, a megjegyzésért, de talán fel kéne már nőnünk oda, hogy vannak dolgok, amire oda kell figyelni.Miért kell rögtön azt vizionálni, hogy direkt történt, ami történt?”
 • 140. aggodo 2013. április 20. 07:27
  „Mikor lesznek vegre homan emberek ottl.Nalunk,ha pl valaminek a hatarideje lejar,ami sok embert erint,akkor a TV-ben napokon keresztul figyelmeztetik ra az embereket,hogy hosszabbitsak meg,stb.Az,hogy kifuggesztettek,nem jelent semmi. Tettek hirdeteseket a TV-n,vagy ujsagokon keresztul ,hogy lejar a nyugdijas igazolvany es aki teheti mar most hossazbitsa meg. Nme tettek. Igy nem megfelelo az indoukk a buntetesre,mivel szemelyenkent sem ertesitettek ki a nyugdijasokatakik berletet valtottak,mint ahogy kotelesseguk lett volna.Nyilvanosan,ujsagban,tv-ben meg szorolapos hirdetesekbenb elore nem figyelmeztettek es nem tajekoztattak a nyilvanosasagot errol.Igenis,szandekos volt a sok buntetes,mert ugy latszik,nem tudtak eleg penzt osszeszadni maskepp,hogy a sajat jutalmukat,fizetesemelesuket megkaphassak.Pontosan a nyugdijasokat vagjak meg ilyen csunya formaban,akik a koruknal fogva is egy kategoriaban vannakk a rokkant emberekkel.
  Gondolom,hogy nagyon vartak mar azt a napot,amikor elvezettel osztogattak a buntetest olyan kis nyugdijbol eloknek,akiknek meg eleg ennivalora sem futja,akkor,ha meg gyogyszert is kell venniuk,vagy telen futeniuk.Milyen embertipus az,aki elmegy ellenornek dolgozni? Nekem nem lenne gyomrom hozza.Volt e olyan humanus ellenor,aki csak figyelmeztette az idos embert,netalan meg azt is megmondta neki,hogy hova menjen meg aznap,vagy masnap igazolvanyt cserelni.Jo lenne ujsagcikket irni rola,mert egy koszonomot megerdemelne..”
 • 139. v.imre 2013. április 20. 05:28
  „135. furioso 2013.04.19. 17:07

  Egy fecske még nem csinál nyarat. Amúgy tavasztól őszig csak a kerékpáromat koptatom. Azt azonban most is tartom, hogy a hatóságoknak bátrabban kellene és lehetne felülvizsgálni a teljes kedvezmény idő és hely terjedelmét. Ennek első csírája az egyes kiemelt osztályú vonatokon immár kötelező pótjegy vásárlás a 65 év felettieknek is! Nem a helyjegyről van szó, vagy az első osztályú pótjegyről! Tessék érdeklődni a jegypénztároknál a felszállás előtt!”
 • 138. Pandora 2013. április 19. 21:21
  „"Többen úgy fogalmaztak: szándékos lehúzás történt, hiszen nyolcszáz forintot fizettetnek ki velük, miközben nem csaltak, nem lógtak, csak éppen figyelmetlenek voltak."

  figyelmetlenség miatt mást hibáztatni?
  ha figyelmetlenségből holnap kilép egy autó elé, kit fog hibáztatni?
  ha nem fizeti be a közüzemi számlát, mert elfelejti (persze csakis figyelmetlenségből), és kikapcsolnak ezt-azt, kit fog hibáztatni?
  a nyugdíjasoknak mindegy, csak lehessen valamiért hőzöngeni.”
 • 137. deszkás 2013. április 19. 20:48
  „Na okoskáim! Elnézést zagyváltok. Szóval van a városi nyugdíjas és a vidéki. A városi válthat kedvezményes bérletet a számozott tehát városi buszokra- bérlet igazolvánnyal -ezek jártak le. A vidéki is válthat ha be tud járni pl Deszkről. Alant említett 12 alkalmas utazási kedvezménnyel -a helyközi tehát nem számozott-mely 6 nap alatt elfogy így okafogyott városi bérletet venni. A vidéki nyugdíjas NEM VÁLTHAT BÉRLETET A HELYKÖZI BUSZOKRA MERT ILYEN NINCS! Ez az a rettenetes kedvezmény amit a vidéki nyugdíjasoknak is felhántorgatnak.”
156 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötéves korig öt nyelv is tanulható párhuzamosan

Az udvari játék közben, az étkezőasztalnál és a fürdőszobában is angolul beszélnek az óvodások egy szegedi kétnyelvű intézményben. Tovább olvasom